Boli si tratamente

De ce și când să faci o cură cu magneziu

Publicat: 07 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce și când să faci o cură cu magneziu
Corpul nostru conține aproximativ 25g de magneziu

Simti oboseala? Esti iritat? Ai des crampe? Poate sunteți deficitar în magneziu! De ce și când să faci o cură cu magneziu? Care sunt dozele recomandate?

Corpul nostru conține aproximativ 25g de magneziu, ceea ce îl face a treia sare minerală din organism, după calciu și fosfor. Peste 50% din acest magneziu este stocat în oase, iar restul se găsește în mușchi, țesuturi moi și fluide corporale.

Pentru a ne menține echilibrul de magneziu, ar trebui să consumăm aproximativ 350 mg pe zi, nevoi care trebuie sa fie crescute la femeile însărcinate (400 mg/zi), la vârstnici (420 mg/zi) și la sportivi sau la persoanele foarte active (500 mg/zi). Dar, deoarece dieta noastră nu este întotdeauna echilibrată, se întâmplă adesea că avem deficit de magneziu.

Ce riscăm dacă avem deficit de magneziu?

Un deficit de magneziu poate provoca anumite simptome precum crampe musculare și durere, furnicături la nivelul extremităților, hiperemotivitate, iritabilitate, oboseală, palpitații. Dar la persoanele în vârstă, acest deficit poate duce și la rezistența la insulină, un sindrom metabolic, un risc crescut de boli cardiovasculare și fracturi osoase.

Magneziu: care sunt aporturile recomandate

Aporturile recomandate de magneziu variază foarte mult de la persoană la persoană. Acestea sunt în jur de 70 mg pe zi pentru un sugar și 250 mg pentru un copil, în jur de 350 mg pentru femei și 420 mg pentru bărbați. Sunt chiar mai mari la femeile însărcinate sau care alăptează, la vârstnici și la sportivi, magneziul fiind parțial eliminat prin transpirație.

În plus, prezența markerului genetic HLA-B35, care se găsește la 18% din populație, este asociată cu o retenție mai slabă de magneziu în celule.

Sunt nevoile noastre de magneziu acoperite suficient?

Conform celor mai recente studii, aporturile medii de magneziu sunt departe de aporturile recomandate, deoarece nu depășesc 240 mg pe zi. De ce? Alimentele, dar și administrarea anumitor medicamente, cum ar fi diuretice sau tratamente hormonale. În cele din urmă, dietele repetate, stresul care crește pierderile urinare sau consumul excesiv de alcool pot fi cauza unui deficit cronic.

Magneziul din ciocolată

Contrar credinței populare, magneziul din ciocolată este slab absorbit de organism. Dar cacao este totuși alimentul antidepresiv suprem, deoarece crește nivelul serotoninei (hormonul bunei dispoziții). Așadar, răsfățați-vă fără vina: câteva pătrate de ciocolată neagră nu vor avea niciun efect asupra creșterii în greutate.

Ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de a lua suplimente?

Este necesar să discutați cu medicul despre acest lucru pentru a exclude orice altă cauză care ar putea explica simptomele dumneavoastră.

Magneziu: pe care să îl alegeți

Există trei familii principale de magneziu. Cel mai interesant, având în vedere ultimele cercetări științifice, rămâne cel al glicerofosfaților. Spre deosebire de alte săruri (cloruri etc.), acestea nu au efect laxativ și sunt foarte bine absorbite de organism, mai ales dacă sunt combinate cu taurină (un aminoacid) și vitamina B6.

Pentru a le crește eficacitatea, luați în paralel antioxidanți și acizi grași omega-3. Magneziul marin, care a fost foarte popular în ultimii ani, prezintă un interes mai mic. Conține sodiu și, la fel ca orice magneziu de primă generație, poate avea un efect laxativ.

Magneziu: care este doza potrivită

În cazul unei lipse manifeste, începem prin a lua doze mari, între 600 și 900 mg pe zi, împărțite în trei doze, pentru a restabili echilibrul. Această perioadă de „atac” poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni. Când simptomele se vor îmbunătăți, veți ști când puteți reduce treptat dozele. Apoi, va trebui să fiți atent la corp pentru a vă adapta cel mai bine contribuțiile la circumstanțe.

Deoarece cerințele de magneziu sunt proporționale cu stresul, un aport suplimentar poate fi util intr-o perioadă de tensiune, oboseală etc.

Adauga un comentariu