Coronavirus

Dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor la căminul de vârstnici din Gilău: Îngrijitorii au infectat mai mulți pacienți

Publicat: 24 sept. 2020
Casa Hermina din Dezmir
A fost deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor la căminul de vârstnici din Gilău, județul Cluj, unde zeci de persoane au fost confirmate cu COVID-19

A fost deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor la căminul de vârstnici din Gilău, județul Cluj, unde zeci de persoane au fost confirmate cu COVID-19.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin a înregistrat un dosar privind săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, în cazul căminului de vârstnici din Gilău, scrie mediafax.ro.

Dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor la căminul de vârstnici din Gilău

Potrivit procurorilor se face cercetări cu privire la faptul că la acest centru, unde se află sub îngrijire persoane vârstnice, 51 de oameni au fost retestați pentru a se stabili dacă sunt infectate cu COVID-19, întrucând la o testare anterioară acestea au fost confirmate cu SARS-CoV-2.

În urmă cu o săptămână, centrul de vârstnici de la Gilău a fost închis, după ce apăruseră 45 de persoane infectate cu COVID-19, dintre care 37 erau persoane vârstnice, rezidente în cămin, și opt angajați.

Procurorii continuă cercetările în acest caz pentru lămurirea tuturor împrejurărilor și pentru stabilirea răspunderii penale în acest caz.

Focar de COVID-19 la Căminul de vârstnici din Constanța

Un focar de COVID-19 a fost depistat la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Constanța, după ce au fost confirmate 39 de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Dintre cei infectați, 32 sunt beneficiari ai serviciilor căminului iar 7 sunt angajați, precizează Prefectura Constanța. Aceștia sunt asimptomatici și au fost internați în spitalele din județ. Cazurile au fost confirmate de la finele săptămânii trecute și până în prezent.

„Primul caz a fost confirmat săptămâna trecută, la un beneficiar al căminului, în urma unui control medical realizat la Spitalul Clinic Județean de Urgență, pentru altă patologie. Ulterior, au fost testați colegul de cameră al bătrânului, dar și două îngrijitoare, toate cazurile fiind pozitive”, spun reprezentanții prefecturii Constanța.

Au fost testate sute de persoane, angajați și rezidenți ai Centrului de îngrijire

După confirmarea primelor cazuri, DSP Constanța și conducerea căminului au luat hotărârea ca toate cele peste 300 de persoane, beneficiari și personal, să fie testate. Astfel, au mai fost confirmate alte 35 de persoane cu coronavirus.

După declararea focarului de COVID-19, la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Constanța au fost realizate acțiuni de nebulizare și dezinfecție a suprafețelor iar DSP Constanța a început o anchetă epidemiologică.

Focar de COVID-19 la un centru de îngrijire din Olt

Un focar de COVID-19 a fost depistat zilele trecute la un centru de îngrijire din Ol. Este vorba despre Centrul de Îngrijire și Asistență Spineni, din Slatina, județul Olt, unde nu mai puţin de 44 de persoane au fost depistate pozitiv cu noul coronavirus. Dintre cele 44 de persoane depistate pozitiv cu COVID-19, 43 sunt beneficiari ai centrului și un angajat. În urma acestor cazuri, DSP Olt a declanșat o anchetă epidemiologică.

În plus, s-a dispus carantinarea centrului pentru o perioada de 14 zile, izolarea la locul de muncă a celor 34 de salariați prezenți în centru la declanşarea anchetei epidemiologice şi internarea tuturor cazurilor pozitive în cele două unităţi sanitare de profil (Secţie COVID-19 a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina şi Spital suport COVID-19: Spitalul Municipal Caracal).

De asemenea, s-a dispus restrângerea activităţii într-un pavilion pentru pacienţii şi personalul cu rezultat negativ, iar spațiile rămase libere vor fi decontaminate miercuri.

„S-a mai dispus carantinarea la domiciliu a personalului care a intrat în contact direct cu cazuri confirmate, care a fost investigat, sub supravegherea medicilor de familie și repetarea testării în ziua a VIII-a a tuturor persoanelor carantinate, atât în centru, cât şi la domiciliu”, declarat reprezentanții Prefecturii Olt.

Adauga un comentariu