International

Donald Trump iese cu valiza nucleară, din Casa Albă. Ce gest a făcut înainte să urce în elicopter: „Au fost 4 ani incredibili! Cel mai mare privilegiu al meu este că v-am fost președinte” – VIDEO

Publicat: 20 ian. 2021
Donald Trump iese cu valiza nucleară din Casa Albă. Ce gest a făcut înainte să urce în elicopter Au fost 4 ani incredibili Cel mai mare privilegiu al meu este că v-am fost președinte - VIDEO
Ziua schimbării la Casa Albă din Statele Unite ale Americii. Donald și Melania Trump pleacă

În aceste momente, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii părăsește Casa Albă. Oficialul iese cu valiza nucleară. Donald şi Melania Trump pleacă de la Casa Albă după o perioadă de 4 ani plini de multe evenimente importante.

Un aparat de zbor Marine One îi va facilita transportul fostului președinte pentru ultima dată. Melania și Donald vor urca la bordul elicopterului Air Force One.

Donald Trump este primul președinte ale Statelor Unite care nu participă la inaugurarea „urmașului”. Joe Biden a fost declarat în mod oficial șeful statului american. În aceste momente, actualul președinte se află la biserică înainte de investire.

Donald Trump pleacă de la Casa Albă din SUA

În câteva ore, președintele ales Joe Biden va intra în Casa Albă ca al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Donald Trump, încă în funcție, se pare că și-ar fi organizat singur un eveniment de plecare de la Casa Albă. În timp ce el lasă în urmă Washingtonul, marchează și o premieră istorică: este primul președinte în 152 de ani care nu participă la învestitura succesorului său.

Donald Trump renunţă la ultimul discurs înainte de a se urca în elicopterul prezidenţial. La plecarea de la Casa Albă, Donald Trump a arătat pumnul, într-un gest de luptă, ca apoi să facă cu mâna.

Este pentru prima oară în ultimii 151 de ani când un președinte refuză să participe la ceremonia de învestire a succesorului său. Ultima oară, un astfel de eveniment s-a petrecut în 1869, când președintele Andrew Johnson a refuzat să participe la învestirea succesorului său, Ulysses Grant.

Trump a ajuns la baza Andrews: „Le mulțumesc că sunt aici”

Donald Trump a ajuns la baza Andrews, unde ține un discurs.

„Am făcut atât de multe împreună, vreau să mulțumesc familiei, prietenilor, staff-ului meu. Le mulțumesc că sunt aici. Vă mulțumesc pentru eforturile voastre, pentur muncă, pentru că oamenii nu știu cât a muncit această familie și au muncit pentru dvs. Ar fi putut avea o viață mult mai ușoară, dar au ales să facă asta. Vă mulțumesc foarte mult.” a spus Donald Trump.

”A fost ceva foarte special, am făcut foarte multe. Prima doamnă este o femeie foarte delicată și frumoasă, și-a îndeplinit cum trebuie misiunea. E atât de populară printre oameni, de fapt, draga mea, vrei să spui câteva cuvinte?” a spus Donald Trump. Melania Trump a venit în acel moment la microfon, de unde a spus: ”Să fiu Prima Doamnă a voastră a fost cea mai mare onoare, vă mulțumesc pentru dragoste, pentru susținere, veți fi în gândurile mele, Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți, familiile, aceste momente”.

”Ce ar mai putea fi spus? Ce am făcut noi a fost uimitor, a fost ieșit din comun” a continuat președintele, adăugând: ”Am reconstruit Armata SUA, am creat o nouă forță, forța spațială, noi n-am fost o administrație obișnuită, am avut grijă de veterani. Avem o rată de aprobare de 91% printre veterani. Înainte să venim noi, au fost tratați foarte rău”.

”Cel mai mare privilegiu al meu este că v-am fost președinte” a mai spus Trump Americii. ”Voi lupta întotdeauna pentru voi, voi asculta, voi privi, viitorul acestei țări nu a fost niciodată mai bun. Doresc noii administrații succes și noroc” a continuat Donald Trump.

”Vă iubim, ne vom întoarce într-un fel sau altul” a mai spus președintele Donald Trump.

Ce va face Joe Biden, după ce Donald Trump va părăsi Casa Albă

Joe Biden a stabilit o serie de ordine executive. Într-o declarație făcută miercuri, 20 ianuarie 2021, el a precizat faptul că va semna 15 ordine după ce va fi depus jurământul.

Noul preşedinte american va dispune măsuri imediate, prin ordine prezidenţiale, în domeniile imigraţiei, mediului şi combaterii pandemiei de COVID.

Biden, care a anunţat că plasează combaterea pandemiei de coronavirus drept primă prioritate a mandatului său, va emite un ordin prin care portul măştii va deveni obligatoriu în clădirile.

Ordinul va obliga autorităţile să acţioneze în vederea conformării cu instrucţiunile CDC (Centrul american pentru Combaterea Bolilor, n.r.) privind portul măştii şi distanţarea socială pe cuprinsul clădirilor şi proprietăţilor federale, de către angajaţii şi contractanţii instituţiilor federale, a precizat Jeff Zients, un consilier al preşedintelui Biden.

De asemenea, încă din prima sa zi la Casa Albă, Biden va readuce Statele Unite în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de unde ţara s-a retras în perioada administraţiei Trump.

Primul discurs al lui Joe Biden

Primul discurs al lui Joe Biden ca preşedinte al SUA nu va fi despre Donald Trump, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a preşedintelui ales, cu câteva ore înaintea începerii ceremoniei de inaugurare, relatează agenţia DPA.

”Am petrecut mult mai puţin timp vorbind, gândindu-ne şi preocupându-ne de Donald Trump decât cred, am impresia, cei mai mulţi oameni”, a declarat la postul CNN viitoarea secretară de presă a Casei Albe, Jen Psaki.

”Va fi un discurs care va privi în perspectivă”, a adăugat ea despre discursul pe care Biden îl va susţine după ce va fi învestit la ora 17:00 GMT.

Discursul se va axa pe teme de unitate, dar ”nu ne aşteptăm ca oamenii să se unească peste noapte”, a explicat Jen Psaki, subliniind că ideea este ”să ne îndreptăm către o abordare mai unificatoare”.
Adauga un comentariu