Actualitate

Dosar exploziv despre afacerile cu tigari la Vama Iasi

Publicat: 21 apr. 1999
1

•SRI intercepteaza convorbiri telefonice

Maria Aldea, avocata in celebrul caz „Tigari MT la Vama” a solicitat verificarea ilegalitatilor comise de Serviciul Roman de Informatii, care a inregistrat convorbirile telefonice dintre Ionel Stan, director general la Romold Trading si Vladimir Filat, din Republica Moldova, asociat in aceeasi firma •Articolul 13 din Legea 51/1991 prevede ca se pot dispune astfel de interceptari numai daca exista amenintari la adresa sigurantei nationale, lucru pe care SRI nu a reusit sa-l dovedeasca •Una dintre inregistrari surprinde o discutie despre introducerea in tara a unui transport de tigari, in care Stan ii spune lui Filat ca „s-a obtinut prelungirea de la Ministerul Comertului, iar pina la sfirsitul anului n-o sa ne mai deranjeze nimeni”.

Judecatorii ieseni au dispus restituirea celebrului dosar „Tigari MT la Vama Iasi” (1397/1999) catre Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi, pentru clarificarea mai multor aspecte. Sint anchetati, printre altii, fostul sef adjunct al Vamii Iasi, Gheorghe Burlacu, si fiul acestuia – Cristian Burlacu.

In luna octombrie 1998, prin rechizitoriul 1.597 a Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi au fost trimisi in judecata Gheorghe Burlacu, seful adjunct al Vamii Iasi, fiul acestuia Cristian Burlacu (angajat al societatii Romold Trading srl Iasi) si Ionel Stan, director general al aceleasi firme. Impreuna cu cei trei au mai fost cercetati Vladimir Filat, din Republica Moldova, asociat la Romold Trading si secretara Violeta Cogut. Acuzatiile procurorilor s-au referit la infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si nerespectarea unor dispozitii privind operatiunile de import-export. O parte dintre dovezi, catalogate drept ilegale, au fost inregistrarile de catre SRI a unor convorbiri.

Aproape 2.000.000 de timbre nu s-au mai intors in tara la timp

Intimplator sau nu, Cristian Burlacu fiul adjunctului Vamii Iasi, a fost imputernicit sa se ocupe de toate problemele legate de operatiunile vamale,de catre firma Romold Trading, distribuitor al tigarilor MT produse de societatea „Tutun SA” Chisinau. Firma ieseana a obtinut licenta necesara pentru a importa tigari si alte produse de tutun din Republica Moldova de la Ministerul Finantelor. Pentru a-si realiza obiectivul, in perioada martie 1997 – ianuarie 1998, Romold Trading srl a luat de la Regia Autonoma, Imprimeria Nationala, circa 22 milioane de timbre (marcaje pentru tigari), pe care le-au exportat temporar in Republica Moldova, urmind sa fie reintroduse in tara prin aplicarea pe pachetele de tigari produse de Tutun SA Chisinau. Dupa ce in cursul anului 1997 societatea a efectuat mai multe importuri de tigari, la 15 iunie 1998 Romold Trading srl mai figura cu 1.975.400 de timbre nerepatriate. In conformitate cu Ordonanta Guvernului nr. 23/1995, ce reglementeaza efectuarea importurilor de produse din tutun si alcool, numai Ministerul Finantelor poate aproba utilizarea marcajelor neintroduse in tara in termenul legal. Prin normele metodologice de aplicare a acestei Ordonante, s-a limitat posibilitatea agentilor economici din Romania de a reintroduce in tara marcajele neutilizate, pina la o data limita de 1 septembrie 1998. Pentru a nu pierde cele aproximativ 2 milioane de timbre, conducerea firmei Romold Trading s-a hotarit sa introduca in tara marcajele si tigarile.

In rechizitoriul intocmit de Parchet se sustine ca acestia au intocmit in fals o serie de acte pentru a se putea realiza importul a 1.852.400 pachete de tigari MT, in valoare de 7,4 miliarde de lei. Desi termenul limita expirase pe 1 septembrie 1998, dupa o saptamina, Cristian Burlacu s-a deplasat la Bucuresti, la Ministerul Comertului, pentru a obtine prelungirea termenului de efectuare a importului. Acelasi rechizitoriu aduce acuzatii grave lui Gheorghe Ududoiu, directorul Directiei de Supraveghere a Concurentei, din cadrul Guvernului. Acesta, incalcindu-si competenta, a emis o adresa prin care a aprobat prelungirea valabilitatii exportului temporar a timbrelor pentru marcarea pachetelor de tigari.

