News Flash:

Doua produse romanesti, pe cale de a fi protejate la nivel european

23 Aprilie 2018
489 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6228 RON (-0.0075)
USD: 3.9370 RON (+0.0062)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Branza framantata

Dupa magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, telemeaua de Ibanesti si novacul afumat din Tara Barsei, alte doua specialitati stravechi se pregatesc sa cucereasca lumea.

Branza framantata din Sangiorz-Bai si carnatii din Tinutul Graniceresc, ambele din Bistrita-Nasaud, ar putea fi urmatoarele produse romanesti protejate la nivel european. Cativa studenti din Cluj au stat cu localnicii care le pregatesc, au facut documentatia si cer ajutorul Ministerului Agriculturii, pentru acreditari.

Reteta acestei branze framantate din lapte de vaca este mentionata in documente istorice din secolul XVIII si era vestita in zona muntilor Rodnei.

Se framanta manual in ciubar de lemn, iar gustul ei este de neuitat. Mai multi producatori din zona, uniti intr-o asociatie, spera ca branza lor sa fie cunoscuta in toata lumea. Iar studentii de la Universitatea de Stiinte Agricole din Cluj i-au ajutat sa intre in competitia pentru certificare europeana.

Vezi si: Alimentul romanesc care ajuns protejat la nivel european

Floarea Mariana Larionesi, producator branzeturi framantate: “Fara baietii de aici si munca lor nu puteam ajunge la acest nivel asa de repede pentru ca trebuia sa implinim niste pasi prin care noi bajbaiam. Oamenii care au gustat din branza ne-au recunoscut din prima.”

Ioan Cristian Bodea student Universitatea de Stiinte Agricole Cluj: “Laptele din care se face provine din rase autohntone, mai exact din Bruna de Maramures si Pinzgau. Se fac demersuri pentru certificarea produsului la nivel european.”

Un alt produs traditional protejat european ar putea fi carnatul din Poiana Ilvei, din zona numita Tinutul Graniceresc, aflata acum 300 de ani la frontiera cu Imperiul Rus si Tarile Romane. Potrivit cercetatorilor, acesti carnati dateaza din anul 1762. Este nevoie de trei tipuri de carne si mirodenii ca sa ajunga la perfectiune. Carnatii sunt apoi afumati la lemn de prun.

Bogdan Bocsa, student Universitatea de Stiinte Agricole Cluj: “Este produs din 55% carne de porc, 30% carne de vita si 15% carne de oaie, are sare, usturoi, boia dulce si cimbrisorul de camp.”

Conferentiar doctor, Avram Fitiu: “Procedura presupune realizarea unui caiet de sarcini care construieste intreaga poveste a produsului. In primul rand se defineste teritoriul din punct de vedere geografic, pentru a nu permite ca alte commune sa preia imaginea, sa zicem, a Poienii Ilvei si sa vanda maine carnati de Poiana Ilvei.”

Certificatul european le va oferi producatorilor o deschidere uriasa in tari precum Franta, Germania, Italia sau Olanda. Pana acum, avem doar cateva produse recunoscute la nivel european - magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, telemeaua de Ibanesti si novacul afumat din Tara Barsei. Alte tari, inclusiv vecinii maghiari, au sute de produse.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

magiunul topoloveni salamul sibiu telemeaua ibanesti
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1516 (s) | 21 queries | Mysql time :0.016840 (s)