Eveniment-Social

Doua monumente istorice ar putea fi reabilitate cu fonduri europene – FOTO

Publicat: 12 aug. 2016
Primaria Municipiului Iasi intentioneaza sa reabiliteze si sa redea circuitului cultural si turistic doua importante monumente istorice: Palatul Braunstein si Manastirea Frumoasa. In acest scop, proiectele „Consolidare si refunctionalizare Palat Braunstein” si, respectiv, „Reabilitarea si valorificarea potentialului turistic si cultural al Ansamblului Manastirii Frumoasa din Municipiul Iasi” fac obiectul unor proiecte hotarare de Consiliu Local Municipal care vor fi supuse atentiei si votului legislativului iesean in sedinta extraordinara de joi, 18 august. Daca vor primi aprobarea consilierilor locali, cele doua proiecte vor fi inaintate pentru a fi finantate prin Axa prioritara 5 – Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, Prioritatea de investitie 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural din cadrul Programului Operational Regional 2014 – 2020. Termenul limita de participare la apelul de proiecte in vederea obtinerii finantari pe acest apel este 25 august.

Vezi si Casa de Cultura a Studentilor, in prim proces de reabilitare

Palatul Braunstein va fi consolidat si transformat intr-un centru multifunctional care va include mediateca, spatii expozitionale, sali de conferinta si alte facilitati. Valoarea totala a proiectului este 21.853.397,00 lei (inclusiv TVA), din care valoarea eligibila de 21.761.393,00 lei (inclusiv TVA). Potrivit proiectului tehnic, avand in vedere importanta cladirii si incadrarea acesteia in lista monumentelor istorice, interventiile structurale propuse se vor realiza doar la interior.

Vezi si Bataie pe reabilitarea Muzeului de Istorie Naturala

Monumentul istoric Manastirea Frumoasa, situat pe strada Radu Voda nr. 1, face parte dintr-un proiect care vizeaza valorificarea potentialului turistic si cultural. Valoarea totala a investitiei este estimata la suma de 21.173.512,00 lei (inclusiv TVA), din care suma eligibila de 21.120.719,28 lei (inclusiv TVA). Manastirea a fost construita in anul 1587, fiind refacuta in 1726-1733, si cuprinde cinci corpuri de cladiri: Biserica Sfintii Voievozi (1836-1839), Palatul de pe ziduri (1726 – 1733), ruinele Palatului pentru femei (sec. al XVIII-lea), Turnul clopotnita (1819-1833) si zidul de incinta (1726 – 1733). Suprafata totala a manastirii este de 14.906 metri patrati. Conform proiectului tehnic, in urma cutremurelor severe suportate, cladirile manastirii prezinta zone in ruina, demolari partiale, fisuri, crapaturi si alte degradari. Biserica prezinta infilitratii in zona de nord, afectand pictura interioara. Nici turnul clopotnita nu se prezinta intr-o stare buna, avand deteriorate elementele de structura, decoratia fatadei si invelitoarea pe suprafete mari, iar zidul de incinta prezinta deteriorari ale materialelor structurii.
Comentarii
  • bai parca suntem imbecili la noi ca la bucuresti! numai biserici visam, nimic despre spitale, crese, gradinite ….. acusi incepe scoala si o groaza de copchii au wc in curtea ,,scolii,, si noi nu mai contenim cu biserici, biserici si iar biserici ! biserica mami voastre de impotenti care conduc orasul/judetul asta !orasul asta este sortit a fi lasat e izbeliste …. nimanui nu-i pasa si nimeni nu se revolata, tacem si inghitim zi de zi rahatul astora si culmea ne mai si place

    • #justp
      Sunt alte axe pentru scoli, spitale, centre de zi, infrastructura etc.
      Aici unde depun ei sunt eligibile doar monumentele deschise permanent si integral publicului. Nu vad problema ca e biserica mai ales ca e unul din cele mai paraginite monumente din Iasi. Hai sa nu luam de buna chiar orice isterie acum la moda…

Adauga un comentariu