Actualitate

Doua tinere au lasat Maternitatea Cuza Voda fara sange

Publicat: 09 feb. 2011
1

@ Doua tinere au ajuns la Maternitatea Cuza Voda la limita dintre viata si moarte @ Ambele erau in soc hemoragic, cu hemoglobina foarte mica, iar tensiunea aproape nemasurabila @ Pentru a salva viata pacientelor, medicii au consumat toata rezerva de sange, precum si preparate din sange @ Mai mult, medicii au fost nevoiti sa imprumute sange si de la Spitalul Sf. Spiridon

Doua tinere au ajuns la Maternitatea Cuza Voda din Iasi intre viata si moarte. Ambele in soc hemoragic, cu hemoglobina la limita si tensiunea arteriala aproape nemasurabila. Pentru a salva viata celor doua femei din comuna Tibanesti si municipiul Iasi, medicii au consumat toata rezerva de sange si preparate de sange din maternitate. Mai mult, medicii au cerut sange si de la Spitalul Sf. Spiridon. Ieri, Maternitatea Cuza Voda nu mai avea nici un strop de sange.
Femeia din localitatea Tibanesti, in varsta de 29 ani, mama a patru copii, a fost dusa la spital marti, inconstienta, cu hemoglobina 3,6, valoarea normala fiind peste 13, tensiune nemasurabila, la limita dintre viata si moarte. Gravida in doua luni, femeia era in soc hemoragic. Desi avea sangera de cateva zile, tanara mama nu s-a prezentat la medic. In cazul ei s-au folosit peste doi litri de sange si un consum mare de preparate de sange. Medicii au intervenit si i-au intrerupt sarcina in evolutie pentru a-i salva viata.

La limita dintre viata si moarte

A doua pacienta, de 24 ani, a fost transportata la maternitate tot marti, in stare foarte grava. Pacienta era in soc hemoragic, cu tensiune nemasurabila, hemoglobina 5,4. Tanara era gravida in doua luni, cu sarcina extrauterina complicata. Pacienta a necesitat doi litri de sange, dar si preparate din sange. A fost operata in urgenta, medicii reusind sa-i salveze viata. „Cele doua paciente au ajuns la spital mai mult moarte. Pentru ca ambele paciente aveau nevoie de sange pentru a ramane in viata,a s-a consumat toata rezerva din spital si am imprumutat si de la Spiridon. In cele doua cazuri s-a consumat si o cantitate mare de preparate din sange. Vreau sa atrag atentia asupra unui aspect foarte grav: atunci cand pacientele observa ca au hemoragie, o sangerare, sa se prezinte imediat la medic. Pentru ca altfel isi pun in pericol viata, iar cand ajung la spital in stare foarte grava, costurile pentru a le salva viata sunt foarte mari. Pacienta de la Tibanesti pierdea sange de mai mult timp, dar nu a venit la medic. Ea are patru nasteri si trei avorturi. A ajuns la spital cu avort incomplet si s-a intervenit pentru intreruperea sarcinii. Noroc ca am avut de unde imprumuta sange. Daca nu gaseam sange, pacientele nu ar fi supravietuit. Erau in soc hemoragic, cu tensiunea arteriala nemasurabila, hemoglobina foarte mica”, a declarat prof. dr. Mircea Onofriescu, manager la Maternitatea Cuza Voda din Iasi.
Ieri, starea de sanatate a celor doua tinere era stabila, iar medicii sunt optimisti.

Comentarii
Adauga un comentariu