Eveniment-Social

Donatorii sunt asteptati la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina. Situatia este ingrijoratoare

Publicat: 10 oct. 2018
1

In ultima perioada, numarul persoanelor care doneaza cantitatea de 450 ml de sange la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina din Iasi este in scadere, iar acest lucru reprezinta un motiv de ingrijorare atat pentru medici, cat si pentru pacientii din spitale.

Citeste si: Ceaiul de macese a bagat-o in spital. O ieseanca a ajuns de urgenta pe mainile medicilor

Conform reprezentantilor CRTS Iasi, se pare ca rar se intampla ca media zilnica de donatori sa depaseasca numarul de 50 de persoane. In aceste conditii, in spitalele din Iasi exista situatii in care pacientii sunt nevoiti sa astepte mai multe zile pentru a fi supusi unor interventii chirurgicale.

Totodata, nici la nivel national situatia nu este mai roz. Astfel, Romania este pe ultimele locuri in Europa la capitolul donarii de sange. In aceste conditii, conform statisticilor inregistrate, doar 1.7% din populatia adulta a tarii doneaza sange intr-un an de zile.

Citeste si: Si-a gasit sfarsitul pe calea ferata. Medicii nu l-au mai putut salva

"Din cauza crizei din spitale in ceea ce priveste cantitatea de sange, prea putini oameni primesc sangele de care au nevoie. Astfel, unul din trei oameni nu beneficiaza de transfuzii atunci cand au nevoie. Deseori, cei care doneaza sange sunt rude sau prieteni ai pacientului care are nevoie de sange", precizeaza medicii ieseni.
 
Adauga un comentariu