International

Donald Trump a recunoscut că ştia cu câteva săptămâni înainte despre pericolul COVID-ului

Publicat: 09 sept. 2020
Donald Trump
Medicul lui Donald Trump spune că președintele nu mai este contagios

Președintele de la Washington , Donald Trump, a recunoscut că știa cu câteva săptămâni înainte de prima moarte confirmată de coronavirus din SUA că virusul era periculos, aerian, extrem de contagios și „mai mortal decât chiar alte virusuri” și că l-a redus în mod repetat în mod public, potrivit legendarul jurnalist Bob Woodward în noua sa carte „Rage”.

Dezvăluirile sunt făcute în contextul în care, în SUA a început campania electorală pentru cea mai importantă poziție, dar și in contextul în care SUA a fost una dintre cele mai afectate țări la nivel mondial.

„Acest lucru este mortal”, i-a spus Trump lui Woodward pe 7 februarie.

Într-o serie de interviuri cu Woodward, Trump a dezvăluit că avea un nivel surprinzător de detalii despre amenințarea virusului mai devreme decât se știa anterior. „Destul de uimitor”, i-a spus Trump lui Woodward, adăugând că coronavirusul a fost poate de cinci ori „mai mortal” decât gripă.

Admiterile lui Trump sunt în contrast puternic cu comentariile sale publice frecvenţe din acel moment, insistând asupra faptului că virusul „va dispărea” și „toate funcționează bine”. Cartea, folosind propriile cuvinte ale lui Trump, descrie un președinte care a trădat încrederea publicului și responsabilitățile cele mai fundamentale ale biroului său. În „Rage”, Trump spune că meseria de președinte este „să ne păstrăm țara în siguranță”. Dar la începutul lunii februarie, Trump i-a spus lui Woodward că știe cât de mortal este virusul și, în martie, a recunoscut că a păstrat aceste cunoștințe ascunse publicului.

„Am vrut să-l reduc mereu”, i-a spus Trump lui Woodward pe 19 martie, chiar dacă a declarat cu câteva zile mai devreme o urgență națională pentru virus. „Încă îmi place să-l joc, pentru că nu vreau să creez o panică”.
Dacă, în loc să minimalizeze ceea ce știa, Trump ar fi acționat decisiv la începutul lunii februarie, cu o oprire strictă și un mesaj consistent de a purta măști, distanța socială și spălarea mâinilor, experții cred că mii de vieți americane ar fi putut fi salvate

CNN a dezvăluit detalii despre cartea ”Rage” şi despre Donald Trump

Dezvăluirile uimitoare din „Rage”, pe care CNN le-a obținut înainte de lansarea sa din 15 septembrie, au fost făcute în timpul a 18 interviuri pe care Trump le-a acordat lui Woodward în perioada 5 decembrie 2019 – 21 iulie 2020. Interviurile au fost înregistrate de Woodward cu permisiunea lui Trump, iar CNN a obținut copii ale unor benzi audio.

„Rage” include, de asemenea, evaluări brutale ale președinției lui Trump de la mulți dintre foștii săi oficiali de securitate națională, inclusiv fostul secretar al apărării James Mattis, fostul director de informații naționale Dan Coats și fostul secretar de stat Rex Tillerson. Mattis este citat că îl numește pe Trump „periculos” și „impropriu” pentru a fi comandant șef. Woodward scrie că Coats „a continuat să păstreze credința secretă, una care a crescut mai degrabă decât a diminuat, deși neacceptată de dovada informațiilor, că Putin avea ceva despre Trump”. Woodward continuă, scriind că Coats a simțit: „Cum altfel să explic comportamentul președintelui? Coats nu a putut vedea altă explicație”.

Cartea conţine evaluări dure ale lui Donald Trump despre coronavirus

Cartea conține, de asemenea, evaluări dure ale conducerii președintelui asupra virusului de la actualii oficiali.
Dr. Anthony Fauci, cel mai mare expert în boli infecțioase al administrației, este citat spunând altora că conducerea lui Trump este „fără cârmă” și că „atenția să este ca un număr minus”. „Singurul său scop este să fie reales”, a spus Fauci unui asociat, potrivit Woodward.

Donald Trump: Virusul nu are nimic de-a face cu mine

Woodward dezvăluie noi detalii despre primele avertismente primite de Trump – și deseori ignorate.
Într-un briefing de informații de top secret din 28 ianuarie, consilierul pentru securitate națională Robert O’Brien i-a dat lui Trump un avertisment „discordant” despre virus, spunându-i președintelui că va fi „cea mai mare amenințare la adresa securității naționale” a președinției sale.  Adjunctul lui O’Brien, Matt Pottinger, a fost de acord, spunându-i lui Trump că ar putea fi la fel de rău ca și pandemia de gripă din 1918, care a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni în întreaga lume, inclusiv 675.000 de americani. Pottinger l-a avertizat pe Trump că răspândirea asimptomatică are loc în China: i s-a spus că 50% dintre cei infectați nu au simptome.

În acel moment, în SUA existau mai puțin de o duzină de cazuri de coronavirus raportate.

Trei zile mai târziu, Trump a anunțat restricții asupra călătoriilor din China, o mișcare sugerată de echipa sa de securitate națională – în ciuda afirmațiilor ulterioare ale lui Trump că el singur a susținut limitările de călătorie.
Cu toate acestea, Trump a continuat să minimizeze public pericolul virusului. Februarie a fost o lună pierdută . Woodward consideră acest lucru ca o oportunitate cumplită ratată pentru Trump de a reseta „ceasul de conducere” după ce i s-a spus că este o „urgență de sănătate o dată în viață”.

„Președinții sunt puterea executivă. A existat datoria de a avertiza. De a asculta, de a planifica și de a avea grijă”, scrie Woodward. Însă, în zilele de după briefingul din 28 ianuarie, Trump a folosit apariții de înalt nivel pentru a reduce la minimum amenințarea și, scrie Woodward, „pentru a liniști publicul că s-au confruntat cu un risc redus”.

Întrebat de Woodward în mai dacă își amintește avertismentul lui O’Brien din 28 ianuarie că virusul va fi cea mai mare amenințare la adresa securității naționale a președinției sale, Trump a echivocat. – Nu, eu nu. A spus Trump. „Sunt sigur că dacă a spus-o – știi, sunt sigur că a spus-o. Tipul drăguț”.

Adauga un comentariu