Actualitate

Doua tinere din Iasi au dezvoltat afaceri de succes cu fonduri europene. Au investit peste 100.000 de euro

Publicat: 10 iul. 2019

@ In ultimii ani, tot mai multi tineri se orienteaza spre afacerile apicole @ Acestia au obtinut in ultimii 5 ani aproximativ 5 milioane de euro, fonduri nerambursabile @ Micii producatori din Iasi sustin ca exista piata de desfacere pentru vanzarea produselor

Tot mai multi tineri ieseni cu spirit intreprinzator infiinteaza afaceri in mediul rural, cu bani de la Uniunea Europeana. In ultimii 5 ani, zeci de proiecte au fost depuse de catre ieseni in cadrul masurii destinate tinerilor fermieri, iar mare parte dintre acestea au fost eligibile, iar  in urma procesului de selectie au obtinut finantarea nerambursabila.

Beneficiarii din Iasi au obtinut de la Uniunea Europeana aproximativ 5 milioane de euro, bani investiti majoritatea in apicultura sau utilaje agricole. Potrivit Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale Iasi, in cadrul noului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 s-au semnat din anul 2014 pana in prezent 117 contracte de finantare in valoare de 4,93 milioane de euro.

Numai in acest an, 13 dintre iesenii care au depus proiecte au semnat contractele de finantare. Doua tinere din Iasi sunt apicultoare cu traditie si si-au dezvoltat afacerile cu ajutorul fondurilor europene.

Vezi si: Incredibil! Nu au castigat la LOTO, dar acesti tineri au impartit aproape un MILION de EURO! S-au imbogatit peste noapte fara sa cheltuie un LEU!

Tinere cu spirit intreprinzator

Oana Iliescu a obtinut 37.000 de euro in anul 2015, bani pe care i-a investit in ferma apicola din comuna Barnova. "Noi am obtinut banii dupa ce ne-am dat seama ca este necesar sa ne dezvoltam. Am investit in stupi. Acum avem 220 de stupi si probabil ca in viitorul apropiat vom mai depune un proiect. Mierea noastra este 100 la suta naturala, certificata bio. Zilele acestea lucram la mierea de tei. Din pacate, din cauza ploilor, o sa avem mai putina miere anul acesta. Insa nu ne plangem de clienti, pentru ca avem piata suficienta. Eu si sotul ne-am apucat de apicultura pentru ca atat parintii mei, cat si bunicii sotului sunt apicultori si, practic, din copilarie stim ce inseamna cresterea albinelor. Noi facem agricultura de subzistenta si e greu sa faci asta cand e atat de multa miere contrafacuta pe piata", sustine Oana Iliescu.

O alta tanara din Iasi care a obtinut finantarea europeana in anul 2013 si a reusit sa-si dezvolte mica afacere este Claudia Irina Avram. Aceasta provine dintr-o familie de apicultori cu traditie, de aceea a dorit sa dezvolte aceasta afacere cu ajutorul fondurilor nerambursabile. A obtinut 25.000 de euro de la Uniunea Europeana, iar cu banii primiti a modernizat ferma apicola din satul Goruni, comuna Tomesti. "Suntem implicati de multi ani in aceasta afacere. Am inceput cu doi stupi si am ajuns la peste 100 de familii de albine. Ca si alti apicultori, ne-am gandit sa ne dezvoltam si de aceea am depus proiect pentru obtinerea banilor nerambursabili. Am fost ajutati de o firma de consultanta si dupa o perioada destul de solicitanta am reusit sa ne dezvoltam si sa avem un produs de care suntem multumiti, a spus tanara din Iasi.loading...

Adauga un comentariu