Evenimente culturale

Domul din Koln – FOTO

Publicat: 16 mai 2014
Domul din Köln (in germana Kölner Dom) este un monument istoric si de arhitectura, catedrala episcopala a Arhiepiscopiei de Köln, una din cele mai vechi episcopii din Germania. Patronul protector al domului este Sfantul Petru. Aceasta catedrala este considerata a fi cea mai mare din Europa de Nord, si una dintre cele mai mari din lume.

Vezi si Catedrala Sfantul Sava din Belgrad – FOTO 
Domul din Köln are o inaltime de 157 m, fiind – dupa Münsterul din Ulm – a doua biserica ca inaltime in Germania si a treia – dupa Bazilica Notre-Dame de la Paix – ca inaltime in lume. Ea este situata pe marginea de nord a granitei de odinioara a asezarii romane, fiind in imediata apropiere a garii principale de cale ferata ca si a podului „Hohenzollernbrücke” sau a unor muzee a orasului.

Fluviul Rin se afla la cca. 250 m de cladirea domului care se afla pe o colina putand fi vazut din departare.

Vezi si Catedrala din Cologne 
Constructia impozanta a domului a fost cladita in stil gotic, asemanator catedralelor din Sevilla si Milano. Se poate observa combinarea armonioasa a elemetelor arhitectonice a stilului gotic medieval. Fatada gigantica de vest, flancata de cele doua turnuri, ocupa o suprafata de peste 7.100 m2. Intre anii 1880-1884 domul a fost cea mai inalta cladire din lume. Domul din Köln este declarat din anul 1996 patrimoniu mondial UNESCO. In anul 2001 au vizitat domul 6 milioane de turisti din lumea intreaga, iar in anul 2005 a fost vizitat de papa Benedict al XVI-lea.
Adauga un comentariu