National

Dr. Alexandru Rafila a vorbit despre gradul de periculozitate a tulpinii britanice a coronavirusului

Publicat: 07 mart. 2021
Dr. Alexandru Rafila, într-o intervenție publică la sediul PSD
Deputatul Partidului Social Democrat şi medicul Alexandru Rafila susţine că statul român va reveni la normalitate tocmai în luna septembrie, însă doar dacă capacitatea de vaccinare va ajunge la 100.000 pe zi, iar interesul oamenilor pentru imunizare să fie menținut

Noua tulpină britanică a coronavirusului are o transmisibilitate mai mare ca cea iniţială, motiv pentru care este nevoie de o respectare mai strictă a măsurilor de protecţie, a atras atenţia dr. Alexandru Rafila, duminică, la Antena 3.

„Transmisibilitatea este mai ridicată în cazul tulpinii din Marea Britanie. Pe de altă parte, dacă respectăm regulile de protecţie individuală, nu putem spune că e transmisibilitate mai mare.

Masca, distanţarea şi igiena mâinilor – respectate şi nu cred că are un impact mai mare. Dacă purtăm mască, prin mască nu se transmite mai mult ca virusul clasic.

Trebuie să creştem viteza de vaccinare pe măsură ce vin mai multe vaccinuri. Trebuie să ajungem la 100.000 de doze administrate zilnic”, a spus medicul Alexandru Rafila, duminică, la Antena 3.

Totodată, Rafila, reprezetantul României la OMS şi deputat PSD, atrage atenţia că situaţia ar fi periculoasă dacă vom ajunge din nou la lockdown, însă spune că nu trebuie să ne uităm numai la cifre ca atare, ci să le punem într-un context.

„Sper să nu ajungem într-o astfel de situație, pentru că este foarte periculoasă pentru economie, pentru funcționarea societății.

Rafila, despre lockdown: O situație foarte periculoasă pentru economie
Cred că lucrurile trebuie judecate punctual, local, cel mult la nivelul unui județ. Nu trebuie să ne uităm doar la cifre, sigur, ele sunt importante, trebuie să ținem seama de ele, însă totdeauna trebuie să vezi, spre exemplu, care este structura îmbolnăvirilor dintr-o anumită localitate, pentru că, dacă numărul de cazuri este mare, dar este concentrat în unul-două locuri şi nu este o răspândire comunitară, este o situație. Dacă sunt focare mai mici într-o localitate, este o altă situație. Ar trebui ținut cont și de acest lucru.

Bănuiesc că, dacă Ministerul Sănătății ar fi mai activ în această perioadă, ar putea să facă în așa fel încât DSP-urile să ofere niște răspunsuri care să fie adaptate fiecărei localități şi măsurile să fie luate în concordanţă cu situaţia epidemiologică”, a spus dr. Rafila la Antena 3.

Adauga un comentariu