Eveniment-Social

Doua fetite cu deficienta mintala, parasite de mama

Publicat: 19 aug. 2002
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:35100;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Pentru a nu ajunge la casa de copii, bunica le-a luat in grija sa •Cu chiu, cu vai, batrana a reusit sa le incadreze la persoane cu handicap de gradul al III-lea, obtinand astfel alocatie dubla •Din cauza bolii, nepoatele nu au putut invata carte

Vasilica si Ana Maria, doua surori in varsta de 14 si, respectiv, 13 ani, au fost parasite de mama inca de mici. Pentru a nu ajunge la casa de copii, bunica le-a luat in grija sa. Acum 12 ani, mama fetitelor si-a luat lumea in cap si a plecat. Femeia suferea de o boala psihica si abia daca constientiza ca are doi copii care au nevoie de mama. De atunci, nimeni nu a mai auzit nimic de ea. Atat Vasilica, cat si Ana Maria nu isi amintesc de mama lor, fetele fiind diagnosticate cu deficienta mintala moderata. Bunica le-a dat la scoala, dar, din cauza bolii, nepoatele nu au reusit sa acumuleze nici macar cunostintele minime pentru a absolvi clasa intaia. Astfel, dupa ce amandoua au repetat de trei ori prima clasa primara, fetele nu au mai mers la scoala. Bunica a batut din usa in usa pe la diferite institutii, reusind astfel sa obtina pentru nepoate macar alocatia dubla. Vasilica si Ana Maria au fost incadrate la persoane cu handicap de gradul al III-lea. Batrana s-a multumit si cu atat, deoarece dintr-o pensie de CAP nu putea hrani alte doua guri.

Mama vitrega a readus fetele in familie

La cativa ani dupa ce l-a parasit sotia, Vasile Covalciuc (32 de ani), tatal, s-a recasatorit. Actuala sotie, Nicoleta, are un baietel si este vaduva. Fostul ei sot a murit de TBC, iar boala mizeriei si a saraciei a fost transmisa atat ei, cat si baietelului. Dupa noua luni de spitalizare, Nicoleta sustine ca si-a scapat copilul din ghearele mortii. „Noua luni am stat internata cu baietelul in spital. Sotul meu a murit de cancer la plaman si l-a imbolnavit si pe baietel. Acum s-a insanatosit, dar trebuie sa am grija sa nu raceasca”, a declarat Nicoleta.
Fetele au fost readuse in familie, alaturi de mama vitrega. Nicoleta a mai adus pe lume doi copii, dintre care unul, desi are sapte ani, abia reuseste sa lege cateva cuvinte.

Singura sursa de hrana, o vacuta

Familia Covalciuc traieste din alocatia copiilor, iar singura sursa de hrana este o vacuta. Laptele este singurul aliment care le potoleste foamea. Cu banii din alocatie, Nicoleta reuseste sa cumpere malai, faina de grau si ulei. O turta coapta pe plita si o cana cu lapte este toata mancarea celor cinci copii. „Zi de zi mancam lapte. Nu am bani pentru a cumpara altceva. Am avut in gradina cativa cartofi, dar din cauza ploilor s-au stricat. Eu mai muncesc prin sat cu ziua, dar nu in fiecare zi gasesc de lucru. Nu am cu ce sa-i incalt si sa-i imbrac. Pana acum oamenii din sat si-au facut mila de copiii mei si le-au mai adus cate ceva”, a declarat Vasile Covalciuc.
Casa in care locuiesc cele sapte suflete are doar doua camere si necesita reparatii. Au mai astupat pe ici, pe colo crapaturile din pereti cu lut.
Magda OLTEANU
Adauga un comentariu