Actualitate

DOSAR HALUCINANT! Judecatori ieseni, drepti în fata procurorilor de la DNA! L-au trimis la puscarie pe seful Politiei pe baza unor erori de interpretare a legii!

Publicat: 02 iul. 2019
1

@ Caz strigator la cer într-un dosar de coruptie de la Curtea de Apel Iasi: seful Inspectoratului Judetean de Politie a fost condamnat la trei ani si zece luni pentru abuz în serviciu, desi era complet nevinovat @ Totul din cauza unor interpretari gresite ale dispozitiilor legale @ Asta sustin judecatorii de la Înalta Curte de Casatie si Justitie, care au corectat greselile judecatorului de la Curtea de Apel Iasi @ "În circumstantele concrete de drept si în raport de modalitatea concreta în care a fost sustinuta acuzatia în materie penala, instanta de control judiciar constata ca si argumentele instantei de fond sunt eronate", se arata în motivarea instantei superioare @ Instanta suprema are doar cuvinte de critica si la adresa procurorilor de la DNA, care au instrumentat acest dosar @ Dosarul a pornit de la o sesizare anonima a celor de la DGA @ În acea sesizare se arata ca pretul platit pentru sediul Politiei Municipiului Suceava este mult prea mare fata de pretul pietei

De obicei, justitia ieseana este model de referinta pentru instantele de judecata din regiunea Moldovei sau chiar la nivel national. Asta pentru ca aici sunt foarte multi magistrati bine pregatiti, unii dintre acestia chiar activeaza în mediul universitar. În acest context, erorile facute de magistratii ieseni, unii dintre ei aflati la Curtea de Apel, adica la cel mai înalt rang local, sunt de-a dreptul revoltatoare.

Reporterii BZI au ales sa prezinte astazi un dosar care arata ca mai exista unii magistrati care dovedesc o anumita doza de obedienta fata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), mai ales în cazul dosarelor extrem de sensibile. Este vorba de celebrul dosar în care comisarul-sef Ioan Nicusor Todirut, fostul sef al Inspectoratului Judetean de Politie Suceava, a fost acuzat de comiterea infractiunii de abuz în serviciu. Presa a relatat pe larg situatia acestui dosar care a însemnat scoaterea din profesie a mai multor nume grele din Politie. Au fost vizati inclusiv sefi din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române. 

Concret, comisarul-sef Todirut a fost acuzat de procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie ca a achizitionat actualul sediu al Politiei Municipiului Suceava la un pret mult prea mare, fara sa faca anterior o analiza detaliata a pietei si a eventualelor oferte mai bune. Trei ani si zece luni cu executare: aceasta a fost pedeapsa stabilita de judecatorii ieseni pentru fapta lui Todirut. Trei ani si zece luni, pentru ca un judecator de la Curtea de Apel Iasi a considerat ca tot ceea ce au scris procurorii de la DNA în acuzare este corect si pe deplin dovedit.

Sesizare din oficiu din cauza unor orgolii din interiorul Politiei

Numai ca aceasta pedeapsa s-a dovedit a fi pe deplin gresita, iar comisarul-sef Todirut a fost târât cu totul nevinovat în acest razboi care ar fi pornit de la anumite lupte interne din cadrul Politiei Suceava. De la ce a pornit totul?! De la o nota de informare interna, din data de 1 iunie 2009, facuta de Directia Generala Anticoruptie Suceava. Practic, un ofiter de la aceasta structura s-a gândit el ca seful Politiei a comis un abuz în serviciu în legatura cu spatiul în care functioneaza Politia Municipiului Suceava si a facut o sesizare din oficiu. Pe baza acestei sesizari, au fost puse în miscare toate rotitele sistemului. Dosarul a ajuns la DNA Suceava dupa care, în anul 2013, a fost înregistrat pe rolul Curtii de Apel Suceava si apoi stramutat la Iasi.

Pe data de 12 aprilie 2016, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au decis condamnarea inspectorului-sef alaturi de o lista întreaga de inculpati bagati de-a valma în dosar. Au fost condamnati inclusiv evaluatorii imobiliari care si-au dat cu parerea despre valoarea imobilului.

