Boli si tratamente

Două măști una peste alta protejează mai bine împotriva COVID-19? Experții consideră că este o idee bună

Publicat: 27 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Două măști una peste alta protejează mai bine împotriva COVID-19 Experții consideră că este o idee bună
COVID-19 este cauzat de un virus aerian și se poate răspândi prin picături de salvia aerosolizate

Pe măsură ce cazurile COVID-19 continuă să crească în întreaga lume și noi variante extrem de infecțioase circula libere, unii oameni au început să poarte două măști una peste alta. Acest lucru ar putea părea inutil sau prea precaut, dar mulți experți în domeniul sănătății susțin că ar putea ajuta la stoparea răspândirii COVID-19.

Ideea din spatele acestui lucru este simplă: COVID-19 este cauzat de un virus aerian și se poate răspândi prin picături de saliva aerosolizate. Dacă purtați o masca peste nas și gură, multe dintre aceste picături vor fi filtrate și blocate, reducând riscul de transmitere a virusului. Cu toate acestea, din moment ce aceste picături infecțioase sunt atât de mici, o mască nu poate opri 100% din viruși.

Două măști una peste alta protejează mai bine împotriva COVID-19? Care sunt solutiile?

O soluție la această problemă este purtarea unei măști N95, care este concepută pentru a obține o potrivire facială foarte strânsă și este în jur de 95% eficientă pentru blocarea particulelor mici de 0,1 până la 0,3 microni. Alternativ, a purta pur și simplu două măști una peste alta ar putea ajuta la adăugarea unui strat suplimentar de protecție.

„O mască este ca un curs de obstacole pentru trecerea particulelor. Adăugarea unei a doua măști creste șansa ca particula să fie oprită”, a declarat Linsey Marr, expert în transmiterea virusului aerian și profesor de inginerie la Virginia Tech.

Marr a publicat un studiu la sfârșitul anului trecut, analizând această întrebare și a constatat că a purta pur și simplu cel puțin două masti chirurgicale de înaltă calitate, fie doua masti de țesătură bine fixate ar putea bloca până la 90% din particulele infecțioase, ceea ce ar fi aproape la fel de eficace ca o masca N95.

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, susține, de asemenea, această idee:

„Probabil că da, deoarece aceasta este o masura fizică suplimentara pentru a preveni pătrunderea picăturilor și a virusului”.

Orice mască purtați, este important să vă asigurați că se potrivește perfect pe față și vă acoperă complet nasul și gura. Cu toate acestea, nu toate măștile faciale sunt la fel de bune. Un studiu publicat în revista BMJ Open anul trecut a constatat că măștile N95 au fost extrem de eficiente la filtrarea particulelor ultrafine expulzate cu viteza tusei. Materialul textil s-a dovedit a fi cel mai puțin eficient, deși a blocat încă unele particule.

Adauga un comentariu