News Flash:

Dosarul mineriadei va fi finalizat in curand

10 Octombrie 2008
777 Vizualizari | 0 Comentarii
Dosarul mineriadei va fi finalizat in curand
• Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a afirmat ieri ca dosarul privind mineriada din 13-15 iunie 1990, in care este vizat si liderul PSD, Ion Iliescu, va fi solutionat in curand, pentru erori in cercetarea acestui caz generalul Dan Voinea fiind verificat de Consiliul Superior al Magistraturii


Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a afirmat ieri ca dosarul privind mineriada din 13-15 iunie 1990, in care este vizat si liderul PSD, Ion Iliescu, va fi solutionat in curand, pentru erori in cercetarea acestui caz generalul Dan Voinea fiind verificat de CSM. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va discuta peste o saptamana raportul de activitate al Sectiei Parchetelor Militare, unde sef a fost multi ani generalul magistrat Dan Voinea, reclamat de Codruta Kovesi la CSM. Intrebata ieri de stadiul cercetarilor in dosarul mineriadei, in care in decembrie 2007 a fost infirmata solutia de neincepere a urmaririi penale impotriva lui Ion Iliescu, pentru nerespectarea dispozitiilor legale de catre generalul Voinea, procurorul general a spus ca in curand va fi data o solutie. "Toate actele de cercetare au fost refacute de procurori", a adaugat Kovesi. In 7 decembrie anul trecut, procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a formulat un adevarat rechizitoriu la adresa generalului magistrat Dan Voinea, cel care a investigat mineriada, respectiv pe Ion Iliescu, al carui dosar are o grosime de doar zece centimetri, iar invinuitul nu a fost citat ori audiat niciodata in 17 ani.
Vicii de procedura, imixtiuni in activitatea altui procuror, incompatibilitatea de a cerceta cazul Iliescu sunt motivele invocate atunci de procurorul general al Romaniei in acuzarea generalului magistrat Dan Voinea, platit de Ministerul Apararii Nationale, care a decis inceperea urmaririi penale a lui Ion Iliescu, dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit ca un procuror militar nu mai poate cerceta persoane civile, decizie care nu era la momentul respectiv publicata in Monitorul Oficial. "Urmarirea penala a fost inceputa de procurorul Dan Voinea, dupa ce Curtea Constitutionala decisese ca procurorii militari nu mai au competenta in cauzele cu civili, asadar acesta nu avea calitatea procesuala, nu era legal investit sa efectueze urmarire penala in cauza", spune Kovesi.

Aflarea adevarului

Procurorul general al Romaniei a aratat munca de-a lungul unor ani buni si greutatea dosarului instrumentat de procurorul Dan Voinea, dosar care il are drept personaj principal pe fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. "Discutam despre aflarea adevarului, dar Ion Iliescu timp de peste 17 ani nu a fost audiat in acest dosar, nici in calitate de invinuit si nici in alta calitate. Este cazul sa spunem adevarul cu privire la activitatea pe care ne-o desfasuram. Indiferent de persoanele pe care le cercetam, actele de urmarire penala trebuie efectuate cu respectarea tuturor prevederilor legale. In primul rand, procesul verbal de incepere a urmaririi penale trebuie sa intruneasca unele conditii de fond si de forma prevazute in Codul de procedura penala", spunea Codruta Kovesi.
Referindu-se la procesul-verbal de incepere a urmaririi penale in cazul lui Ion Iliescu, procurorul general al Romaniei a sustinut ca exista mai multe incalcari ale legii. "In momentul in care solutia in acest caz a fost infirmata, cauza nu a fost repartizata procurorului Dan Voinea. In fapt, urmarirea penala a fost efectuata de un alt procuror militar, care a si emis rechizitoriul si care a disjuns cauza la Parchetul civil, Sectia de urmarire penala si criminalistica. Ca atare, Dan Voinea nu avea calitate procesuala sa emita un astfel de proces-verbal. A admite ca un procuror sef poate sa inceapa urmarirea penala intr-un dosar penal aflat in instrumentarea altui procuror din subordine echivaleaza cu legitimarea imixtiunii in activitatea procurorului", preciza procurorul general.
O alta greseala taxata de Kovesi a fost aceea ca, desi nu era investit pentru acest dosar, procurorul Dan Voinea i-a prezentat invinuitului, adica lui Ion Iliescu, o alta acuzatie decat cea pentru care a inceput urmarirea penala. Practic, a spus aceasta, urmarirea penala a inceput pentru o stare de fapt, iar invinuitului i-a fost prezentata o acuzare pentru care nu se incepuse o cercetare, ceea ce echivaleaza cu o incalcare grava a dreptului la aparare. "Practic, invinuitul cercetat nu a luat la cunostinta de faptele pentru care a fost invinuit", sustinea procurorul Kovesi.
Procurorul general preciza ca a depus deja o plangere la Consiliul Superior al Magistraturii pentru efectuarea unei anchete in acest sens. Kovesi a mai spus ca procurorii care au tinut dosarele atatia ani, fara a le solutiona, facand referire directa la Voinea, vor trebui sa raspunda intr-un fel sau altul, precizand insa ca acest lucru numai CSM ar putea sa il decida.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

aflarea adevarului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4155 (s) | 24 queries | Mysql time :0.290902 (s)