Eveniment-Social

Dosar exploziv! Ce se întâmplă într-o casă celebră din Iași, fost conac, unde a locuit o mare personalitate a țării, scriitorul Vasile Alecsandri (EXCLUSIV)

Publicat: 10 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dosar exploziv Ce se întâmplă într-o casă celebră din Iași fost conac unde a locuit o mare personalitate a țării scriitorul Vasile Alecsandri EXCLUSIV
Casa celebră în toată România, conacul din județul Iași în care a locuit marele scriitor Vasile Alecsandri, a intrat, după decenii, într-un proces ce vizează salvarea de la distrugere

Într-o casă celebră din România, aflată la Iași, fost conac și unde a locuit o mare personalitate a țării, scriitorul Vasile Alecsandri, au loc transformări majore! Anul acesta, după mai bine de un deceniu, administratorul a găsit o soluție mult așteptată pentru un monument istoric uriaș al Iașului. Disputele din ultimii ani dintre autoritățile județene și Academia Română au făcut ca imobilul marelui scriitor să fie aproape abandonat

Într-o casă celebră din România, aflată la Iași, fost conac și unde a locuit o mare personalitate a țării, scriitorul Vasile Alecsandri, au loc transformări majore! Anul acesta, după mai bine de un deceniu, administratorul a găsit o soluție mult așteptată pentru un monument istoric uriaș al Iașului. Disputele din ultimii ani dintre autoritățile județene și Academia Română au făcut ca imobilul marelui scriitor să fie aproape abandonat.

„Din luna iunie a acestui an (2020), noi, ca Muzeu Național al Literaturii Române, am demarat lucrări de reabilitare, restaurare în baza tuturor avizelor. Acum mai avem două încăperi de refăcut și sperăm ca, asta în funcție de cum va evolua vremea, undeva în 2021 până în lunile ianuarie sau februarie, să finalizăm tot procesul de reabilitare. Totul a fost schimbat radical față de ceea ce s-a întâmplat în anii anteriori”, a precizat scriitorul Lucian Dan Teodorovici, managerul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași.

În prezent, clădirea unde funcționează Muzeul Memorial „Vasile Alecsandri” este gestionată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași

În prezent, clădirea unde funcționează Muzeul Memorial „Vasile Alecsandri” este gestionată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași.

„O expoziție memorială este amenajată în casa în care a locuit scriitorul Vasile Alecsandri în perioada 1861-1890. În anul 1885, «bardul din Mircești» a donat Academiei Române casa cu bunurile sale, inclusiv biblioteca și unele manuscrise. În anul 1914, Academia Română a intrat în posesia casei și a numit un custode pentru tot inventarul. Casa s-a aflat în custodia Academiei Române până în anul 1944, fiind permis accesul publicului vizitator. Ca urmare a luptelor purtate în apropiere, în Cel de-Al Doilea Război Mondial, conacul și exponatele au suferit o serie de daune și, după încheierea reparațiilor, conacul a fost deschis ca muzeu memorial la data de 9 iunie 1957. Exponatele au fost reorganizate în anul 1987, apoi, în perioada 1991-1993 s-au efectuat lucrări de restaurare. La finalizarea acestora, casa memorială a fost redeschisă publicului vizitator la 19 septembrie 1993”, se arăta în evidențele Ministerului Culturii din anul 2018.

Așadar, de ceva ani, este o dispută juridică între filiala Iași a Academiei Române și Consiliul Județean (CJI) care nu s-a clarificat.

Conacul familiei Alecsandri a fost construit între anii 1861-1867 după propriile planuri ale poetului Vasile Alecsandri

Casa memorială „Vasile Alecsandri” de la Mircești este un muzeu memorial înființat în casa în care a locuit scriitorul Vasile Alecsandri (1821-1890) în satul Mircești din județul Iași. Conacul familiei Alecsandri a fost construit între anii 1861-1867 după propriile planuri ale poetului Vasile Alecsandri și sub atenta supraveghere a Paulinei Alecsandri (1840-1921), soția poetului. Casa se află într-un parc cu stejari și nuci seculari, plantați de poet, precum și lilieci. La o distanță de câteva sute de metri, Alecsandri a vrut să construiască inițial o Școală de Fete.

În această casă modestă a locuit poetul între anii 1866-1890, compunând o parte a operei sale literare. Aici au fost găzduiți prietenii poetului aflați în vizită la Mircești: mari personalități politice ori literare ca Ion Ghica, Costache Negri, Titu Maiorescu, A.D. Xenopol sau Eudoxiu Hurmuzachi, compozitorul maghiar Franz Liszt – care a concertat la Mircești, în drum spre Rusia sau rapsodul Barbu Lăutaru. Prin testamentul său din 21 septembrie 1886, poetul Vasile Alecsandri a lăsat soției sale, Paulina, casa și moșia sa din comuna Mircești. În anul 1914, văduva poetului și-a lăsat întreaga avere nepoatelor sale, Elena și Margareta Catargi, printr-un act de vânzare-cumpărare autentificat de Judecatoria Ocolului Rural Mircești, acestora revenindu-le obligația ca în termen de două luni să doneze averea și monumentul libere de orice sarcini Academiei Române.

Adauga un comentariu