Internet

Domeniile web cele mai riscante

Publicat: 19 sept. 2009
5

Site-urile cu domeniile de Internet ale Romaniei (.ro) si Rusiei (.ru) sunt cele mai riscante la nivelul statelor mari, in conditiile in care 5,6%, respectiv 4,5% din paginile inregistrate necesita avertismente privind securitatea aplicatiilor, potrivit unui raport al companiei McAfee, citat de New York Times. Totodata, exista o probabilitate ridicata ca site-urile din cele doua domenii sa incerce sa exploateze deficientele de securitate ale programelor de navigare, pentru a instala aplicatii care creeaza probleme utilizatorului, de tipul drive-by downloads, se arata intr-un comunicat al McAfee, companie specializata in productia de software din domeniul sigurantei informatice.

Compania a testat mai multe milioane de site-uri, din 265 de domenii importante, reprezentand peste 95% din traficul realizat la nivelul Internetului. „Raportul a indicat diferente surprinzator de mari in privinta sigurantei, in functie de domeniu”, se precizeaza in comunicat. Pe ansamblu, 4,1% din paginile testate au nevoie de prezentarea unui avertisment. Compania a utilizat tehnologia proprie SiteAdvisor, care acorda ratinguri diferentiate prin culoare, respectiv verde pentru site-urile considerate sigure, galben pentru paginile unde apar reclame de tip pop-up si rosu pentru paginile cu aplicatii de tip adware, spyware sau virusi. McAfee nu a gasit niciun site riscant in domeniul .gov, alocat agentiilor guvernamentale americane. Pe de alta parte, unul din zece site-uri din domeniul .tk, al insulei Tokelau, raspandeste software care creeaza probleme sau prezinta reclame de tip pop-up, se mai spune in raport. Cele mai sigure site-uri apartin domeniilor Finlandei (.fi), Irlandei (.ie) si Norvegiei (.no), in conditiile in care doar 0,1, 0,11, respectiv 0,16% din paginile testate determina ingrijorare privind siguranta.

Domeniul .com este cel mai popular, dar ocupa locul al doilea in ierarhia celor mai riscante domenii generice, cu 5,5% din site-uri, dupa .info, cu 7,5%. Cu toate acestea, multi utilizatori ai Internetului navigheaza pe pagini periculoase din domeniul .com, in conditiile popularitatii acestor site-uri. Circa 86,6% din paginile considerate riscante de SiteAdvisor apartin acestui domeniu.

Sursa: Bani si Afaceri – www.banisiafaceri.ro

Adauga un comentariu