Actualitate

Doua fetite refuza sa fie salvate. Medicii nu mai stiu cum sa procedeze

Publicat: 05 ian. 2014
1

@ Una are 10 ani, iar cealalta 13 ani, dar refuza cu incapatanare metodele medicilor de a le salva viata @ Ambele sunt internate la Spitalul de Copii Sf. Maria din Iasi @ Nici macar parintii nu au reusit sa le convinga ca ceea ce fac le dauneaza sanatatii si risca sa ajunga la complicatii extrem de grave

Pentru a salva doua fetite din Iasi, medicii de la Spitalul de Copii Sf. Maria au incercat mai multe metode, dar fara niciun rezultat. Problema cea mai mare este ca fetitele, in varsta de 10 si 13 ani, nu vor sa accepte, sub nicio forma, propunerile medicilor pentru a le salva viata. Copilele au fost internate in spital, pentru ca aveau dureri mari de stomac si nu mai puteau sa-si satisfaca toate poftele culinare. De asemenea, ambele fetite se plangeau si de dureri abdominale intensive, parintii crezand initial ca au apendicita.

Aceasta afectiune a fost infirmata la spital. Cele doua copile au greutatea corporala mai mult decat dubla pentru varsta lor. Aceasta situatie nu ii alarmeaza pe parinti. Dupa cum au precizat medicii pediatri, in scurt timp se poate ajunge la afectiuni grave din cauza greutatii excesive. Fetita in varsta de 10 ani are o greutate de 72 de kilograme, iar adolescenta de 13 ani cantareste aproape 80 de kg. Prof. dr. Marin Burlea, de la unitatea medicala mentionata, medic specialist in gastroenterologie, a precizat ca la varsta de 10 ani, un copil ar trebui sa aiba o greutate corporala intre 28 si 30 de kg.

„Cele doua fetite au ajuns la o greutate peste dublu fata de varsta pe care o au din cauza supraalimentatiei. Au consumat foarte multe grasimi animale si alimente cu un continut mare de carbohidrati, dar si fainoase. De asemenea, fetitele consuma zilnic cartofi prajiti, in combinatie cu alte alimente nesanatoase. In cazul lor vorbim de un regim alimentar dezechilibrat, haotic. Din cauza supraalimentatiei ambele fetite au ajuns la spital cu dureri de stomac, dureri abdominale, dar si dureri de colecist. Fiind suprasolicitat, colecistul a avut de suferit. O alta cauza care a dus la o greutate excesiva este sedentarismul. Niciuna nu face miscare, sport. Se pare ca nici la scoala nu participa la orele de educatie fizica”, a declarat prof. dr. Marin Burlea, de la Spitalul de copii Sf. Maria din Iasi.

Hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare

Cele doua fetite risca boli grave, cum ar fi hipertensiune arteriala. Medicii incearca sa le determine pe fetite sa renunte la regimul alimentar, dar este foarte greu. „In spital urmeaza un regim alimentar hipocaloric, regim pe care fetitele trebuie sa-l respecte si la domiciliu. Din pacate, cele doua paciente refuza un astfel de regim. Pur si simplu nu vor sa renunte la obiceiul de a consuma alimente in exces. Parintii au un rol foarte important si ar trebui sa le sprijine foarte mult pentru ca usor-usor, sa ajunga la un regim alimentar echilibrat si la o greutate normala pentru varsta lor. Riscurile sunt foarte mari, de la obezitate pana la boli grave, hipertensiune arteriala si cardiovasculare”, a spus prof. dr. Marin Burlea.

Adauga un comentariu