Secretele istoriei

Dosarele fostului dictator Nicolae Ceausescu

Publicat: 31 oct. 2013
3
Organizatia civica „Militia Spirituala” si IRIR au postat pe site-ul www.militiaspirituala.ro arhiva foto a continutului celor trei dosare cu documente originale despre viata si „opera” fostului dictator, Nicolae Ceausescu.
Materialul prezentat a stat, de-a lungul timpului, la baza biografiilor scrise si povestite ale apropiatilor, exegetilor si biografilor ceausisti. Parte dintre aceste documente sau a unor copii ale lor au aparut inainte de ’89 in diverse expozitii omagiale si muzee, iar dupa, in cadrul catorva evenimente cu tema anticomunista.
Potrivit documentelor, prima arestare a lui Ceausescu Nicolae a avut loc in 1933, la doar 15 ani, pentru ca raspandise manifeste cu ocazia unei greve si indemnase la acte de sabotaj. In urmatorii ani a fost arestat de mai multe ori si condamnat la ani grei de inchisoare corectionala pentru activitate comunista, infractiuni contra linistii publice si uneltire contra ordinii sociale
CATEVA EXEMPLE
• In iunie 1936 a fost condamnat de Tribunalul Militar Brasov la 2 ani inchisoare, amenda si 1 an interdictie de a parasi comuna Scornicesti. In august 1939 a fost condamnat in contumacie de catre Tribunalul Militar Bucuresti la 3 ani inchisoare. Va fi prins de organele de Siguranta abia in iulie 1940 cand a fost depus la penitenciarul Jilava. A fost detinut in penitenciarele Brasov, Doftana si Vacaresti (iun. 1936 – dec. 1938), Jilava (iul. – aug. 1940) si Caransebes (aug. 1940 – iul. 1943),Vacaresti (iul. – aug. 1943) si Lagarul de internati politici de la Targu Jiu (aug. 1943 – 23 aug. 1944).
Intors acasa, din post in post, pentru „vagabondaj”
Primul dosar cuprinde file datate 1933-1943.
Ca o paranteza, in epoca circula o poveste datata in perioada 1931-1933, care spunea ca tanarul Ceausescu a intrat in vizorul politiei si jandarmeriei pentru vagabondaj, fiind intors „pachet” la Scornicesti, din post in post. Povestea mai spunea ca micul Ceausescu fusese prins „transportand” inscrisuri subversive in tocul fals al unor pantofi/ghete, fara sa aiba habar de existenta acestor materiale de propaganda comunista.
Adevar sau mit, documentele originale cuprinse in primul dosar al lui Nicolae Ceausescu, intocmit de Siguranta Statului, atesta ca inca adolescentul Nicolae devine un „element problema” pentru un aparat politienesc, care nu-si facea niciun fel de scrupule in a-i aresta pe opozantii sistemului, indiferent de varsta lor. Ulterior, metoda si cadrul legislativ, au fost preluat intocmai de Securitatea Comunista.
Iata ce contin, potrivit site-ului amintit, cele trei dosare:
Dosarul nr. 1 1933-1943
 Pe prima din cele aproximativ 80 de pagini ale dosarului, apare „portretul scris” al lui Nicolae Ceausescu. Iata cum era descis acesta: „parul castaniu, fruntea potrivita, sprancenele castanii, ochi caprui, nasul (probabil) borcanat, gura mica, barbia ovala, fata prelunga si smeada, fiul lui Andruta si Alexandrina. La dosar se mai afla un formular tip cu amprentele lui Ceausescu si datele sale de stare civila, datat 23 noiembrie 1933, in care Agentul Niculescu cere ca Nicolae Ceausescu sa fie detinut in arestul politiei impreuna cu alte doua persoane, pentru a fi cercetati de comisarul Ananiu. Cererea este urmata de un proces verbal care enumera obiectele gasite asupra lui Ceausescu in momentul retinerii, intre care 10 lei, o oglinda si o cravata. In fila urmatoare apare si motivatia acestei retineri: „provocarea unui scandal in timpul grevei in care a fost spart un geam in valoare de 12.000 lei”. Impreuna cu procesul verbal, sunt depuse la dosar declaratiile celor retinuti, precum si obiectul delict: „o piatra”. In sarcina lui Ceausescu se retin urmatoarele: „raspandire de manifeste” cu ocazia grevei si „indemnarea la acte de sabotaj”. Dosarul este inaintat Parchetului Tribunalului Ilfov. Ceausescu este judecat si achitat.
Acesta este inceputul razboiului total intre tanarul Nicolae Ceausescu, (in varsta de 15 ani), si Siguranta Statului. Un razboi care avea sa continue cu noi retineri si condamnari.
