Actualitate

Dosar penal in rem, deschis de procurorii DNA în cazul ursului Arthur

Publicat: 11 mai 2021
ursul brun pe munte
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au deschis un dosar penal în rem. Reamintim faptul că ursul trofeu, cel mai mare exemplar din Uniunea Europeană, a fost împuşcat mortal de un prinţ austriac

Detalii de ultimă oră în cazul scandalului uciderii ursului Arthur. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au deschis un dosar penal în rem. Reamintim faptul că ursul trofeu, cel mai mare exemplar din Uniunea Europeană, a fost împuşcat mortal de un prinţ austriac.

„Procurorii din cadrul DNA efectuează acte de cercetare pentru suspiciunea săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000, în legătură cu modalitatea în care au fost emise toate documentele aferente procedurii de derogare pentru unele specii de animale sălbatice, în contextul uciderii, în lună martie 2021, a unui exemplar din specia urs brun, din aria protejată Oituz – Ojdula.

Urmărirea penală se face doar cu privire la faptă (“în rem”).

Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe pentru a se stabili dacă fapta intră sau nu intră sub incidență penală”, se arată în răspunsul DNA.

Ursul Arthur a fost ucis din greşeală. Prinţul austriac trebuia să vâneze un altul

Conform informaţiilor existente la această oră, există suspiciuni că ursul ucis de prinţul de Liechtenstein nu este cel care făcea probleme în localitate, ci unul de trofee.

Potrivit actelor, este cert că nu este vorba despre vânătoarea unui animal care să fi pus în pericol viețile cetăţenilor din zonă, ci este vorba despre un urs trofeu.

Conform documentului, la șase luni după ce animalul i-a călcat gospodăria, săteanul Gheorghe a menţionat foarte clar faptul că ”ursoaica este și foarte agresivă, deja 3 câini ne-au dispărut”.

Acesta mai afirma că animalul i-a sustras şi 7 oi, pe lângă alte 18 luate în prima instanţă, dar și 5 capre. Astfel, nu s-a discutat nimic despre punerea în pericol a oamenilor, ceea ce este un criteriu extrem de important atunci când se hotărăşte ce se întâmplă cu un astfel de exemplar.

Cine este prinţul care l-a ucis pe Arthur, cel mai mare urs din România

Prinţul austriac Emanuel din Liechtenstein este acuzat de organizaţiile Agent Green şi VGT din Austria că a împuşcat ilegal cel mai mare urs din România, pe Arthur, nu este, de fapt, cetăţean austriac.

În cazul vânătorului de trofee, cele două organizaţii spun că este vorba de braconaj.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a menţionat că prințul străin care a ucis cel mai mare urs din România primise derogare de la minister pentru a face acest lucru, dar este „extrem de complicat” de stabilit dacă ursul Arthur este și cel menționat în document.

Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein neagă că l-ar fi omorât pe ursul Arthur

Prințul confirmă că a ucis un urs în România dar susține că animalul pe care l-a împușcat ar fi fost unul eliberat pentru împușcare, şi nu Arthur. Mai mult, Emanuel precizează că are fotografii care demonstrează că animalul ucis de el nu este ursul Arthur.

„După ce un urs a pătruns frecvent în așezări, a fost clasificat ca periculos de către autoritățile române responsabile și eliberat pentru tragere. Am dobândit legal și am exercitat autorizația de vânătoare de la autoritățile responsabile”, a spus prințul, conform publicației Kronen Zeitung.

„Îmi pare extrem de rău și prezint scuze pentru faptul că a fost creată o impresie care a făcut ca mulți oameni să aibă sentimentele rănite. Vânătoarea are o lungă tradiție pentru familia noastră. În acest caz, a servit și pentru evitarea pericolului”, a adăugat acesta.
Adauga un comentariu