"Materialul probator administrat în cauza dovedeste ca inculpatul Todirut Ioan Nicusor, în calitate de inspector-sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Suceava si ordonator tertiar de credite, în perioada iulie – octombrie 2006, cu stiinta si-a încalcat atributiile de serviciu în derularea procedurii de achizitie a imobilului din municipiul Suceava, cu destinatia de sediu al Politiei municipiului Suceava, nerespectând principiile OUG 34/2006 privind achizitiile publice, încalcari care au avut ca rezultat  stabilirea unui pret de achizitie mai mare decât valoarea de piata a imobilului, suma ce a fost achitata nejustificat din bugetul Ministerului Administratiei si Internelor si care constituie prejudiciu provocat în dauna acestuia si reprezinta în acelasi timp un folos necuvenit pentru societatea comerciala vânzatoare", au conchis judecatorii ieseni despre vinovatia comisarului-sef Todirut.

Nici macar procurorii de la DNA nu au reusit sa arate care lege s-a încalcat

Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casatie si Justitie, ocazie cu care, toti acuzatii, inclusiv seful Politiei, au fost gasiti nevinovati. Se stie faptul ca la Înalta Curte de Casatie este loterie dar, în acest caz, judecatorii acestei instante îi critica destul de aspru atât pe cei care au instrumentat acest dosar, cât si pe cei care au dispus pedepsele. Motivarea deciziei de achitare a fost finalizata în urma cu putin timp. Acolo se arata clar ca atât procurorii de la DNA, cât si judecatorul de la Curtea de Apel Iasi au interpretat gresit normele aplicabile achizitiilor publice.

Nici DNA si nici Curtea de Apel Iasi nu a reusit sa stabileasca cu exactitate normele legale încalcate de acuzatii din dosar, dupa cum sustine instanta superioara.

"Înalta Curte constata ca atâta vreme cât acuzarea sustine explicit ca legea nu este incidenta achizitiei, este evident ca nici normele de aplicare, reglementate prin acte normative infra-legale, nu pot fi incidente si de aceea considera ca doar o eroare asupra interpretarii legii putea provoca aceasta dihotomie. Aceste argumente sunt valabile si în ceea ce priveste opiniile specialistilor DNA, ce au întocmit raportul de constatare în timpul urmaririi penale, argumente ce au fost preluate de catre procuror în sustinerea acuzatiei formulate (Rechizitoriu, vol. I)", se arata în motivarea Înaltei Curti de Casatie.

A cui este vina!? Înalta Curte: legile în materia achizitiilor publice nu sunt previzibile

Mai mult, Înalta Curte de Casatie arata ca principala vina pentru neregulile constatate provine tocmai din faptul ca legile nu sunt previzibile, iar cele din materia achizitiilor publice s-au schimbat de prea multe ori. "În egala masura, instanta de control judiciar observa ca legislatia achizitiilor publice a suferit numeroase modificari la intervale relativ scurte de timp (modificari ce par a nu se încheia nici în prezent) si astfel au putut produce o lipsa de previzibilitate a normei legale, iar aceasta inconsecventa a reglementarii a devenit o cauza favorizanta pentru abordarea unor interpretari eronate ale procedurii de achizitie, cu consecinte asupra formei de vinovatie în cazul unei acuzatii penale", au mai precizat judecatorii de la Bucuresti.

"Or, aceasta situatie de drept, alaturata unor norme invocate eronat în actul de acuzare, nu poate fi imputata sub nicio forma inculpatilor, întrucât în perioada de referinta singura obligatie a autoritatii contractante era de a atribui contractul de achizitie publica pe baza respectarii unor criterii de natura economica si, în masura în care era posibil, prin utilizarea sistemului concurential adaptat la specificul achizitiei", au completat acestia.

