Stiri medicale

Dr. Sidonia Susanu: Lipoliza vs. Lipoaspiratia

Publicat: 22 oct. 2018
7

Pentru o perioada lunga de timp, lipoaspiratia a fost singura modalitate de a indeparta grasimea ce nu raspunde la dieta sau sport. Dar cu ajutorul lipolizei injectabile, acum a devenit posibil sa se elimine chiar si cele mai mici depozite de grasime printr-o interventie minima ce prezinta stres redus pentru organism. Diferenta principala este ca lipoliza injectabila este o forma de tratament minim invaziv, in timp ce liposuctia implica o procedura chirurgicala.
Prin lipoaspiratie, grasimea dispare aproape imediat. Lipoliza injectabila permite o schimbare mai lenta a conturului corpului, permitand pacientilor sa se obisnuieasca treptat cu schimbarea aspectului lor pe o perioada de mai multe luni.

Ingredientii activi utilizati in lipoliza injectabila sunt fosfatidilcolina (5%) si deoxicolatul (2.5%), ce sunt folositi de multi ani in Europa pentru prevenirea emboliei cu grasime in sange si pentru tratarea dislipidemiei. Fosfatidilcolina este o substanta hepatoprotectoare. Substantele active propriu-zise si metabolismul lor au fost foarte bine studiate si documentate in legatura cu tratamentul prin injectii intravenoase al emboliei cu grasime.

De asemenea, lipoliza injectabila este o metoda ideala de tratament dupa liposuctie, pentru a elimina orice grasime ramasa, precum si pentru a netezi eventualele umflaturi sau depresiuni restatante, si pentru a intinde pielea inconjuratoare. Rezultate bune se pot obtine si in tratarea celulitei, daca se aplica tehnica corecta de injectare, deoarece pe masura ce celulele de grasime se dizolva, pielea are timp sa se contracte elastic, suprafata devenind neteda si omogena.

In general, lipoliza este ideal indicata pentru tratamentul zonelor mici, bine definite de grasime (zonele adecvate pentru tratament). In acelasi timp, lipoliza injectabila nu este o metoda de scadere generala in greutate sau pentru tratarea obezitatii.

Sunt un bun candidat pentru lipoliza?

Regiunile adecvate pentru tratamentul cu lipoliza injectabila sunt:

Regiunea faciala:

•    Barbia dubla;
•    Obrajii;
•    Corpul;
•    Coapsele (fata interna sau externa);
•    Portiunea inferioara a feselor;
•    Flancurile (la barbati);
•    Soldurile (la femei);
•    Abdomenul;
•    Depozite de grasime de pe umeri/brate;
•    Genunchii;
•    Spatele.

Tratamentul celulitei:

•    Coapsele.

Nu este indicat a se efectua lipoliza prin injectii la copii si adolescenti, la femeile gravide sau care alapteaza, si la persoanele care au diabet.

La ce trebuie sa ma astept de la prima consultatie?

Trebuie sa  veniti la consultatie pregatit pentru a discuta istoricul dvs. medical. Aceasta presupune sa  veniti la consultatie pregatit cu o lista a eventualelor dvs. probleme medicale, a interventiilor chirurgicale suferite in trecut, si a medicatiei actuale si a alergiilor. Este important sa  ne puneti la dispozitie informatii medicale complete, deoarece acestea pot influenta rezultatul si recuperarea.

Cum se realizeaza aceasta procedura?

Pielea este dezinfectata si amortita cu o crema anestezica daca   este cazul. De obicei nu este nevoie de anestezia zonei ce urmeaza a fi tratata. Se realizeaza injectarea substantelor in stratul de grasime de sub piele, la adancimea si distanta intre punctele de injectii recomandate. De asemenea, trebuie respectata   o doza maxima   de fosfatidilcolina injectata   ce nu poate fi depasita intr-o singura sedinta. In general procedura in sine dureaza intre 20 si 30 de minute, in functie de suprafata zonei tratate.

Sunt necesare 3-5 sesiuni, distantate de minim 8 saptamani intre ele, dupa care se asteapta cel putin 3 luni pentru a se vedea rezultatul final. Peste 80% dintre pacienti sunt multumiti cu rezultatele vizibile dupa 3 tratamente.

Ce presupune recuperarea dupa lipoliza prin injectii? 

Deoarece sunt putine fibre nervoase in tesutul subcutanat, injectiile nu sunt dureroase. Pacientii simt numai usoarele intepaturi initiale si aproximativ numai 4% dintre pacienti au nevoie de o tableta de medicament pentru durere in prima noapte dupa tratament. Imediat dupa tratament, apare o usoara umflare a zonei tratate si sensibilitate la atingere, precum si inrosirea si/sau mancarimea acestei zone, simptome ce pot continua pana la 2-4 zile. Masajul, sauna sau sportul trebuie evitate timp de 3 zile dupa tratament. In cazuri rare, pot aparea mici zone indurate (hematoame profunde, vanatai), dar acestea dispar de la sine in 2-6 saptamani. Per ansamblu acest tratament poate fi considerat ca avand putine efecte secundare. Prin urmare, nu prezinta riscuri in cazul in care starea de sanatate a pacientului si orice limitari ce decurg din aceasta au fost clarificate in prealabil.

Ce ar trebui sa stiu despre rezultatul acestei proceduri minim invazive?

Conform informatiilor cunoscute de catre lumea stiintifica medicala la momentul actual, celulele adipoase odata dizolvate, nu se mai refac. Aceasta inseamna ca depozitele de grasime tratate sunt reduse permanent. Cu conditia ca greutatea dvs. sa  ramana neschimbata, rezultatele lipolizei sunt permanente. Daca insa va ingrasati, atunci celulele adipoase ramase in jur se pot hipertrofia si partial se reface stratul adipos.

Care este costul procedurii?

Costul general informativ al acestei proceduri il puteti gasi pe site, dar acesta este orientativ deoarece costul final va fi stabilit numai dupa prima consultatie, in functie de particularitatile cazului dvs. si de amploarea procedurii alese.

Susanu Clinic – Chirurgie Plastica, Estetica si Reconstructiva
A: Exclusive Residence, Bloc A7, Parter, Strada Petre Andrei, Iasi 700495, Romania
T: 0730 787268, 073 SUSANU, E: office@susanuclinic.ro, W: www.susanuclinic.ro

Adauga un comentariu