SRI intra pe fir

Discutia purtata pe 7 septembrie 1998 intre Ionel Stan (director general la distribuitorul MT) si Vladimir Filat (asociat) a fost inregistrata de SRI, in baza unui mandat emis de Parchetul Curtii Supreme de Justitie. Vorbind despre introducerea in tara a transportului de tigari, Stan i-ar fi spus lui Filat ca „s-a obtinut prelungirea de la Ministerul Comertului, iar pina la sfirsitul anului in-o sa ne mai deranjeze nimenix”. Dupa declansarea anchetei de catre procurori, pe 15 septembrie 1998, intr-o discutie purtata cu Filat, Stan ar fi mentionat ca „probabil o sa-i paruiasca pe xastia care au aprobata”. Printre „astia” se afla Ududoiu de la Ministerul Comertului.

Dupa obtinerea avizului, Cristian Burlacu l-a contactat pe tatal sau pentru a obtine acordul Vamii Iasi de efectuare a importului, in mod legal aceasta operatiune putindu-se face pina la 1 septembrie 1998. Observind ca adresa e datata din 8 septembrie 1998, fostul adjunct i-a spus fiului ca-i trebuie una datata din 3 septembrie 1998, considerind dintr-o eroare ca acesta este termenul limita. In registrul vamal, la pozitia 7.521, acesta a inregistrat adresa 463/1998 a societatii Romold Trading srl. Rechizitoriul mentioneaza ca „Burlacu a modificat grosolan data, facind din 8, cifra 3. Acuzatiile anchetatorilor merg mai departe. Astfel, se precizeaza ca Burlacu Cristian s-a inteles cu directorul Stan si cu secretara firmei Violeta Cogut, sa-i antedateze adresa respectiva. Aceasta ar fi gasit un spatiu in registrul de intrari al firmei si a completat o alta adresa cu nr. 457/3 septembrie 1998. In final, seful adjunct al Vamii a aprobat prelungirea termenului pina la data de 31 decembrie 1998, el semnind in locul superiorului sau de la Vama Iasi. Obtinind acordul importului de la tatal sau, Cristian Burlacu a mers la Vama Albita, iar la data de 12 septembrie a rezolvat toata afacerea. Marcajele aplicate pe pachetele de tigari importate la data respectiva apartin lotului de marcaje pentru licenta aferenta anului 1997, acestea trebuind sa fie reintroduse in tara pina la data limita de 1 septembrie 1998. Inregistrarile efectuate de SRI, in baza mandatului 00492, emis de Parchetul Curtii Supreme de Justitie, sustin ca „efectuarea acestui import nelegal a fost indelung elaborat de catre toti cei implicati”.

Rechizitoriul Parchetului mentioneaza ca, atit anterior efectuarii importului, cit si dupa declansarea anchetei, s-a incercat influentarea unor inalti functionari guvernamentali pentru ca Romold Trading srl Iasi sa reintre in posesia tigarilor care fac obiectul importului nelegal. Ulterior, organele de politie au pus sechestru pe cele 1.852.400 pachete de MT.

Se cere inlaturarea din proces a inregistrarilor SRI

Aparatorul directorului general al Romold Trading srl, avocata Maria Aldea, solicita printr-o cerere adresata presedintelui Tribunalului Iasi inlaturarea ca probatorii in cauza a casetelor audio, proceselor verbale si actelor de constatare incheiate ca urmare a interceptarilor convorbirilor telefonice ca fiind ilegale. Totodata apararea a solicitat sesizarea organelor competente pentru verificarea ilegalitatilor comise de SRI, motivul principal fiind ca „aceste interceptari de convorbiri telefonice se fac cu autorizarea motivata a procurorului desemnat de prim procurorul Parchetului Curtii de Apel”. Un procuror poate autoriza inregistrarea unor convorbiri telefonice, dar articolul 13 din Legea 51/1991 prevede ca se pot dispune astfel de interceptari, numai daca exista amenintari la adresa sigurantei nationale. „In cauza ce face obiectul acestui dosar nu s-a retinut si nici nu s-au facut cercetari pentru existenta vreunei infractiuni la siguranta nationala. Interceptarile sint total nelegale si nu pot constitui probe in prezenta cauza”, a subliniat Aldea. Avocata a solicitat detasarea de la dosar a actelor mentionate, care sint catalogate drept lovite de nulitate absoluta. Acestea vor fi trimise organelor specializate de ancheta privind nelegalitatile comise sau restituite Parchetului.

