Local

Dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, despre situația campaniei de vaccinare din Iași: „Sunt mai mulți cei care se vaccinează pentru prima dată”

Publicat: 28 oct. 2021
Vasile Cepoi arată cu mâna
Vasile Cepoi directorul executiv al DSP Iași

Dr. Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași a vorbit despre campania de vaccinare din Iași. Acesta a menționat că numărul persoanelor imunizate a crescut semnificativ în ultimele zile și că un număr ridicat care se vaccinează cu prima doză optează pentru Pfizer (ARN mesager).

De asemenea, acesta a menționat că toate centrele de vaccinare din Iași sunt deschise.

„Ritmul de vaccinare a crescut semnificativ, de 5-6 ori mai mare decât în perioada intervalului 4. De pe 21 octombrie numărul de persoane vaccinate într-o zi depăsește 3000 de persoane. Ieri, spre exemplu s-au vaccinat 6324 de persoane la care se adaugă încă 1079 care s-au vaccinat cu doza 3. Este o accesabilitate crescută odată cu introducerea obligativității prezentării certifificatului verde pentru a beneficia de posibilitatea de a intra în anumite instituții și pentru anumite activități. Se simte o creștere foarte importantă a adresabilității pentru vaccinare. S-au redeschis toate centrele de vaccinare, se face vaccinare și cu planificare și fără planificare.

Lucrurile merg bine, sunt într-o continuă creștere, fapt care ne bucură și sperăm să ajugem la un nivel de imunizare suficient ca sp prevenim un val 5. Toate centrele și-au reluat activitatea. Sunt mai mulți cei care se vaccinează pentru prima dată. Vorbim de 3000, peste 4000 de persoane în fiecare zi care se vaccinează pentru prima dată, fie cu J&J, fie cu unul dintre celălalte 2 vaccinuri (Moderna sau Pfizer) și la care se adugă aproximativ 2000 care se vaccinează cu doza a doua. Cu doza a treia se vaccinează în jur de 1000-1500 de persoane pe zi. Cu ARN mesager, de exemplu, în ultimele 10 zile au fost 18757 iar cu J&J au fost 13700. Se preferă vaccinul cu ARN mesager”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Testarea din farmacii este o mare problemă pentru personalul DSP

În altă ordine de idei, Vasile Cepoi consideră că testarea din farmacii pune o piedică medicilor şi a DSP-ului. Acest lucru se întâmplă pentru că testele nu sunt eficiente şi nu pot fi contabilizate. Concret, DSP-ul nu poate şti dacă o persoană care se testează în farmacie este pozitivă sau nu.

Având în vedere faptul că s-a liberalizat de multe luni de zile, în ciudă că DSP s-a opus, de a cumpăra de la farmacii teste care nu sunt în evidența nimănui. Foarte probabil, numărul pacienţilor bolnavi este mult mai mare.

De altfel, acesta a anunțat anchete penale pentru persoanele care sunt pozitive și care refuză să spună persoanele de contact.

 

 

Comentarii
Adauga un comentariu