News Flash:

Doua scoli din trei vor dispare

26 August 2004
1189 Vizualizari | 0 Comentarii
•Arondarea unitatilor de invatamant cu mai putin de 200 de elevi la altele mai mari va face ca numarul scolilor din judetul Iasi sa se reduca de la peste 900, la circa 360 •Aceasta modificare vizeaza trecerea la un nou sistem de finantare, care in judetul Iasi va fi aplicat experimental de la 1 ianuarie 2005 •Unitati scolare noi si clase de seral in plus din acest an scolar

Doua treimi din unitatile de invatamant din judetul Iasi vor disparea, doar "pe hartie", pana la sfarsitul acestui an scolar, pentru a deveni parti sau filiale ale unor unitati scolare reprezentative, fara ca acest lucru sa afecteze situatia elevilor sau a cadrelor didactice. Este vorba de un ordin al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, primit de inspectoratele scolare, ai caror angajati cauta in prezent solutii pentru arondarea unitatilor scolare mici, altor unitati de invatamant. Concret, dupa cum a precizat ieri Mihai Dumitriu, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi, pana la sfarsitul acestui an, numarul unitatilor de invatamant de sine statatoare din judet se va reduce de la 956, la 364. Practic, aproape 600 de unitati de invatamant cu mai putin de 200 de elevi vor fi arondate la unitati reprezentative, pierzandu-si autonomia administrativa, personalitatea juridica si conducerea proprie. Activitatea acestora va fi coordonata de un cadru didactic coordonator, care va face parte, de drept, din consiliul de administratie al scolii - mama si care, in loc de sporul pentru functia de director, va primi o indemnizatie similara de 10 - 15% din salariu. Unitatilor reprezentative li se vor adauga clasele unitatilor arondate, personalul didactic aferent si spatiile de invatamant corespunzatoare, fara ca elevii sau dascalii sa fie afectati. "Clasele raman aceleasi, la fel si spatiile de invatamant, doar ca, de exemplu, pe Scoala nr. 12 nu va mai scrie Scoala nr. 12 'Carol I', ci Colegiul 'C. Negruzzi'. Elevii si cadrele didactice nu vor fi afectati in nici un fel. Mai mult, calitatea administratiei si educatiei din scolile primare va avea de castigat, pentru ca vor avea alt statut si vor fi conduse de directori mai exprimentati", a comentat Mihai Dumitriu.

Finantarea

Arondarea scolilor si gradinitelor mici la unitati scolare vizeaza trecerea la un nou sistem de finantare a invatamantului preuniversitar, care va deveni operant la nivel national, prin lege, de la 1 septembrie 2005. Este vorba de trecerea la finantarea per elev, similara cu cea a universitatilor, care va fi corectata printr-o serie de indicatori, ca mediul rural sau urban, starea economica a zonei si performantele scolare. Pana atunci, unitatile scolare vor fi reorganizate prin includerea in consiliile de administratie a reprezentantilor Consiliilor Locale, prin crearea unor departamente financiar - contabile, prin pregatirea manageriala a directorilor etc. In acest sens, in prioada urmatoare este prevazuta o evaluare a cadrelor didactice cu functii de conducere din punct de vedere al pregatirii lor manageriale, iar cele necorespunzatoare, a precizat inspectorul general, si-ar putea pierde functia. "Noi am solicitat mai de mult ca Iasul sa fie judet - pilot pentru experimentarea acestui nou sistem de finantare, care ar putea fi aplicat la noi de la 1 ianuarie 2005. Este nevoie de o hotarare de Guvern in acest sens, dupa cum, pentru a implementa acest sistem, vom avea nevoie de ajutorul Consiliului Judetean Iasi", a mai spus Dumitriu.

Scoli noi si clase in plus de seral

O alta noutate a anului scolar 2004 - 2005 este crearea unor unitati de invatamant noi. Este vorba, mai intai, de Grupul Scolar de Turism (Liceul Economic nr. 3), care functioneaza in spatiile Scolii Generale nr. 37 si care a fost creat prin desprinderea claselor de scoala de arte si meserii de Grupul Scolar Economic "V. Madgearu" si formarea catorva clase liceale noi. O alta unitate noua este Liceul Waldorf, creat prin extinderea spre invatamantul liceal a fostei Scoli Waldorf. In acelasi fel, fosta Scoala Generala de Nevazatori din Targu Frumos a devenit liceu, singurul de acest fel din Moldova si al treilea din tara. "In urma solicitarilor parintilor si autoritatilor locale, au mai fost create in jur de 20 de gradinite noi in mediul rural. Autoritatile locale s-au obligat sa asigure spatiile, iar noi am venit cu personalul didactic necesar", a spus inspectorul general. De asemenea, trei clase de zi de la grupuri scolare din mediul rural au fost transformate in clase de seral, in masura sa priomeasca elevii cu varsta mai mare decat cea corespunzatoare clasei a IX-a. "Avem, pana acum, 77 de solicitari de la persoane care au depasit cu mult varsta de clasa a IX-a, dar care vor sa faca liceul. Nici peste granita nu te mai primesc asa usor daca nu ai si acte de studii", a explicat Mihai Dumitriu.
Dan POSTOLEA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1291 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015079 (s)