News Flash:

Doua mii de gospodarii construite in zone inundabile

11 Octombrie 2006
1030 Vizualizari | 0 Comentarii
Anul acesta, in judetul Iasi au fost finalizate doua lucrari foarte importante ale Directiei de Ape Prut (DAP), lucrari care au avut ca scop construirea de baraje pentru apararea anumitor zone de posibile inundatii. Una dintre acestea lucrari este cea din cartierul iesean Manta Rosie. Ca urmare a faptului ca acest cartierul era inundat foarte des, indeosebi zona de pe malul drept al paraului Cetatuia, in 2002 a fost inceputa aceasta lucrare.

Au fost construite doua diguri foarte mari si canale de evacuare a debitelor atenuate de acumularile realizate cu ajutorul celor doua baraje, respectiv cu doua canale deschise de evacuare si o conducta de evacuare. "Valoarea totala a investitiei a fost de 683 mii Euro, dintre care 282 mii Euro credite acordate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar restul banilor au venit de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Lucrarile au fost realizate de catre SC Codin SA Dorohoi ", a declarat Dan Buruiana, purtator de cuvant Directiei de Ape Prut Iasi. De asemenea, au fost finalizate si lucrarile de amenajare a raului Jijia in zona Tiganasi, amenajare care a fost facuta pentru scoaterea de sub efectul inundatiilor a obiectivelor din zona raului Jijia, respectiv a suprafetei de 2.500 hectare de teren agricol, 21 de localitati, platforma centralei termice Holboca. Lucrarea, care a avut ca scop constructia a 30 kilometri de dig, a fost realizata de catre SC Constructii Hidrotehnice SA Iasi. Valoarea totala a lucrarilor a fost de aproximativ 2 milioane de Euro, care au provenit din fonduri de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. In judetul Iasi sunt aproximativ 2.500 de obiective care sunt construite in zonele inundabile, adica intre diguri si malul Prutului. Indiferent de lucrarile care se realizeaza, aceste constructii sunt in pericol de inundatii. Astfel, in judetul Iasi, 1.297 de locuinte, 1.154 de anexe gospodaresti si 89 de obiective social-economice se afla in astfel de zone. "S-au luat o serie de masuri pentru cei care au construit in aceste zone. Beneficiarii de constructii amplasate in zone inundabile, fara posibilitati de stramutare si demolare, au trebuit sa depuna declaratii pe propria raspundere in care isi asuma riscurile in caz de inundatii. De asemenea, primariile trebuie sa evite eliberarea autorizatiilor de constructii in zonele inundabile ale cursurilor de apa neamenajate, fara aviz de amplasament eliberat de Directia Ape Prut", a declarat Dan Buruiana, purtator de cuvant Directiei Ape Prut.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1294 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015738 (s)