Eveniment-Social

DOSAR INCENDIAR! Cea mai tare universitate din Iasi, aruncata in aer! Ieri, judecatorii au luat o decizie soc – FOTO

Publicat: 13 ian. 2016

@ Cei mai mari si respectati profesori universitari din Iasi nu si-ar fi imaginat ca se poate ajunge pana aici! @ Un student, pe care majoritatea l-au luat in ras la momentul in care a decis sa faca asta, a reusit sa provoace un cutremur fara precedent, nu doar pe plan local, ci la nivelul intregului mediu academic romanesc @ Astfel, decizia de ieri a judecatorilor de la Tribunalul Iasi a provocat o stare de soc in randul sefilor institutiei @ Drept urmare, acestia recunosc sa sunt dispusi sa se supuna deciziei instantei  

Stare de stupefactie si de blocaj total la cea mai veche universitate moderna din Romania – Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC). Ieri, Tribunalul Iasi a admis actiunea Ligii Studentilor de la Cuza (LS IASI), prin care aceasta acuza incalcarea Legii Educatiei Nationale (LEN) atunci cand a fost aprobata „Metodologia de alegere a structurilor de conducere ale institutei pentru mandatul 2016 – 2020„.

Alegeri suspendate la Universitatea Cuza! 

Totul a plecat dupa ce Liga Studentilor a condamnat modul ilegal in care sunt organizate alegerile pentru structurile de conducere din universitatea ieseana si a solicitat Ministerului Educatiei Nationale (MEN) sa intervina urgent in vederea solutionarii acestor probleme. Acestia au reliefat ca, desi alegerile incep saptamana viitoare, la majoritatea facultatilor nu se cunosc nici datele si nici salile unde se vor desfasura scrutinele pentru alegerea reprezentantilor studentilor in Senatul de la Cuza sau Consiliile Facultatilor. Acolo unde au fost organizate totusi, acestea sunt in bataie de joc: cel mai elocvent caz este Facultatea de Istorie, unde studentii vor avea doar patru ore la dispozitie pentru a-si vota colegii, in conditiile in care acestea se desfasoara in sesiune, cand studentii pot ajunge mai greu la vot, reliefeaza LS IASI. In alta situatie, la Facultatea de Litere, alegerile sunt organizate direct de catre conducerea Facultatii, ceea ce incalca total prevederile art. 12 alin. 3 din Statutul Studentului, care interzice implicarea personalului didactic si administrativ in alegerile studentesti. Sanctiunile pentru asemenea fapte pot merge de la avertisment scris pana la destituirea din functie.

Citeste si: Un student la Universitatea Cuza rupe tacerea: „Aici alegerile se fac stalinist”

„Decizia data de Tribunalul Iasi suspenda alegerile de la Universitatea Cuza. Asta pentru ca, Metodologia de alegeri si regulamentele interne se schimba doar atunci cand anumite persoane din conducere au de profitat prin reducerea la tacere a studentilor. Se incearca eliminarea din cursa electorala a studentilor vocali, nesupusi conducerii, care sunt fie lasati cu restante, fie pusi sub amenintarea de a sustine un anumit candidat la functia de rector. O parte dintre studentii senatori sunt cumparati cu promisiunea ca vor fi favorizati la obtinerea unui post in universitate, asta daca sunt obedienti fata de camarila totalitara a domnului profesor Isan, actualul rector. Avand in vedere ca reprezentantii studentilor au drept de vot la alegerea rectorului si a decanilor, miza este ca actuala conducere sa isi avantajeze favoritii in cursa electorala”, a declarat Silvian-Emanuel Man, presedintele Ligii Studentilor de la UAIC. 

Citeste si: EXCLUSIV. Declaratii incendiare despre coruptia din interiorul Universitatii Cuza – UPDATE VIDEO

Mai departe, conducerea LS a solicitat si organizarea de alegeri separate pentru reprezentantul studentilor în Consiliul de Administratie (CA), precum si includerea reprezentantilor acestora în consiliile departamentelor, unde se stabilesc planurile de învatamânt, cu statut de membri observatori sau invitati, fara drept de vot. „Senatul Universitatii sa nu uite ca noi, studentii, reprezentam 93 la suta din comunitatea academica, chiar daca avem o pondere de vot de doar 25 la suta! Profesorii exista ca noi sa dobândim o educatie superioara spre ridicarea acestei tari, iar nu studentii ca profesorii sa aiba un mijloc de existenta! Nu vrem ca patru ani de zile sa fim condusi de aceleasi persoane care au luat decizii paguboase si care acum încearca prin toate mijloacele posibile sa ne determine sa nu contam deloc în procesul de alegeri. Nicio institutie de învatamânt superior nu se poate sustrage de la respectarea legii, iar ultima data când verificasem, Universitatea Cuza nu era proclamata republica separatista!”, a mai reliefat Man.

