Secretele istoriei

Doua din cele mai groaznice meserii din istorie

Publicat: 30 ian. 2014
Baiat de biciuire
Un astfel de baiat era un tanar atasat pe langa un print si era pedepsit atunci cand printul facea o prostie sau se comporta anapoda. Cum printul nu putea fi pedepsit decat de catre rege, in absenta acestuia pedeapsa era aplicata persoanei care a crescut alaturi de print, presupunandu-se ca aceasta legatura emotionala il va face sa sufere de print cand isi va vedea prietenul biciuit.
Conceptul era la moda in Anglia secolelor XV-XVI si, spre exemplu, William Murray, primul conte de Dysart, a fost baiatul de biciuire al lui Carol I pe vremea cand a locuit la Ham House. Bineinteles, pedeapsa, si asa absurda, era total inutila in cazul in care printul era un sociopat egoist caruia nu-i pasa de suferinta altora.
Vezi si Ce metode de infrumusetare foloseau femeile in antichitate

Frizer-chirurg in Evul Mediu

Spre deosebire de cei de azi, frizerii din Evul Mediu se ocupau de mult mai multe lucruri decat cu taiatul parului. Ei erau indeobste stomatologi, medici si, in general, se ocupau de mai multe aspecte ce tineau de corpul uman. Mai erau numiti si frizeri-chirurgi, ei lucrand intr-o epoca in care practicile chirurgicale erau condamnate de biserica.
De altfel, in anul 1215, Al 4-lea Conciliu de la Lateran a interzis explicit practicarea chirurgiei, iar aceasta interdictie i-a facut pe stomatologi sau frizeri sa efectueze interventii chirugicale. In plus, ei mai prestau si o multime de alte servicii solicitate de clienti, precum ceaiuri sau clisme, astfel ca viata lor era un calvar.

Vezi si Medicina mesopotamiana loading...

Adauga un comentariu