• Pe 26 august, 1934, Ceausescu este arestat de Prefectura Politiei Bucuresti si predat Consiliul de Razboi al Corp II Armata, pentru ca a participat la o intrunire clandestina antifascista desfasurata in strada Echinoxului nr. 53. Abia plasat la domiciliu, in urma incidentului, in data de 19 septembrie, Ceausescu este ridicat din nou, pe 20 septembrie, in urma unei descinderi a Politiei la o sedinta a Comitetului Antifascist aflat in strada Foisor nr. 9. In acea noapte, proprietarul imobilului, Petre Enache, sesizeaza Circa 13 din Prefectura Politiei Municipiului Bucuresti, despre faptul ca in imobil are loc o intrunire ilegala a Comitetului Antifascist al Sectorului II Negru. Are loc o razie, fiind descoperite aici cateva persoane care luau parte la aceasta sedparticipau la intrunire Toti cei prezenti au fost arestati intrucat nu au oprit sedinta ai nu au parasite imobilul
Tabelul nominal cu participantii figureaza si el la dosar, dupa cum urmeaza: Socor Matei, Vulpescu Petre, Scarlat Calimachi, Domocos Vladimir, Preoteasa Grigore, Naum Gelu, Poltzer Mihail, Dumitru Cumescu, Elefterescu Dumitru, Sima Dumitru, Edelsohn Kiva, Ion Iacob Cohn, Marinescu Badea, Solomon Mili, Seher Anghel, Albescu Constantin, Misu Marcovici, Radulescu Tudor si Ceausescu Nicolae care la ace data implinise 17 ani si domicilia pe strada Canonicul Bunea, la nr. 6. Este eliberat la putin timp si predat patronului sau, Stefan Rusescu, in fapt, cumnatul lui Ceausescu, acesta. fiind casatorit cu Ceausescu, Niculina.
• Pe 6 octombrie, acelasi an, tanarul Nicolae este retinut din nou de Politia Sociala si eliberat o zi mai tarziu. Dupa doua saptamani, Ceausescu este trimis de Prefectura Politiei Municipiului Bucuresti catre Legiunea de Jandarmi Olt, pentru a fi condus la domicilul sau din comuna Scornicesti.
• In anul 1936 este arestat la Targoviste, impreuna cu alti 18 tineri comunisti si condamnat de Consiliul de Razboi al Corpului V Armata la doi ani de inchisoare corectionala, pedeapsa fiind executata la inchisoarea Doftana.
• Pe 12 decembrie 1938, Ceausescu este eliberat
• La 6 martie 1940 Sectia I a Tribunalului Militar al Corpului II Armata, respinge „opozitia” lui Ceausescu fata de condamnarea in contumacie, la 3 ani inchisoare, amenda si interdictie pentru „agitatiuni comuniste”, pronuntata la 18 mai 1936.
• biografia lui Ceausescu Nicolae intocmita de Corpul Detectivilor din Directia Generala a Politiei la data de 10 decembrie 1938; La data de 25 noiembrie 1933, Prefectura Politiei Capitalei l-a inaintat pe Ceausescu Parchetului Tribunalului Ilfov prin adresa nr. 109.593 pentru a fi cercetat si trimis in judecata pentru „acte de sabotaj” si „indemn la greva”. In anul urmator, la data de 28 august 1934, Prefectura Politiei Capitalei l-a inaintat Consiliului de Razboi de pe langa Corpul II Armata, prin adresa nr. 105. 318 pentru a fi judecat pentru „raspandire de manifeste”. Un proces-verbal din 20 septembrie 1934 intocmit de Ananiu Anton, comisar ajutor de politie la Comisariatul circumscriptiei 13 Politie din Prefectura Politiei Municipiului Bucuresti, ne releva o descindere a Politiei la o sedinta a Comitetului Antifascist. Dupa scurta retinere, Ceausescu Nicolae a fost eliberat fiind plasat la domiciliul sau din strada Canonicul Bunea, nr. 6 si predat patronului sau, Stefan Rusescu. La acest atelier de incaltaminte lucra si sora lui Nicolae Ceausescu, Niculina, care era casatorita cu Stefan Rusescu. In ziua de 6 octombrie 1934 este din nou retinut de Politia Sociala, insa eliberat a doua zi. La 24 octombrie 1934, Ceausescu a fost trimis de Prefectura Politiei Municipiului Bucuresti cu adresa nr. 126.704 catre Legiunea de Jandarmi Olt, pentru a fi expediat la domicilul sau din comuna Scornicesti.
Dosarul nr. 2 – in care apar referiri la Lenuta Petrescu, „Regina Muncii” si Alexandru Iliescu, aflat in detentie
Cel de-al doilea dosar contine 157 de file
• Intre primele fotocopii se regasesc doua carti postale din perioada detentiei la Doftana. Din prima, aflam ce continea un pachet trimis lui Nicolae Ceausescu de la Iasi: 3 kg sunca, 1 kg si jumatate de branza, o jumatate kg de unt, o jumatate kg de zahar, o painicica, o jumatate sapun rufe, un sapun de fata, o cutie crema, o cutie sardele Robert, medicamente – doua sticlute – , o cutie si mai multe prafuri. Prin intermediul celei de-a doua, Ceausescu ii transmite lui Aurel Cornateanu urmatoarele, domiciliat in Colentina: „Trimiteti-mi alimente si bani cat de multe. Cu salutari, Niculae. Nu scriu mai multe ca nu primesti”.