Citeste si: Dezvaluiri incendiare despre rectorul Vasile Isan. Marturisirile sunt facute de un student – FOTO

Sedinta de urgenta convocata de Senatul Universitatii Cuza

In acest context, prof. univ. dr. Constantin Rusu, presedintele Senatului UAIC, a recunoscut fapul ca a aflat de decizia Tribunalului si ca va organiza chiar astazi o sedinta speciala, pentru a face modificari in Metodologia alegerilor. „Am aflat de decizia Tribunalului. Daca instanta a spus asta, atunci noi ne vom supune acesteia si o vom respecta. Chiar maine (astazi, 14 ianuarie 2016 – n.r.) voi convoca o sedinta in care voi propune sa modificam Metodologia alegerilor, anume a articolului incriminat de studenti. Mai departe, vineri (maine, 15 ianuarie 2016 – n.r.), daca va fi cvorum, vom si supune la vot aceasta modificare! Daca nu va fi cvorum, atunci vom fi in postura de a amana calendarul alegerilor cu o saptamana, insa a fi amanate alegerile la universitatea noastra consider ca ar fi o bataie de joc. Peste toate acestea, sunt mahnit ca s-a putut ajunge pana aici”, a transmis Rusu. Cu toate ca reporterii cotidianului BUNå ZIUA IASI (BZI) au incercat sa obtina si un punct de vedere pe aceasta tema de la rectorul de la Cuza, prof. univ. dr. Vasile Isan nu a raspuns pentru a oferi un punct de vedere in legatura cu aceasta situatie extrem de grava.

Citeste si: Gest extrem facut de un grup de la Universitatea Cuza. Vezi despre ce este vorba





Comentarii
 • Acest Silvian-Emanuel Man care tot striga si reclama abuzurile din UAIC omite cateva chestiuni elementare:
  1 – daca sunt adevarate aceste abuzuri ale conducerii, era de mult zburat, el fiind un personaj destul de incomod, iar unui profesor chiar nu ii este greu sa dovedeasca unui student, chiar unuia bine pregatit, ca nu este pregatit si apoi pa-pa (asta daca sunt adevarate cele reclamate de el) – intr-o institutie (privata sau de stat) din Romania, nu este greu sa te debarasezi de personajele incomode.
  2 – Daca abuzurile sunt adevarate, pentru jocul cui face cartile acest individ si de catre cine este sustinut daca rezista vitejeste in UAIC? Cine ar avea de profitat in urma amanarii alegerilor in situatia de fata?Pe cine vrea el sa voteze si sa sustina cu ardoare daca nu deranjeaza intrebarea?

 • Este un student popular intre colegii lui si atat, nu intre studentii UAIC (mai bine de 70% dintre studenti nu stiu cine e omuletul).
  Povestea in sine este mult mai alambicata si cu mult mai interesanta, dar foarte putini o cunosc… (Dusmanul dusmanului meu.. imi e prieten nu? :)) )

 • Este clasic romanesc atunci cand se scoate la lumina o ilegalitate pe care toti o admit dar nimeni nu are curajul sa lupte impotriva ei exista personaje care o murdaresc cu o atitudine de cotcar si vad lucruri oculte.Daca atunci cand se fura vom pedepsi imediat hotul vom avea sansa sa evoluam si noi dar pana atunci mai este,totul tine de educatie si inteligenta intr-un domeniu care putrezeste pe zi ce trece

  • Clasic e si cand „hotul striga ` uite, hotii! ` „, pt ca Man si-a sterpelit calitatea de reprezentant al tuturor studentilor din UAIC, cand, in fapt, nu reprezinta nici 5% din ei. Evolutia e asigurata de lipsa imposturii si de exigenta ceruta mai intai propriilor fapte,de acordul dintre vorbe si fapte (incat faptele sa nu strige mai tare decat vorbele, facandu-le de toata rusinea), pentru a avea cu dreptate calitatea de a vorbi in numele altora si pt altii.Unde e ilegalitate, daca ceri standarde de performanta si calitate in reprezentare?De-aia Becali reprezinta creatia stiintifica romaneasca in Biblioteca Congresului SUA!Aceeasi reprezentativitate de borfas parvenit o are si dl Man pt comunitatea studentilor!

 • aceleasi lucruri se intamplau si cand eram si eu student cu multi ani in urma cand sub umbrela unor cuvinte mari precum „standarde ridicate de performanta,calitate in reprezentare”superlative alese dupa interese unilaterale ,senatul si conducerea erau niste forme diforme care mimau valoarea.regretabil este ca ne mintim si ne amagim in continuare ca evolouam cand mai degraba suntem pe un drum ce duce spre involutie(ce poti sa ceri la un creier spalat gen abramburica andronescu)

Adauga un comentariu