Eveniment-Social

Doua tipuri de unitati medicale lasate pe dinafara

Publicat: 19 ian. 2002

Noile norme de aplicare a contractului cadru de sanatate au produs mari nemultumiri in randul personalului medical care lucreaza in centrele medicale si in ambulatorii. Aceasta, deoarece in normele de aplicare ale noului contract cadru, norme care au fost publicate in luna decembrie a anului trecut, nu sunt prevazute centrele medicale si ambulatoriile. La Iasi, in aceasta situatie se afla Ambulatoriul Spitalului „Sf. Spiridon”, Policlinica de Copii „Sf. Maria”, Policlinica pentru Studenti si Elevi. Practic, nementionarea acestor unitati medicale in contractul cadru are drept consecinta imposibilitatea acestora de a incheia contracte cu Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate. Salariatii din aceste unitati medicale risca sa nu isi primeasca salariile. „Federatia sindicala Sanitas a facut deja demersuri la Guvern pentru a fi platit si personalul din aceste unitati. Oamenii nu pot fi platiti, pentru ca nu exista nici un suport legal”, a declarat liderul Sanitas, Viorel Tanase.
Omiterea acestor unitati medicale din noile norme de aplicare ale contractului cadru afecteaza peste 1000 de angajati. Lichidarea de pe luna decembrie va fi achitata. Dupa cum sustine Viorel Tanase, probleme salariale este posibil sa apara abia incepand cu lunile ianuarie si februarie, pentru ca nu exista acoperire pentru plata.
„Daca nu va fi rezolvata aceasta situatie, deja am semnale ca personalul medical se va adresa Danielei Bartos, ministrul Sanatatii”, afirma Viorel Tanase.
In viziunea dr. Vasile Costinescu, directorul Spitalului „Sf. Spiridon”, problema salariilor nu va exista. „Pana in martie, vom functiona dupa sistemul vechi. Incepand cu luna martie, cabinetele din Ambulatoriul vor fi asimilate de catre Spitalul Sf. Spiridon. Decalajele salariale care au aparut sunt o urmare a faptului ca in decembrie s-a realizat un punctaj mai mic (273 de mii, fata de 470 de mii cat este normal) ca urmare a numarului mic de zile lucratoare. CJAS plateste in functie de acest punctaj, dar avand in vedere ca in alte luni am depasit acest punctaj, se va face o recorelare”.
Astfel, chiar de astazi vor fi platite salariile personalului care lucreaza in ambulatoriu.
Catalina DARABANloading...

Adauga un comentariu