Înalta Curte: argumentele Curtii de Apel Iasi sunt eronate

Ca sa nu mai fie niciun fel de ocolis, magistratii de la Instanta Suprema spun direct si raspicat ca judecatorul de la Curtea de Apel Iasi a interpretat si el cât se poate de eronat normele în drept aplicabile. Da! Mai multi oameni nevinovati urmau sa intre la puscarie pentru ca un judecator a interpretat gresit textul de lege! "În circumstantele concrete de drept si în raport de modalitatea concreta în care a fost sustinuta acuzatia în materie penala, instanta de control judiciar constata ca si argumentele instantei de fond, ce au fundamentat solutia de condamnare pentru comiterea infractiunilor de abuz în serviciu, cu referire la nerespectarea principiilor prevazute la art. 2 din O.U.G. nr. 60/2001, sunt eronate", au aratat cei de la Instanta Suprema.

Au fost respectate toate cerintele pentru cumpararea acelui sediu

Aceiasi judecatori mai sustin ca achizitia sediului de Politie era una cât se poate de necesara. Se mai arata ca înainte de a fi cumparata de IPJ, acea cladire a fost destinata functionarii parchetelor locale din Suceava, ca era varianta cea mai facila, fiind deja amenajata în scopul necesar functionarii unei institutii precum cea a Politiei.

"În raport de cele constatate si rezultate din analiza probelor – înscrisurile originale si/sau în copie certificata aflate la dosar, coroborat cu declaratiile martorilor, Înalta Curte, în concordanta cu cele statuate cu titlu preliminar, conchide ca achizitia imobilului situat în municipiul Suceava, str. Universitatii s-a realizat cu respectarea criteriilor de natura economica si concurentiala adaptate la specificul achizitiei, astfel încât în sarcina persoanelor implicate în aceasta procedura – indiferent de calitatea acestora, nu se poate retine existenta unei conduite ilicite, fiind exclusa intentia de a actiona asumat ori numai acceptarea încalcarii normelor în vigoare", au explicat si mai clar judecatorii de la Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Condamnarile de la Iasi

În acest dosar, Curtea de Apel Iasi a mai decis trimiterea la puscarie a urmatorilor inculpati, toti gasiti nevinovati la instanta superioara: comisarul-sef Alexa Teodorovici, seful Serviciului Logistic – trei ani si zece luni, omul de afaceri Constantin Bujoreanu, cel care detinea cladirea vânduta catre IPJ, patru ani si sase luni, Mihai Sorin Munteanu, expert în cadrul Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din România, trei ani de închisoare, Gheorghe Licurici, colegul celui din urma mentionat, a primit doi ani de închisoare. Toate pedepsele mentionate mai sus au fost cu executare în regim de detentie, iar vietile acestor oameni au fost complet distruse.

Comentarii
 • Condamnati la ani de inchisoare cu executare de Curtea de Apel Iasi , achitati de ICCJ , pe baza acelorasi probe si legi ?
  O.K. , insa raspunde cineva pt anii de stres in care au stat cei condamnati la inchisoare pe nedrept , si familiile lor , respectivii procurori DNA si judecatorii de la Curtea de Apel mai sunt in functie ?
  N-ar fi normal ca procurorii si judecatorii vinovati a fie cercetati , condamnati si dati afara din Magistratura pt incompetenta ori pt abuz in serviciu ?
  Insa nu vor raspunde , nu degeaba magistratii s-au opus vehement , chiar in strada , modificarii legilor Justitiei si unor prevederi privind „raspunderea magistratilor” !

  • Procurorul de la Iasi este un casap nu se se ridica la nivelul unui magistrat ,sa vede-ti la parchetele mici gen Raducaneni sau Hirlau coruptie ,sa vezi ce se umfla cite un procuror cind interpreteaza el legea ,cum vrea el .

  • Pai toți #rezist susțineau magistrații! Ce sa faci? Când faci bine omului iese la proteste. La fel cu mărirea salariului. Suntem o tara de prosti, manipulați care nu știm unde sa aplecam fundu! Asta e romanu! Aaaa și ambasadele i au susținut, ții minte?