• Din doua rapoarte ale Sigurantei datate 14, respectiv 15 august 1939, atasate la dosar, aflam ca, in 13 august 1939, in cadrul unei serbari organizate pe stadionul Ministerului Muncii din Parcul Veseliei, la care au luat parte peste 1.000 de muncitori, a fost aleasa „Regina Muncii”, in persoana Lenutei Petrescu, muncitoare la fabrica „Jaquard” din Bucuresti, nimeni alta decat viitoarea sotie a lui Ceausescu. Raportul Sigurantei arata ca, in scopul alegerii Reginei, au fost impartite carti postale, ocazia fiind „transformata de comunisti intr-o ocazie de propaganda”. Pe aceste carti postale s-au scris declaratii de adeziune si s-a cerut eliberarea comunistilor Ilie Pintilie, Alexandru Iliescu, Matei Socor si altii. Odata aleasa, Regina a spus: „Multumesc proletariatului constient de eforturile facute pentru apararea libertatii si a martirilor clasei muncitoare”. Doua zile mai tarziu, in cadrul sedintei Cercului Cultural al tineretului breslei textila, pielarie si incaltaminte, Nicolae Ceausescu a propus infiintarea unei sectiuni turistice, teatrale, corale si culturale separate, breasla fiind obligata sa angajeze profesori si dirijori.
• In acest al doilea dosar se afla si un referat intocmit, se presupune, de organul de Securitate, datat 2 august 1950, care se incheie foarte critic la adresa lui Ceausescu: „Inainte de 23 August 1944, a facut politica de stanga, fiind inchis impreuna cu Tov. Gh. Gheorghiu Dej. In timp ce a fost Deputat, a venit foarte rar in judet si nu a realizat nimic remarcabil. Tatal sau, Andruta Ceausescu, a fost primar si scos ulterior fiind nepregatit politiceste si fiind betiv. Este slab orator si organizator”;
• Apar primele osanale la adresa lui Ceausescu. Iata ce scrie tanarul communist Selaru: „Sa-i urmam exemplul. Unul dintre cei mai neinfricati luptatori ai tineretului roman, pentru revendicarile lor, este fara indoiala, Nicolae Ceausescu. Tanar intre tineri, a inteles inca din vremea prigoanei hitleriste etc, etc”
• Tot in acest dosar gasim o oferta de vanzare a uneltelor de cizmarie pe care Ceausescu i-a facut-o administratorul penitenciarului Caransebes, la 8 martie 1943. Iata cateva „piese” din invntar: o masa de brad, un dulap, un cleste de cuie, 2 rigle si altele. Pretul pe care il cerea Ceausescu era de 5.925 lei;
Dosarul nr. 3 – In care Ceausescu pare schimbat si are in dotare o pereche de fiare de picioare
Cel de-al treilea dosar contine 36 de file:
•Una dintre primele file din cel de-al treilea dosar este „Mandatul de arestare din 5 iunie 1936, ora 18.00. Iata cum suna inceputul acestuia: „In numele legii si al MS Carol II, Noi, colonel Stroia Stefan, Prim Comisar Regal al Consiliului de Razboi al Corp 5 Armata, in virtutea legii etc, etc”
•Intr-o foaie de transfer a penitenciarului Brasov, din 1936, care apare si ea in acest dosar, Nicolae Ceausescu pare complet schimbat. Iata cum suna descrierea sa: statura 1m, nasul mic, gura mijlocie, barbie ovala, fata ovala, parul blond, atitudine corporala, mijlocie;
•La dosarul nr. 3 exista atasata si o „Chitanta” din penitenciarul Brasov, care arata cu ce „trusou” a fost mutat Ceausescu la Doftana: „Zeghe, Nadragi, Camasi, Ismene, Opinci, Boneta si Fiare de picioare – 1 pereche”;
•Tot aici se afla atasat un raport semnat de gardienii Mihai Gheorghe, P. Vasile si Militaru Ilie de la Doftana. Cei trei ii semnaleaza comandantului urmatoarele:””In dimineata zilei de 20 februarie 1937, pe la orele 8, detinutul Ceausescu Nicolae a inceput sa strige cuvinte insultatoare la adresa Dvstra si pe noi facandu-ne calai si batausi spunand ca nu stim ce facem. Iar detinutul Balog Ion, trecand prin fata celulei lui si spunand sa nu mai stea la fereastra a inceput sa provoace toata sectia si sa ma insulte cu cuvinte murdare ca sunt calau si nu stiu ce fac, dand si co bucata de geam in cap. Va rog sa binevoiti a lua masuri si ai pedepsi fiind cei mai instigatori din sectie. Supusi la ordine. Sa traiti”.Adauga un comentariu