Secretele istoriei

Doua secole de la incheierea Bataliei Natiunilor de la Leipzig

Publicat: 21 oct. 2013
3
Doua secole de la incheierea bataliei care a marcat un moment de cotitura in istoria Europei au fost celebrate cu mare fast in Germania. Aproximativ sase mii de oameni din 26 de tari au participat la reconstituirea Bataliei Natiunilor de la Leipzig, care a marcat inceputul sfarsitului pentru Napoleon.
„Pentru Germania batalia a insemnat sfarsitul controlului lui Napoleon asupra pamanturilor din Germania. Aceasta este opinia nemtilor. Totusi, batalia a marcat momentul nasterii natiunilor”, a declarat organizatorul evenimentului, Michele Koth, potrivit publika.md.
Participantii au purtat costume militare de epoca si au incercat sa readuca la realitate fragmente ale bataliei din 1813. 
„Unii sunt extrem de agitati, altii au incercat sa intre prea mult in acele timpuri. Cert este ca toti suntem entuziasmati”, a spus o persoana.
Evenimentul a fost urmarit de 30.000 de oameni: „Indiferent cat de groaznica a fost acea lupta, oamenii au trebuit sa invete ceva din acele evenimente”.
Acum doua secole, langa Leipzig s-au confruntat in lupta 550 de mii de oameni. Impotriva francezilor, aliati cu polonezi si italieni, au luptat armate ale Imperiului Rus, cel Austriac, ale Prusiei si Suediei. In jur de 120 de mii soldati si-au pierdut viata in cea mai grandioasa batalie de pana atunci.Adauga un comentariu