Eveniment-Social

Doua echipe de studenti de la Universitatea ”Gheorghe Asachi” au fost premiati in cadrul unuia dintre cele mai importante concursuri de arhitectura din tara

Publicat: 27 iul. 2018

Doua echipe formate din patru studenti in anul al II-lea de la Facultatea de Arhitectura „G. M. Cantacuzino” a Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) s-au numarat printre castigatorii Concursului Anual al Studentilor Arhitecti C|A|S|A. Concursul este organizat de catre studenti pentru tinerii arhitecti din anul al doilea de studiu, in fiecare an avand loc intr-un alt oras. Anul acesta a fost randul TUIASI sa fie gazda acestei competitii, tema fiind conceputa sub forma unui exercitiu de locuire impreuna. Competitia a avut mai multe etape de urmat, pe data de 24 februarie a acestui an a fost prezentata studentilor tema concursului in cadrul evenimentului CASA Iasi 2018, participantii avand timp sa isi realizeze proiectele pana la sfarsitul lunii iunie. „Mai exact, studentii au trebuit sa proiecteze un ansamblu de sapte case pentru sapte tineri si sa ii faca sa locuiasca impreuna. De obicei, tema incepe cu o poveste, de genul «sapte prieteni s-au hotarat sa locuiasca impreuna». Este frumos prin faptul ca este un concurs al studentilor organizat pentru studentii din anul al II-lea din toata tara, nu este o competitie intre scoli, ci strict intre studenti, iar participarea nu este obligatorie”, a precizat asist. dr. arh. Carmina Gheorghita, de la Departamentul Urbanism al Facultatii de Arhitectura de la TUIASI. Proiectele au fost jurizate in perioada 9 – 11 iulie, fiind selectate initial 20 de echipe finaliste, iar decernarea premiilor a avut loc pe 13 iulie la Facultatea de Arhitectura Iasi, unde au fost oferite sase distinctii – trei premii, doua mentiuni si un premiu special. Astfel, din partea TUIASI, echipa formata din Simona Ciosnar si Ioana Zavate au obtinut premiul II, iar echipa formata din Ioana Antaluta si Bogdan Olariu au obtinut premiul special Velux. Acest premiu a fost oferit echipei care a respectat anumite cerinte in proiect legate de iluminatul natural: sa acorde o atentie deosebita luminii naturale ce patrunde in interior prin acoperis, sa aiba spatii interioare care sa beneficieze de suficienta iluminare naturala si sa ofere senzatia de spatii luminoase, aerisite.

 

Premiul I a fost oferit echipei formate din Laura Radu si Valeriu Iacob, de la Facultatea de Conservare si Restaurare de Arhitectura Sibiu, care apartine de Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti, restul premiilor fiind oferite studentilor din Bucuresti si Cluj. Conform organizatorilor, concursul le da studentilor sansa inca din 2010 „sa studieze si sa problematizeze locuirea, care de-a lungul vremii a evoluat de la locuinta individuala la locuirea in comunitate”.
 

Adauga un comentariu