Fostul adjunct al Vamii se apara spunind ca a comis fapta pentru ca sercretara era in concediu!

La ultimul termen de judecata, fostul sef adjunct a Vamii Iasi, Gheorghe Burlacu, a sustinut ca nu cunostea ca se mai puteau folosi marcaje din anii 1996, 1997: „Eu am prelungit valabilitatea DIV in baza aprobarii date de Ministerul Comertului. In comunicarea trimisa de Vama Albita este mentionat faptul ca s-au importat tigari cu timbre din anii ’96,’97 si ’98. La data cind am semnat adresa respectiva, nu aveam cunostinta de adresa OMF 998/1998. Consider ca invinuirile care mi se aduc sint tendentioase, eu am facut o inregistrare in registrul vamal peste o linie continua. Am facut aceasta inregistrare pentru ca secretara era in concediu. Inregistrarea antedatata s-a facut in baza unei adrese prezentata de reprezentantii firmei Romold Trading. Atributia noastra era de a prelungi aceasta valabilitate in baza aprobarii Comertului Exterior. Importul trebuia facut in baza unui DVOT, din 1997, care fusese prelungit de Ministerul Comertului. Vama Albita avea obligatia sa verifice daca marcajele sint valabile”.

Directorul general al distribuitorului spune ca nu stia de modificarea legii

Directorul Romold Trading srl Iasi, Ionel Stan, nu recunoaste nici una dintre acuzatii. „Eu nu aveam cum sa cunosc timbrele folosite la marcajul tigarilor care urma sa le importam, pentru ca nu aveam o evidenta pe ani. Eram ferm convins ca unitatea furnizoare ne va livra tigari cu marcaje din 1998, deoarece in ianuarie livrasem circa 2 milioane de timbre. Nu am avut cunostinta de modificarea datei de pe adresa inaintata Vamii Iasi. Ea mi-a fost prezentata abia in cursul cercetarii penale. In legatura cu discutiile care s-au purtat, acestea au fost legate de interpretarea corecta a legilor, nicidecum de implicarea altor persoane. Pe Cristian Burlacu l-am angajat la firma pentru ca avea experienta in domeniul vamal, dar nu am avut nici o discutie cu el sau cu tatal lui cu privire la efectuarea acestui import”.

Fiul adjunctului Vamii: „Adresa a fost aceeasi, numai data este modificata”

Fiul adjunctului Vamii Iasi, Cristian Burlacu: „Prelungirea a fost data in baza Ordonantei Guvernului, fiind emisa de un reprezentant al Ministerului Comertului, Victor Ududoiu, pe care personal nu-l cunosc. In baza acestei aprobari am intocmit adresa catre vama pentru prelungirea DVOT, conducerea vamii cerindu-mi sa aduc aceeasi adresa, dar intocmita cu data de 3 septembrie 1998. Noi ne-am grabit sa repatriem tigari cu marcaje din 1998, deoarece se anunta o iminenta scumpire a accizelor. Din marcajele trimise in 1998, nu fusese repatriata nici o cantitate de tigari. Cresterea continua a cursului valutar era un alt motiv, societatea avind stoc zero. Continutul adresei pe care am depus-o era identic, numai data am modificat-o. Aceasta modificare am facut-o fara ca Ionel Stan sa cunoasca acest lucru. Puteam sa efectuez importuri de tigari cu marcaje de timbre din anul 1997, pentru ca normele in vigoare imi permiteau acest lucru, respectiv Ordonanta Guvernului nr. 23”.

Adauga un comentariu