Info Turism

Doua parcuri nationale, in pericol sa fie declasificate din patrimoniul UNESCO

Publicat: 20 sept. 2019

Doua parcuri nationale risca sa fie declasificate din patrimoniul UNESCO. Este vorba de Parcul National Retezat si Parcul National Rodna. In plus cele doua risca sa isi piarda si statutul de rezervatie a biosferei.

Parcul National Retezat risca sa fie declasificat din patrimoniul UNESCO, transmite Realitatea de Hunedoara. Cei de la UNESCO au atras atentia statului roman ca Parcul National Retezat si cel de la Rodna nu mai indeplinesc anumite conditii.

"Se reclama in special prezenta obligatorie pe teritoriul rezervatiilor biosferei a asezarilor umane, solicitare UNESCO ce putea fi rezolvata prin extinderea celor doua parcuri nationale. Cert este ca, pana pe 30 septembrie 2019, Romania, prin Ministerul Mediului, trebuie sa se pozitioneze clar: ori trimite Comitetului Omul si Biosfera (MAB) UNESCO datele solicitate si promite ca indeplineste solicitarile de conformare, ori isi pierde, din 2020, statutul de rezervatie a biosferei, ceea ce ar reprezenta o serioasa pierdere", arata Comisia Parlamentara Permanenta UNESCO.

Parcul National Retezat este cea mai importanta din tara noastra si a fost declarata monument al naturii fiind recunoscuta pe plan international ca Rezervatie a Biosferei de catre Comitetul MaB UNESCO la cea de a VI-a sesiune a Consiliului International de Coordonare a Programului Om-Biosfera, de la Paris din 1979.

Parcul National Retezat are o suprafata de 54400 ha si o altitudine cuprinsa intre 800 si 2509 m si, totodata, mai are 40 de varfuri muntoase ce trec de 2200 m in medie depasind 2350 m. Este situat in partea de sud-vest a judetului Hunedoara si pastreaza urmele glaciatiei de odinioara cu zeci de ghetari, dintre care unii aveau peste 10 km.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit