National

Dosar penal deschis pe numele a trei bărbați pentru braconaj, în Dâmbovița

Publicat: 01 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dosar penal deschis pe numele a trei bărbați pentru braconaj în Dâmbovița
Un urs a fost vânat ilegal cu capcane neautorizate de către trei bărbați în județul Dâmbovița

Doi bărbați de 39 și 42 de ani au fost prinși în flagrant cu ursul braconat în comuna Runcu, județul Dâmbovița, de către paznicii de vânătoare și polițiștii din cadrul Poliției orașului Fieni.

În data de 21 august aceștia au fost reținuți din cauza faptului că animalul a fost capturat prin utilizarea unei  capcane neautorizată.

Braconaj în județul Dâmbovița. Poliția a găsit un al treilea bărbat implicat

La data de 21 august 2021, oamenii legii au prins în flagrant doi indivizi ce au omorât un urs protejat de lege. Ulterior, după cercetările desfășurate de către poliție, s-a stabilit faptul că încă un bărbat de 74 de ani, a mai fost implicat în această operațiune, acesta ocupându-se de transport.

“La data de 21 august a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Fieni, împreună cu paznicii de vânătoare, au surprins, în comuna Runcu, doi bărbați de 39 și 44 de ani, în timp ce transportau un exemplar din specia urs pe care l-ar fi braconat prin folosirea unei capcane neautorizate.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că cei doi ar fi fost ajutați la transport și de un alt bărbat de 74 de ani.

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal și efectuează cercetări sub coordonarea procurorului de caz pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 44 și art. 42 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006”, arată un comunicat de presă al IPJ Dâmbovița.

Ce spune legea despre braconaj și care sunt pedepsele

În acord cu legea, braconajul este considerată a fi faptă infracțională și care se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni până la 3 ani sau după caz cu amendă. Practica vânatului prin folosirea capcanelor neautorizate, păsări de pradă, arcuri sau doar intrarea în fondurile cinergetice cu acestea, se pedepsesc de asemenea.

Se mai consideră faptă infracțională ce se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, transportarea vânatului obținut prin încălcarea art. 43 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinergetic. Aceeași pedeapsă se aplică și dacă vânatul a fost găsit împușcat sau tranșat în teren.

De asemenea, comercializarea, naturalizarea și orice altă operațiune care privește vânatul, părți ori produse identificabile provenite de la vânat fără a se respecta condițiile de obținere conform legii în vigoare, se supun acelorași pedepse menționate în lege.

În cazul ursului braconat, bărbaților li s-a deschis dosar penal pentru comiterea infracțiunilor prevăzute în Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, mai exact sunt cercetați pentru încălcarea art. 42 și art 44.

Cel mai mare urs din Uniunea Europeană a fost omorât de un prinţ străin

Un alt caz de braconaj intens mediatizat a avut loc în luna mai, când organizațiile Agent Green și VGT din Austria au condamnat prințul Emanuel von und zu Liechtenstein pentru uciderea ursului brun Arthur. Ecologiștii au afirmat faptul că în acest caz a fost vorba despre braconaj și că animalul împușcat era cel mai mare din UE.

Ursul a fost împușcat la Ojdula, județul Covasna într-o arie naturală protejată. Agent Green afirmă faptul că prințul a primit aprobarea de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România pentru uciderea unei ursoaice cu pui care făcea pagube la fermele din Ojdula.

„Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Amintim faptul că, potrivit unui studiu publicat în urmă cu 5 ani, în jur de 5.000 de animale sălbatice din specii protejate, acestea cuprinzând urşi, lupi, pisici sălbatice, etc., au fost ucise în România, între 2007 şi 2015.

Adauga un comentariu