 • In Marea Britanie, ca sa poti fi judecator,trebuie sa ai 30 de ani de barou, – deci o experienta VASTA de viata si profesionala.
  In Romania este suficient sa faci IMM-ul .
  Asa ajung tot felul de pisi sau refulati cu muschi bicisnici sa ” judece” , luand decizii pe baza parerilor lor suficiente , a presiunilor unor procurori in varsta de 30 de ani care vor glorie si functii ( in nici un caz dorind sa afle adevarul si sa aplice legea corect) sau-mai rau- decizii luate in baza unor santaje facute de DNA asupra j”udecatorilor”. Situatia aceasta revoltatoare este deja de notorietate publica.
  Atata timp cat magistratii nu raspund personal pentru acest gen de decizii, nu se va indrepta nimic.
  Legea raspunderii magistratului este IMPERIOS necesara! Dar sa fie o lege gandita bine nu un simulacru scos ca sa se poata spuna ca exista aceasta lege…
  Iar procurorii NU AR TREBUI SA FIE ASIMILATI STATUTULUI DE MAGISTRAT !!

  • Acesta sleatca de golanci procuroare care s-au opus Raspunderiii Magistratului trebuie monitorizate ca fac abuzuri ,merg pe linga lege iar avocatiii au ajuns in derizoriu ca procuroarea joaca tare si corupe si judecatorul care supervizeaza golania .
   Mare pacat ca Tudorel Toader nu a stat sa termine treaba inceputa la justitie .

 • Nu stiu cum se face la Iași ca aici sunt achitați, primesc ppedepse cu suspendare, pedepse foarte mici , sau eliberari condiționate prea repede numai talharii, hotii, traficanții de droguri, contrabandistii și exemplele pot continua. Tocmai ieri ce scria la gazetă că un traficant de droguri destul de periculos care a fost prins cu o gamă largă de droguri asupra sa a fost mângâiat cu suspendare, ca na traficul de droguri nu prezintă nici un pericol la adresa societății, iar oameni nevinovați sint tarati prin procese si pedepsiți pe nedrept. Ce încredere sa mai avem în justiție?! Încredere ZERO! Pentru ca dinafară asta se vede!

  • Va este frica sa da-ti nume de procurori ca ei se autosesizeaza impotriva voastra ca in cazul Inspectorului Sef de la Suceava ?
   Fi-ti curajosi ca mai mult decit sa va aresteze nu are ce sa va faca ,nu va poate inchide nimeni gura ,e DEMOCRATIE

 • Nu putem nega dreptul organelor judiciare (de la DGA pana la judecatori) de a investiga, urmari si judeca o presupusa fapta si niste presupusi infractori si este normal asa ceva. Numai ca exista un cuvant in DEX ce nu-l regasim in legile române: REMEDIU. Buuuun, s-a facut urmarirea penala, s-a trimis in judecata, oamenii au fost dați afara din serviciu, etc, dar acum ce facem cu ei ??? Cum rediem o greșeală a organelor judiciare ? Ce le dăm la oamenii ăia după ani de nebunie judiciară/paroxism ??? Răspuns: le dăm pace, că statul român NU răspunde, de ce ? C-așa-i în (tenis) justiție !!!!

 • Cea mai mare sleahta de curve, betive, prosti si spagari se gaseste in justitia ieseana! In iasi trebuie sa vezi intai unde pica dosarul, la ce complet, si apoi sa cauti un avocat apropiat cu judecatorul. Altfel o iei la kk de nu te vezi! Curvasaraie cum este in institutiile din iasi se intalneste peste tot in tara. Numai ca in tara la acest moment, unii mai au bunul simt sa fie atenti cand pronunta o hotarare sauvfac o galanie. Mai ales in aceasta perioada cand este atata presiune publica si pana si unii din magistrati au inteles ca e momentul sa se schimbe ceva. Dar curvele? De la iasi? De asta sunt curve! Pt ca lor nu le pasa de nimic. Bani si atat! Nu conteaza pe cine fu.t! Sa iasa banul si sa fie ei mandri! Panaramelor! O sa va strice lumea sandramaua!

