International

Donald Trump, discutie cu Emmanuel Macron despre programul nuclear iranian

Publicat: 09 iul. 2019
1

In cursul zilei de luni, 8 iulie 2019, presedintele american Donald Trump a dsicutat telefonic cu omologul sau francez Emmanuel Macron despre programul nuclear iranian, a anuntat Casa Alba. Cei doi ”au discutat despre eforturile de a se asigura ca Iranul nu obtine o arma nucleara si care sa puna capat comportamentului destabilizator al Iranului in Orientul Mijlociu”, precizeaza presedintia americana intr-un comunicat.

Presedintele american, Donald Trump: ''Iranul ar trebui sa fie prudent cu imbogatirea uraniului''

De asemenea, Uniunea Europeana a cerut, luni, Iranului sa inceteze toate activitatile de purificare a uraniului care sunt interzise prin Acordul nuclear din 2015. Consilierul diplomatic al lui Macron, Emmanuel Bonne, urmeaza sa faca saptamana aceasta o vizita la Teheran, unde se intalneste cu autoritatile iraniene si actioneaza in vederea unei ”dezescaladari”, a anuntat presedintia franceza. Emmanuel Bonne ”se duce la Teheran pentru a aduna elementele unei dezescaladari, prin gesturi care este necesar sa fie facute imediat, inainte de 15 iulie”, a adaugat presedintia franceza.

Agentia Internationala a Energiei Atomice (AIEA) a confirmat luni faptul ca Iranul a inceput sa imbogateasca uraniu la un nivel superior celui autorizat prin Acordul de la Viena intre Iran si marile puteri. Uniunea Europeana (UE) a indemnat, la randul sau,, ”puternic Iranul sa-si inceteze (…) activitatile contrare angajamentelor” Acordului de la Viena, din care Statele Unite s-au retras unilateral in mai 2018, dup care a reimpus sanctiuni Iranului, ridicate prin acord. Iranul a anuntat, ca represalii, la 8 mai, ca incepe sa se retraga din anumite angajamente din acord, pentru a obliga partile ramase in acord – China, Franta, Germania, Marea Britanie si Rusia – sa il ajute sa ocoleasca sanctiunile americane.

Adauga un comentariu