Secretele istoriei

Domniile lui Grigore al II-lea Ghica

Publicat: 16 ian. 2015
3

Grigore al II-lea Ghica a fost nepotul de fiu al lui Grigore I Ghica. A fost adus pe tronul Moldovei de Nicolae Mavrocordat, dupa destituirea lui Mihai Racovita. A debutat printr-o domnie omenoasa, a scazut birurile puse de predecesorul sau, insa dregatoriile mari le-a acordat tot grecilor.

Vezi si Marele matematician si diplomat roman – Ion Ghica

Partida boierilor nemultumiti, in frunte cu Dimitrie Racovita, a vrut sa-l detroneze cu ajutorul tatarilor. Dar Ghica, ajutat de turci si munteni, ii respinge. Odata cu razboiul ruso-turc, Moldova a fost ocupata de rusi, iar el a fost nevoit sa parasesca tronul pentru scurt timp, septembrie – octombrie 1739. Cu toate intrigile impotriva lui Constantin Mavrocordat, si cu sumele varsate la Constantinopol, a fost inlocuit cu acesta in 1741.

Vezi si Scarlat Ghica, domnitor al Moldovei si al Munteniei

Recastiga tronul Moldovei dupa 6 ani de surghiun si intrigi, dar numai pentru un an: 1747 – 1748, dupa care rascumpara tronul Tarii Romanesti. Cheltuielile mari cu recastigarea si mentinerea domniei, l-au facut sa mareasca tot timpul sarcinile tarii. A reparat mai multe manastiri si a zidit manastirile Frumoasa si Pantelimon (Bucuresti) si a infiintat tot acolo si un spital. A murit ca domnitor la 23 august 1752 ( posibil ca urmare a unei supradoze de opium )si este inmormantat la manastirea Pantelimon (Bucuresti).

Adauga un comentariu