Actualitate

DOSAR INCENDIAR! Afaceri explozive cu imobile de milioane de euro combinate la Iasi – GALERIE FOTO

Publicat: 14 nov. 2014

@ Cu siguranta se poate spune ca acesta este unul dintre cele mai mari tunuri imobiliare din istoria recenta a Iasului! @ Totul a plecat de la neglijenta si complicitatea unor functionari publici din cadrul unor importante institutii ale orasului @ Astfel, un grup de cladiri simbol risca sa dispara pentru totdeauna @ Majoritatea se afla intr-o stare deplorabila

Slabiciunea autoritatilor Statului roman si unii functionari ieseni lipsiti de profesionalism au facut ca, inclusiv in zilele noastre, un grup de indivizi sa profite de pe urma unor imobile de patrimoniu, atat din judet cat si din municipiu. Totul a plecat de la modul in care a fost intocmita, dupa 1990, „Lista oficiala a cladirilor si monumentelor de patrimoniu„.

Citeste si: Secretul incredibil ascuns in centrul Iasului! La mijloc e vorba de milioane de euro – GALERIE FOTO

Cladiri monumentale, disparute din documentele oficiale

Concret, in 1955, oficialii comunisti au strans primele date ce viza acest lucru. Totul a fost facut insa de mantuiala! In mod asemanator si avand la baza „Repertoriul bibliografic al localitatilor si monumentelor medievale din Moldova” de Nicolae Stoicescu, a mai fost intocmit un document similar, autoritatile locale au facut acest lucru dupa 1989. Chiar daca, inclusiv in anul 2004, a mai fost elaborata o asemenea lista, multe imobile sau monumente au disparut subit. Altele, desi enumerate, nu au mai fost gasite la verificarile din teren.

Citeste si: Cladirile din Iasi unde s-au petrecut fenomene incredibile. Legea a fost calcata in picioare GALERIE FOTO

„E grav ceea ce se intampla…! Avem o lista a monumentelor care a fost intocmita gresit si fara a se face verificari in teren. Mai mult, obiective care erau trecute pe aceasta, fie nu mai exista in realitate sau au fost gasite doar ruine ale acestora. Exemplele sunt numeroase si cazuri precum cele ce tin de Fabrica Nicolina, vechiul han de la Ruginoasa, bisericile vechi de la Bohotin sau din satul Tansa, comuna Belcesti si pana la Casa Moruzi sau cea unde a locuit scriitorul Mihail Sadoveanu, din municipiul Iasi, sunt elemente elocvente ce tin de aceasta problematica. In concluzie, e nevoie urgenta de o reactualizare si de o verificare a listei monumentelor”, au dezvaluit surse din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura (DJC).

Citeste si: DESCOPERIRE SOCANTA! O avere de milioane de euro, pierduta in centrul Iasului – GALERIE FOTO

Casa Moruzi, prada jocurilor avocatesti 

Astfel, plecand tocmai de la aceasta stare de fapt, fie ca este vorba de retrocedari, litigii in instanta sau indiferenta proprietarilor, celebre cladiri din centrul Iasului, unde au locuit mari personalitati ale ultimelor doua secole, risca sa devina o simpla amintire. Un astfel de caz pleaca de la Casa Moruzi, loc unde a functionat vechea Curte de Apel a orasului, care se afla intr-o stare avansata de degradare. Aici, cu toate ca DJC a incercat sa o claseze pentru a intra pe lista monumentelor de patrimoniu national, un grup de persoane private a contestat acest lucru. Imobilul se afla pe strada Toma Cozma, si a fost inclus de Ministerul Culturii pe Lista monumentelor istorice, în 1992. Cladirea dateaza din jurul anului 1850. Ridicarea acesteia este legata de printul Alexandru C. Moruzi (1805-1873), stranepotul domnitorului Constantin Moruzi. Retrocedata în 2007 lui Nicolae Matei Fotiade si Dianei Ilinca Lucia Petrisor, in ultimii 15 ani aceasta a ramas de izbeliste.

Citeste si: Teribil! Doi celebri scriitori ieseni, implicati intr-un scandal imobiliar monstru – GALERIE FOTO

Casa Sadoveanu pusa in pericol 

Cu siguranta nu exista iesean care sa nu fi vizitat Muzeul Mihail Sadoveanu din Copou, unde, ani buni, a trait scriitorul. In acest caz, Smaranda Caterina Herfurt, nepoata de drept a acestuia, a revendicat imobilul. Litigiul se afla in prezent pe rolul Judecatoriei Iasi, dosarul fiind inregistrat inca din anul 2011. Cu toate acestea, Muzeul Literaturii Romane (MLR) – Iasi, entitate ce are in administrare cladirea, nu are niciun act doveditor care sa demonstreze ca este proprietar de drept. Asta deoarece actul de donatie prin care Sadoveanu lasa imobilul Statului roman a disparut subit. De asemenea, acesta nu mai figureaza nici pe lista monumentelor de patrimoniu. 

Citeste si: Ultimul tun dat pe ruinele fabricii Nicolina. Autoritatile se pregatesc sa ia din nou plasa

Biserica veche de doua secole, daramata subit

Nici edificiile de cult valoroase din judet nu au scapat de acest fenomen misterios care a condus la disparitia de pe lista monumentelor. Este vorba de vechea biserica Sf. Nicolae din localitatea Bohotin. „Daca despre satul Bohotin istoricul Radu Rosetti a scris «Cronica Bohotinului», despre biserica nu avem nimic cunoscut. Aici, pe la anul 1880, proprietarul Bohotinului, Miltiade Rosetti, a început constructia unei manastiri care nu a mai fost terminata. Totusi, la 1842 s-a renovat vechea biserica de pr. Stefan Ciocoiu. În anul 1933, la 2 aprilie, a venit preot paroh Petru Diaconu, care în 1952 a început împrejmuirea vechii biserici cu zidurile alteia noi”, se arata in datele istorice. In pofida acestui trecut, acum totul pare pierdut pentru totdeauna si nici macar pe lista monumentelor nu mai poate fi inclusa.

Afacere banoasa pe scheletul fabricii Nicolina

Acelasi lucru s-a intamplat si cu fabrica Nicolina. Anul trecut s-au primit autorizatiile de demolare ale halelor si cladirilor dezafectate de pe acest teren. Printre cladirile demolate se afla si turnul de apa, construit la inceputul secolului al XIX-lea. Proprietarul terenului, dupa demolare, a promis ca va reconstrui turnul de apa conform schitelor originale, lucru care nu s-a intamplat. Datorita vechimii acestui turn, constructia urma sa fie introdusa pe lista monumentelor istorice. Potrivit Legii Nr. 422 din 18 iunie 2001 privind protejarea monumentelor istorice, „obiectivele aflate in proprietate privata se claseaza drept monumente istorice doar cu acordul proprietarului”. Ciudat este ca, desi pe lista din anul 1990 fabrica Nicolina aparea, la pozitia 234, cu denumirea „Intreprinderea Mecanica Nicolina – Ateliere vechi si scoala internat, de la 1894”, dupa anul 2000 aceasta dispare subit.

Adauga un comentariu