Magazin

Dr. Sidonia Susanu despre ginecomastie, sau sanii barbatesti mariti in volum: „Unii barbati au un sentiment de frustrare, de jena”

Publicat: 11 dec. 2017
1

Ginecomastia este termenul medical pentru sanii barbatesti mariti in volum. Cauzele ginecomastiei sunt extrem de variate, si desi unele boli sau administrarea unor anumite medicamente sunt asociate clar cu Ginecomastia, totusi exista cazuri unde cauza nu poate fi precis determinata. Ginecomastia afecteaza intre 40 si 60% dintre barbati. Ginecomastia apare de obicei la pubertate si poate determina probleme psihologice serioase atat la adolescent cat si la adult. Exista multe teorii in ceea ce priveste cauzele ginecomastiei; in timp ce in multe cazuri este vorba de o cauza congenitala/ ereditara poate fi incriminata, in multe altele, cauza ramane necunoscuta. Ginecomastia poate fi un subiect extrem de sensibil pentru un barbat indiferent de varsta, ca si o experienta emotionala nefericita. Spre deosebire de femei, pieptul ideal la un barbat este considerat a fi plat si muscular, cu tesut adipos si glandular minim aflat deasupra muschiului pectoral. Practic, sunt foarte putini aceia (si in special atletii, de fapt) care se apropie de aceasta viziune ideala. Pacientul care nu este atlet profesionist poate obtine “pieptul muscular si atletic” ideal daca dupa operatie urmeaza un program intens de exercitii fizice si fitness.

Ca si in cazul oricarei alte operatii, asteptarile realiste sunt extrem de importante. Ca rezultat al ginecomastiei, unii barbati au un sentiment de frustrare, de jena, retragere din public si din anumite activitati sociale; din pacate tocmai ei sunt pacientii care tind sa amane apelarea la rezolvarea problemei. Toti acesti factori emotionali si fizici trebuie luati in consideratie de catre chirurg si trebuie analizati cu maxima seriozitate. La atleti, datorita consumului de steroizi anabolizanti, apare Ginecomastia care reprezinta un adevarat impediment in timpul competitiilor. Ginecomastia in aceste cazuri este constituita mai mult din tesut glandular, intrucat la sportivi cantitatea de grasime este minima. Odata cu indepartarea tesului glandular, pielea se va mula peste muschi si va evidentia pectoralul. Posibilitatea reaparitiei ginecomastiei este foarte mica, intrucat glanda mamara rar se poate reforma.

Multi baieti si barbati gasesc chirurgia ca fiind solutia ideala pentru problema lor. Printre cauzele non-ereditare se numara: pubertatea, obezitatea, sindromul Klinefert, sindromul Gilbert, inaintarea in varsta, probleme hormonale testiculare, utilizarea de medicamente ce contin estrogeni, utilizarea steroizilor anabolizanti, utilizarea de aditivi ce contin testosteron sau dereglari ale functiei ficatului.

In cazurile prezentate anterior tratamentul nu este chirurgical . El poate fi medicamentos. Atunci cand chirurgul banuieste una dintre conditiile prezentate, el trebuie sa indrume pacientul catre specialistul endocrinolog, interventia chirurgicala facandu-se numai dupa lamurirea tuturor problemelor si cu avizul endocrinologului.

Cazurile de ginecomastie unilaterala trebuie investigate foarte amanuntit, intrucat de multe ori este vorba de o tumora a glandei mamare. Daca Ginecomastia este determinata de obezitate, aspectul se poate ameliora prin scaderea in greutate. Totusi, chirurgia poate avea un rol si aceste cazuri, intrucat cantitatea de grasime nu poate dispare in totalitate numai prin slabit.    

Candidatii ideali sunt cei care au o elasticitate adecvata a pielii. Pacientii obezi trebuie sa slabeasca anterior operatiei; de asemenea, consumul de alcool, marihuana, steroizi anabolizanti trebuie obligatoriu oprit inainte de operatie cu cateva luni pentru a permite sanului sa obtina un volum constant. 

Inainte de operatie 

Dupa consultatie, medicul va va indica o mamograma sau o radiografie pentru a determina cat tesut glandular si cat tesut grasos este continut la nivelul sanului. Trebuie inlaturata orice suspiciune de cancer mamar. Sunt de evitat aspirina si alte anti-inflamatoare nesteroidiene, vitamina E , ginko biloba, spirulina inainte cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie. De asemenea fumatul trebuie intrerupt pentru cel putin 2 saptamani inainte si dupa operatie deoarece acesta scade circulatia si impiedica vindecarea.

Operatia 

Interventia chirurgicala necesita de obicei o zi de internare si dureaza intre una si 2 doua ore , uneori mai mult in functie de factorii individuali care pot creste timpul operator. 

Anestezia este generala.

Atunci cand este planificata excizia glandei, incizia este realizata semicircular, la marginea inferioara a areolei; este excizat tesutul glandular in exces de sub areola , din partea superioara, inferioara si din partile laterale ale glandei, ca si pielea in exces. Daca este nevoie si de lipoaspiratie, canulele se introduc prin incizii seprate , minime de cca 2-3 mm; prin ele se absoarbe grasimea in exces. Daca este nevoie si de excizia pielii, inciziile vor fi mai lungi si cu atat mai lungi cu cat este nevoie de o cantitate mai mare de piele care trebuie indepartata.

Exista situatii in care pacientul are areola mai mare decat ar fi normal. Si aceasta problema poate fi rezolvata , fie prin simpla subtiere a areolei, ceea ce va determina retractia acesteia, fie prin excizia marginilor ei , fie prin utilizarea de fire speciale care sa ii reduca diametrul pana la unul adecvat marimii sanului.
In unele cazuri, cand este considerat necesar, chirurgul poate introduce drenuri aspirative care sunt lasate de obicei pana a doua zi.

Recuperarea 

Dupa operatie, pacientul va avea un oarecare discomfort, netradus neaparat prin durere; discomfortul poate fi usor controlat cu medicatie antialgica prescrisa de catre chirurg.

In prima saptamana edemul si echimozele vor induce in eroare asupra efectelor operatiei, intrucat Pe masura ce edemul se reduce, apar si modificarile. Edemul se reduce in mare parte in primele 2 saptamani, dar rezultatul final nu va putea fi apreciat mai devreme de 3 luni sau mai mult.

Dupa operatie este indicata purtarea unei veste elastice timp de minim 2 saptamani zi si noapte si ulterior inca 2-3 saptamani numai noaptea.

Reluarea exercitiilor fizice se poate face in aproximativ 3 saptamani. Cicatricile nu trebuie expuse la soare pentru 6-9 luni. 

Dr. Sidonia Susanu,
Medic Primar Chirurgie Estetica Plastica si Microchirurgie Reconstructiva
Director Medical la Susanu Clinic
www.susanuclinic.ro

Adauga un comentariu