National

Donatorii de sânge și plasmă, sprijiniți în continuare de Primăria Municipiului Iași

Publicat: 12 ian. 2021
Ce primesc donatorii de plasmă și sânge, la Iași

Municipalitatea ieșeană continuă să se implice tot mai activ în lupta de combatere a răspândirii noului coronavirus. Astfel, conform Hotărârii n. 313 a Consiliului Local din 17 august 2020, adoptată la propunerea primarului Mihai Chirica, donatorii de sânge din Municipiul Iași primesc șapte tichete de masă de câte 20 de lei, iar cei de plasmă câte 500 de lei. Ambele facilități sunt acordate pentru fiecare donare. Suma totală alocată acestui tip de sprijin este de 500.000 de lei.

Din data de 24 august 2020, ziua în care a început distribuirea facilităților prevăzute, până pe 8 ianuarie 2021 au fost acordate 1.463 de pachete de tichete de masă în valoare totală de 204.820 lei, din totalul de 14.000 tichete achiziționate pentru 2.000 de posibili beneficiari.

De asemenea, 371 de donatori de plasmă au primit în total 185.000 de lei din totalul sumei de 220.000 lei rezervată acestora.

Din suma totală menționată mai sunt disponibile pachete de tichete de masă în sumă de 75.180 lei pentru 537 de donatori de sânge și o sumă de 34.500 lei pentru 69 de donatori de plasmă.

Cine poate dona plasmă?

Mai întâi, trebuie spus că plasma e o componentă a sângelui, pe care cercetătorii o folosesc să fabrice medicamente precum imunoglobulina. Se spune că plasma este cel mai eficient produs folosit la pacienţi cu probleme de coagulare, boli autoimune, mai multe tipuri de cancer (limfatic, sanguin).

Mai mult, plasma e utilizată şi la gravidele care au RH negativ. În cazul lor trebuie susţinută imunoglobulina, pentru ca fătul să se poată dezvolta pe toată perioada sarcinii.

Cum se donează plasmă?

Există două metode de recoltare a plasmei. Prima este procedura standard prin care donăm sânge. Mai apoi, în laborator, plasma este separată de sânge.

A doua metodă constă în utilizarea unui aparat special pentru plasmafareză. Aceasta este preferată pentru că ajută la obţinerea unei cantităţi mai mari de plasmă, fără ca donatorului să i se recolteze şi alte substanţe din organism. Metoda durează până într-o oră şi poate fi repetată la un interval de 14 zile.

Ce trebuie să faci în ziua donării?

Iată ce trebuie să facă o persoană care vrea să doneze plasmă:

  • să evite consumul de grăsimi;
  • să se hidrateze cu apă, ceai, suc natural de fructe;
  • să mănânce sănătos. O salată este ideală, spre exemplu;
  • după donare, persoana în cauză trebuie să bea multe lichide, pentru a stimula refacerea sângelui.

Condiţii pentru donare de plasmă în România

Vrei să donezi plasmă? Respectă următoarele două lucruri:

  • trebuie să fi avut şi tu coronavirus şi să fi dezvoltat anticorpi;
  • urmează procedura standard. Aceasta înseamnă să te prezinţi la Centrul de Transfuzie Sanguină.

 

 

Adauga un comentariu