Eveniment-Social

Doua premiere interesante si de impact, la Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 09 ian. 2019

@ Teatrul National – TNI "Vasile Alecsandri" din Iasi invita publicul, la finalul acestei saptamani, la doua premiere interesante si de impact

Teatrul National (TNI)  "Vasile Alecsandri" din Iasi invita publicul, la finalul acestei saptamani, la doua premiere interesante si de impact. Este vorba de "Marjorie Prime", de Jordan Harrison si un spectacol montat de Radu Iacoban, cunoscut actor, regizor si dramaturg.

Citeste si: Prezentarea premierei "Marjorie Prime", regie Radu Iacoban la Teatrul National Vasile Alecsandri din Iasi – LIVE VIDEO

Piesa va avea loc sambata, 12 ianuarie 2019, de la ora 18:00 in Sala Studio. Din distributie fac parte actorii: Mihaela Arsenescu Werner, Doru Aftanasiu, Livia Iorga si Dumitru Georgescu, scenografia Tudor Prodan.

"Când am primit propunerea de a monta textul «Marjorie Prime» am ezitat, dar m-am si bucurat. Am ezitat deoarece, în mod normal, eu vin cu propuneri înspre directorii de teatre, nu invers, dar m-am bucurat deoarece, lecturând textul, mi-am dat seama ca m-a vrajit în foarte scurt timp. Un alt motiv semnificativ de bucurie era reîntoarcerea în Iasul care mi-a calauzit primii pasi spre teatru. Am petrecut clasa a XII-a în Dulcele Târg, pregatindu-ma intens pentru facultatea de actorie împreuna cu Doru Aftanasiu. Si iata cum anii au trecut si, acum, acelasi Doru îmi face onoarea de a juca un rol frumos în acest spectacol. «Marjorie Prime» e un spectacol cu un titlul greu de pronuntat/tradus în Limba româna, dar usor de citit asa cum se prezinta în succesiunea scenica inventata de autor. Chiar daca textul vizeaza un viitor nu foarte îndepartat, mijlocele scenice sunt foarte usor recognoscibile spectatorilor de teatru. Dialogul se vrea natural, realist, apropiat si imediat. E un teatru de poveste în care fundatia e cladita pe sufletul personajelor care activeaza în scena. Actorii traseaza limitele universului construit de autor si încearca prin varietatea de stari subsumate situatiilor dramatice sa contina si sa directioneze spectatorii spre sentimente pe care uneori nu si le explica sau, mai important, pe care le-au uitat. Din acest motiv, nu e loc de artificiu sau falsitate în acest spectacol. Adevarul actorilor care construiesc povestea e acelasi cu adevarul publicului care asista ca un martor mut la fiintarea si, mai apoi, la finalul spectacolului. Nu as îndrazni sa spun ca «Marjorie Prime» apartine unui gen, deoarece vine din familia de dramaturgie anglo-americana care a explorat si a desavârsit variatiuni multiple de expunere dramatica. Ai putea spune ca este o dramedie, dar ar suna prea pretentios. Eu îl denumesc un spectacol – viata, cu o nuanta delicata de mister", a transmis regizorul Radu Iacoban.

Citeste si: Doua spectacole, IN PREMIERA, la Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi – LIVE VIDEO

Urmatoarele reprezentatii sunt programate pe 14 si 22 ianuarie. Biletele se pot procura de la Agentia Teatrala (tel. 0232.255.999), de pe www.teatrulnationaliasi.ro, www.entertix.ro, www.myticket.ro sau la librariile Carturesti si la punctele de informare de la Carrefour.

Citeste si: Eveniment CENTENAR. Teatrul National Iasi sarbatoreste cei 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania

"«Un dolce far niente», o piesa de atitudine si implicare civica"

Pe de alta parte, duminica, 13 ianuarie, ora 19:00, la Teatrul la Cub se va juca piesa "Un dolce far niente", adaptare dupa Maxim Gorki, un spectacol multimedia, în ritmul unui montaj cinematografic, la granita show-ului, filmului si teatrului, traducerea si adaptarea Raluca Radulescu, regia Catinca Draganescu.

Citeste si: DE SPECTACOL! O noua PREMIERA INCITANTA la Teatrul National din Iasi. In prim-plan sunt actorii Ticu Puscasu si Teo Corban – GALERIE FOTO, VIDEO

Scenografia este marca Ioana Pashca, video si light design: Dan Basu, orchestratie muzicala si sound design: Jean Victor Piloiu, distributie: Andreea Boboc, Ionut Cornila, Emil Coseru, Petronela Grigorescu, Tatiana Ionesi, Ada Lupu, Cosmin Maxim, Horia Verives.

"Pentru mine, spectacolul asta este despre ignoranta si autosuficienta, despre cei pe care bunastarea si confortul i-au pradat de valori, despre idealuri decazute si multa, foarte multa, inertie. Niste omuleti mici si plicticosi, pe alocuri amuzanti, pe alocuri ridicoli, isi petrec verile la tara, unde spera sa uite de toate problemele de peste an si sa se relaxeze in confortul multelor bunuri acumulate. Au bani, au statut social, au familii si nu au griji. Nu vor sa auda despre ce se intâmpla in lume, nu vor sa stie de probleme, nu vor sa li se tina teorii, vor doar sa se simta bine. Numai ca e de ajuns ca unul dintre ei sa inceapa sa renunte la aparente pentru ca tot ceea ce parea la inceput amuzant, sa devina trist, dureros si autoreflexiv. Nu ne-am propus sa facem un spectacol comod, ci unul provocator, care sa ridice intrebari. Care sa ridice si altora intrebarile pe care ni le punem si noi", a precizat si regizoarea Catinca Draganescu.

Urmatoarele reprezentatii sunt programate pe 15 si 25 ianuarie. La fel, biletele se pot procura de la Agentia Teatrala (tel. 0232.255.999), de pe www.teatrulnationaliasi.ro, www.entertix.ro, www.myticket.ro sau la librariile Carturesti si la punctele de informare de la Carrefour.

Adauga un comentariu