Eveniment-Social

Două instituții mari din Iași au produse proprii pentru o băutură celebră în toată lumea

Publicat: 24 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Două instituții mari din Iași au produse proprii pentru o băutură celebră în toată lumea
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" este singura unde studenții își produc propriul vin, de la "bobiță" și până la etichetă. De asemenea, din 2017, și Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" a decis să producă marca de vin intitulată "Vinul lui Cuza", din struguri aduși dintr-o mică podgorie aflată în Grădina Botanică "Anastasie Fătu"

Sunt două mari instituții publice din Iași și întreaga Românie! Acestea au decis să producă un produs celebru și apreciat în întreaga lume. Astfel, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” este singura unde studenții își produc propriul vin

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” este singura unde studenții își produc propriul vin, de la „bobiță” și până la etichetă. De asemenea, din 2017, și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a decis să producă, cu circuit intern și de protocol, „Vinul lui Cuza”, din struguri aduși dintr-o mică podgorie aflată în Grădina Botanică „Anastasie Fătu”.

USAMV Iași deține un singur brand de vin, o singură gamă sub care se regăsesc aproximativ 15 soiuri de struguri pentru vin – Muscat Ottonel, Busuioacă de Bohotin, Fetească Neagră, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot

Astfel, USAMV Iași îmbuteliază, sub brand specific, propriul vin obținut de către studenți în Ferma Didactică „Vasile Adamachi”. Stația micro-pilot de vinificație din cadrul USAMV Iași are multiple avantaje, primul și cel mai important este reprezentat de faptul că studenții pot să pună în practică ceea ce învață teoretic la cursuri și laboratoare.

„Vinul, așa cum știm, ne împrumută aura sa foarte plăcută și atrage publicul larg. O universitate care are propriul brand de vin capătă puncte în plus tot timpul în evaluările generale. Iată că noi, la USAMV Iași, putem să producem, la propriu, vinul personalizat, din struguri obținuți tot de noi, aici, on-site în centrul viticol Copou”, a punctat șef lucrări univ. dr. Cintia Colibaba de la disciplina de Oenologie din cadrul Facultății de Horticultură a USAMV Iași.

Universitatea de Agronomie din Iași deține un singur brand de vin, o singură gamă sub care se regăsesc aproximativ 15 soiuri de struguri pentru vin – Muscat Ottonel, Busuioacă de Bohotin, Fetească Neagră, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot.

Studenții și cadrele didactice au posibilitatea, cu ajutorul stației de micro-vinificație, să cerceteze, să pună în practică diverse tehnologii noi, moderne, diverse produse oenologice

Cel mai important fapt este, însă, că studenții și cadrele didactice au posibilitatea, cu ajutorul stației de micro-vinificație, să cerceteze, să pună în practică diverse tehnologii noi, moderne, diverse produse oenologice specifice pentru cercetare.

„Putem, cu ajutorul stației-pilot, dar și cu ajutorul câmpului didactic de viticultură și ampelografie (știința care se ocupă cu studiul morfologic, fiziologic și de producție a soiurilor de viță-de-vie), anume 16 hectare de viță-de-vie, cu diverse soiuri, să participăm în diverse proiecte de cercetare naționale și internaționale având și rol de testare. Ceea ce este creat în țările extrem de avansate în acest domeniu, ca Franța, Italia, Spania, poate fi pus în practică la noi pentru a analiza efectele generate”, a mai punctat Cintia Colibaba.

USAMV Iași este recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune în pregătirea de specialiști în domeniu, foarte mulți dintre oenologii cunoscuți, de la crame mari și mici din România, fiind absolvenți ai Facultății de Horticultură. Marele atu al Școlii de oenologie de la Iași este reprezentat de baza didactică și de cercetare, considerată cea mai bună din țară. Trebuie precizat că vinul produs și îmbuteliat la Ferma Didactică „Vasile Adamachi” nu este, deocamdată, destinat comercializării.

Din 2017, Universitatea „Cuza” din Iași produce „Vinul lui Cuza”, anume Fetească Neagră și Frâncușă

Pe de altă parte, și Universitatea „Cuza” din Iași produce „Vinul lui Cuza”, anume Fetească Neagră și Frâncușă, din anul 2017 și pentru o durată de 10 ani. Marca a apărut în numărul din luna iulie 2017 al Buletinului Oficial de Proprietate Industrială – secțiunea Mărci. Aceasta a fost înregistrată pentru clasa de produse vin, mai precis „Vinuri dulci; vinuri rozé; vinuri neacidulate; vinuri de masă; vinuri cu denumire de origine protejată; vin roșu; vin alb; vin de struguri”. Acesta se produce la Grădina Botanică.

Pentru vinificare s-a apelat la un parteneriat cu una din cele mai cunoscute companii din branșă – Cotnari. Conceptul grafic al etichetei a fost realizat de specialiștii Universității, iar alegerea numelui și a parteneriatului cu Cotnari nu au fost întâmplătoare. Alexandru Ioan Cuza este patronul UAIC, iar pe vremea domniei în Moldova, Cotnari trimitea pentru prima dată un vin la concursul mondial de la Paris, Grasa de Cotnari, acolo unde a luat distincția maximă.

Universitatea „Cuza” are podgorie cu viță-de-vie chiar în Grădina Botanică „Anastasie Fătu”

De specificat că Universitatea „Cuza” are podgorie cu viță-de-vie chiar în Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, folosită în special în scop didactic. Primele plantări au fost realizate în urmă cu 40 de ani, cu scopul de a diversifica colecțiile de plante care erau la momentul respectiv în Grădina Botanică, dar și de a îmbogăți baza didactică și de cercetare. Vorbim de sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80, când ne-am propus să dezvoltăm în Grădină o colecție de soiuri care se cultivau din cele mai vechi timpuri în Moldova. Printre primele soiuri aduse au fost Frâncușa, apoi Tămâioasa românească și Grasa de Cotnari, iar apoi și celelalte soiuri din Țările Românești, printre care Fetească Albă și Fetească Neagră. Soiurile de viță nobilă, mai mult sau mai puțin cunoscute, constituiau obiect de studiu și practică pentru studenți.

Adauga un comentariu