International

Donald Trump a dispus pregatirea documentelor necesare pentru gratierea mai multor militari

Publicat: 19 mai 2019
1

Presedintele american Donald Trump a dispus pregatirea documentelor necesare pentru gratierea mai multor militari acuzati sau condamnati pentru crime de razboi, dintre care unul urma sa compara in fata judecatorilor pentru atacarea unor civili neinarmati in Irak, a relatat sambata cotidianul The New York Times, citat de Reuters.
Departamentul Justitiei intentioneaza ca activitatea pregatitoare sa se incheie in cursul saptamanii viitoare, astfel incat gratierea sa poata avea loc cu ocazia Memorial Day – 27 mai.

Cea mai aspra lege anti-avort din SUA a intrat in vigoare. Iata reactia lui Donald Trump

Una dintre cererile de gratiere il vizeaza pe Edward Gallagher, seful operatiunilor speciale al unitatii de elita Navy SEAL, ce urma sa compara in fata instantei in urmatoarele saptamani pentru atacarea unor civili neinarmati si uciderea cu un cutit a unui inamic captiv in timpul unei misiuni in Irak.
De asemenea, pe lista celor gratiati s-ar putea afla si maiorul Matthew Golsteyn, acuzat de uciderea unui afgan neinarmat in anul 2010.
Experti juristi, citati de cotidianul new-yorkez, au declarat ca gratieri pentru militari acuzati sau condamnati pentru crime de razboi nu au mai fost facute in istoria recenta, existand chiar temeri ca o asemenea decizie ar putea eroda legea militara.

Adauga un comentariu