  • Cristi tu ai dreptate ,cazul comisarului sef Simionescu Dumitru ,fostul sef al politiei orasenesti Hirlau care a fost acuzat pe nedrept ca a furat lemne cu cu o masina de la ocolul silvic este un caz cu notorietate .
   Comisarul sef nu a furat lemne ci a luat si este o mare diferenta ca este o vorba in popor CERE SI TI SE VA DA fapt pentru care interpretarea unei zicale din popor nu poate fi infractiune ci un abuz din partea procurorilor .
   Sper din suflet sa se faca dreptate si domnul Simionescu Dumitriu sa nu fie arestat si incarcerat la vreun penitenciar de maxima siguranta unde sa munceasca ca Dragnea la atelierul auto

   • Lazarescu il cunosti tu pe Simionescu ?ce te maninci chelea sa comentezi aiurea oai ?ci tu maninci saminta prajita ca ai 4 clase arafabetule ,comisarul e pe felie ,el a fost cel mai tare polistist din Hirlau care no sa mai fie la valoarea lui .Simionescu Mitica si acuma cind apare e cel mai tare ,la tribonal toti se ridica in picioare .

 • Sa nu uitam de protocoalele incheiate,intre diverse institutii,care au „legalizat ” legaturile existente intre acestea.Oare prin aceste protooale,nu au primit foloase necuvenite,desi au salarii suficient de mari?Mai sunt si alte categorii,cum ar fi doctorii care inca mai primesc spaga,manelistii si profesorii(dintre care se evidentiaza profesorul de Fizica cu 6 case), care nu impoziteaza „cantarile” respectiv meditatiile.Desigur printre acestia sunt si oameni corecti,dar cati?

 • la cimitir cu magistratii,dumnezeii mamei voastre de magistrati,eu trebuie sa muncesc pana la 65 de ani si voi pana la 45? tus crucea matii de magistrat,futuus biserica matii de insecta ordinara,tu sa mananci pensie cat eu mai muncesc inca 20 de ani? tus hristosul matii dar in cimitir nu tie mai bine? eventual sa fi inmormantat fara cruce,ca nu meritati cruce deasupra capului vostru,nici slujba,tus biserica matii de justitiari,tus cristosul matii,tus bagamias pulaa in mataa,futuus mortii matii….

 • Nu ma mira. Soacra-mea a facut sesisaze la DNA Suceava pt ca o notarita din Botosani a adus ADNOTARI pe marginea actelor (da, exact ca la prosti, scrii pe margine . Acolo unde ai putea sa tragi linia, ca la scoala notarita a venit cu completari) de vanzare-cumparare, dupa ce acestea au fost semnate, precum ca vanzatorul mai vinde si bucata de pamant x si bucata y…. Adica, falsuri grosolane. Stiti ce a raspuns DNA Suceava? fapta nu exista. Stai cu hartia in mana si te uiti efectiv, ca boul.

 • Eu am una mai buna-titlul emis avand calitate de mostenitor si procurorul, in solutie, minte dupa cum i sa potrivit… independenta magistratilor, aici ne aduce. Spun ce le trece prin cap si nu raspuns pentru nimic.

  • taci in pizdaa matii ca si tu esti o corupta,de averiile tale si …..in vaslui nu zici? de efg-retail service nu zici? de sabotajul la firma …..,nu zici? numai zic de santaj ,stiu totul despre tine faa zdreanto,mafia te va da de gol,scarba ordinara,biroul tau e fata in fata cu hala centrala….

 • pt cei care mi-au citit comentariul de mai sus pt mereuta lacramioara,sa stiti ca zdreantaa asta este executor judecatoresc,puteti cauta pe internet si o sa vedeti ca are deschise dosare penale,iar acu ca este deranjata,obligat ca va da in gat pe cei implicati in verdictele ei(adica cei care au considerat dosar N.U.P) ,fiti uniti frati romani,in romania dusmanul nr 1 nu e politicienii,mass-media,……..ci justitia+executorii judecatoresti si notarii

  • 12.06.2015
   EXCLUSIV: BOMBĂ! Cea mai cunoscută executoare din Iaşi, REŢINUTĂ!
   Lăcrămioara şi Ioan Mereuţă ar fi artizanii unei reţele ce a creat prejudicii de sute de mii de euro. Ambii se aflau azi-noapte la Parchet, sursele judiciare indicând că vor primi reţinere pentru 24 de ore.

Adauga un comentariu