Actualitate

Dosar financiar exploziv la Universitatea Cuza. Toti vor ramane blocati cand vor vedea cifrele

Publicat: 28 feb. 2016
1

@ Datele financiare, pe ultimii patru ani, arata ca Universitatea Alexandru Ioan Cuza se afla in pragul falimentului! @ Toate acestea arata modul execrabil in care a fost manageriata institutia de invatamant superior in acest interval de catre, deja de trista amintire, rectorul vremelnic Vasile Isan @ Datorii uriase la bugetul de stat, scaderea constanta a veniturilor proprii si o situatie patrimoniala precara @ In plus, efectele pagubosului imprumut marca Isan, de la finele anului 2011, oferit de BRD – Groupe Societe Generale – sucursala Iasi, cifrat la aproximativ 10 milioane de euro, se vad si acum

Daca in urma cu zece ani, Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi avea premisele favorabile in a deveni una dintre cele mai prospere financiar si mai bune pe plan educational, cele doua mandate de rector ale prof. univ. dr. Vasile Isan au dus institutia in pragul falimentului. Si tocmai pentru a se demonstra toate acestea, chiar raportul de activitate al fostului rector (pentru perioada 2012 – 2016 – n.r.) confirma toate aspectele.

IATA RAPORTUL FOSTULUI RECTOR DE LA UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA

Citeste si: Cifre uluitoare! O mare universitate din Iasi a pierdut mii de studenti

Citeste si: Salariile nesimtite baga Universitatea Cuza in faliment!

Zero investitii, zero dezvoltare, zero management

La o analiza in amanunt, pe care orice expert pe zona financiar-contabila o poate realiza, se poate deduce clar ca, Vasile Isan a esuat total in managementul sau. Astfel, daca in anul 2013 situatia patrimoniala a UAIC era de 535.254,2 mii lei, in 2015 aceasta a ajuns la valoarea de doar 444.050 mii lei. Mai mult, capitalul propriu actual al institutiei este de doar 395.609 mii lei, fata de 430.373,1 acum mai bine de doi ani. O alta cifra socanta este urmatoarea: in anul 2012, la un total incasari de 76.573.870 lei, Universitatea Cuza a avut un deficit la sold de 9.313.148 lei. Evolutia platilor si a veniturilor, in 2015, a fost si ea la limita, anume la venituri de 244.264,044 lei, platile s-au ridicat la 239.374,781 lei. O alta dovada ca Isan a preferat sa cheltuiasca banii unitatii de invatamant pe salarii grase, in loc sa aloce fonduri pentru dezvoltare reiese din faptul ca, in 2015, cheltuielile de personal au fost de 51.03 la suta din banii de care a dispus UAIC, in timp ce cheltuielile de capital au fost de doar 2.80 la suta. De asemenea, tot anul trecut, la capitolul „Structura veniturilor”, in timp ce un procent de 45.88 la suta a reprezentat banii veniti de la Ministerul Educatiei, din venituri proprii din taxe sau alte activitati, procentul a fost de doar 9.16 la suta. Asta in timp ce, in 2012, acesta reprezenta peste 17 la suta!

Citeste si: DOSAR INCENDIAR! Cea mai tare universitate din Iasi, aruncata in aer! Ieri, judecatorii au luat o decizie soc – FOTO

„Lipsa unei strategii pe termen mediu si lung”

La toate acestea trebuie adaugat faptul ca, doar in ultimii patru ani, Universitatea Cuza a acumulat datorii la stat de cateva zeci milioane lei in total. „Toate aceste cifre arata ca, doar in acest interval analizat, Universitatea Cuza a avut de platit datorii uriase, fie la stat, fie catre creditori si nu a iesit din aceasta zona de subzistenta financiara! Mai mult, chiar daca alocarile de la bugetul de stat au fost din ce in ce mai mari, institutia nu a reusit sa produca mai mult din fonduri proprii! De asemenea, avand in vedere ce patrimoniu are unitatea educationala si ce posibilitati de dezvoltare ar fi putut avea pe zona de cercetare sau de parteneriate cu mediul privat, este evident ca nu s-au incurajat aceste paliere care, la total venituri proprii si sume atrase de Cuza din exterior, iarasi se dovedeste lipsa unei strategii pe tremen mediu si lung, respectiv un plan de management sanatos, axat pe aceste sectoare extrem de importante”, a reliefat un expert financiar al unei banci private din Iasi, interpelat de reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI).

Citeste si: Bomba! Universitatea Cuza, amanetata pe sub mana – FOTO

Universitatea Cuza risca sa piarda Corpul B si teren in Gradina Botanica

Mai departe, in ultimii patru ani, Isan nu a avut capacitatea de a rezolva problemele de patrimoniu! In consecinta, oricand, Universitatea Cuza poate pierde mare parte din terenul unde se afla Gradina Botanica, Corpul B sau intreg Campusul Studentesc Codrescu. Asta pentru ca, „marii” juristi ai fostului rector nu au reusit sa clarifice situatia acestora, avand in vedere ca exista revendicari ale unor persoane sau altor institutii, disputate in instanta. In final, nici pana la acest moment, un deficit de 3.5 milioane euro, acuzat de unii membri ai Senatului UAIC, in 2013, nu a fost lamurit de Vasile Isan.

Citeste si: Scandal financiar de proportii la Universitatea Cuza: „Se fac combinatii cu banii de salarii!”

Citeste si: DEZVALUIRI financiare SPECTACULOASE de la Universitatea Cuza. Acestea sunt sumele din care sunt platiti sefii institutiei

Topul complet al starii financiare de la Cuza, pe facultati

In completarea tuturor acestor date si conform documentului „Situatia disponibilitatilor in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015”, ies la iveala elemente legate de sumele „produse” de facultatile institutiei, dincolo de finantarea de baza primita de la Ministerul Educatiei. Defalcat, per facultate, reies urmatoarele: Facultatea de Biologie, la un total sume incasate de 1.828.834 mii lei, are un sold final (profit – n.r.) 162.725 mii lei, la Chimie, la incasari de 1.162.225, soldul final este negativ cu aproximativ 270 mii lei. Totusi, aici, la nivel de cercetare si de productie stiintifica, colectivul facultatii aduce o plus valoare extrem de importanta pentru intreaga comunitate academica cuzista. De asemenea, la Drept, s-au inregistrat incasari de 2.366.220 mii lei si un sold de 474.726, lucru extrem surprinzator, avand in vedere faptul ca aici sunt doar aproximativ o mie de studenti. Un caz special in acest top este tocmai Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), care la incasari de 9.149.506 mii lei are un sold in jur de 400 mii lei. Asta atata timp cat, are cei mai multi studenti, masteranzi si doctoranzi la taxa si nu se afla pe un loc fruntas atunci cand vine vorba de reusitele pe plan stiintific sau al cercetarii. Prin comparatie, chiar daca Facultatea de Filosofie si Stiinte Social Politice are un sold excedentar de peste 70 mii lei, Consiliul de Administratie (CA) de la Cuza, in frunte cu rectorul Vasile Isan, au decis reducerea veniturilor cadrelor didactice (de la 1 septembrie 2015 – n.r.) cu aproape cinci la suta. Cea mai importanta concluzie ce rezulta din toate aceste date financiare duce catre intrebarea: ce au facut autoritatile responsabile: ANAF-ul, Curtea de Conturi sau Corpul de Control al ministrului Educatiei de-a lungul ultimilor opt ani, avand in vedere ca Universitatea Cuza a fost zguduita de numeroase scandaluri, ce au avut in prim-plan acuzatii pe tema deturnarilor de fonduri publice?

Adauga un comentariu