Sport

Drama! Jonah Lomu a incetat din viata la doar 40 de ani. Amanunte incredibile

Publicat: 18 nov. 2015
1

Jonah Lomu, unul dintre cei mai mari jucatori de rugby din toate timpurile, a încetat din viata la 40 de ani, în Auckland. Fostul sportiv suferea, înca de pe vremea când era în activitate, de o boala rara a rinichilor. Din aceasta cauza, el a fost nevoit sa renunte la sportul care l-a facut celebru la doar 27 de ani. Doi ani mai târziu, a fost supus unei operatii de transplant de rinichi, dar în 2011 acesta a încetat sa mai functioneze. Avea nevoie de un nou transplant, în ultima perioada fiind nevoit sa faca dializa de 3 ori pe saptamâna.

De altfel, în ultimii 10 ani Lomu a fost sub tratament de dializa. Moartea sa a fost confirmata de John Mayhew, fostul doctor al Noii Zeelande. Devastatoarea veste i-a luat prin surprindere pe toti, mai ales ca în ultima perioada Lomu nu daduse vreun semn special ca starea sanatatii lui s-ar fi agravat. El a fost prezent în Anglia, la Mondialul de rugby câstigat de All Blacks, iar apoi si-a petrecut o vacanta, alaturi de familie, în Dubai, anunta The Guardian. În urma cu doua zile el se întorsese în Noua Zeelanda, iar luni chiar postase un mesaj pe twitter.

„Pot sa confirm vestea ca Lomu a murit în aceasta dimineata. Familia este devastata si la fel sunt si prietenii si cunostintele lui Jonah. Familia a cerut discretie în acest moment teribil. A fost total neasteptat, atât pot sa va spun”, a spus Mayhew pentru The Guardian. Acum doua zile, Lomu era încântat de vacanta pe care tocmai o petrecuse alaturi de cei dragi în Dubai. Nimic nu prevestea destinul sau tragic. Desi s-a retras din rugby foarte devreme (27 de ani), Lomu a marcat pentru totdeauna acest sport. În 1994, la 19 ani el a devenit cel mai tânar jucator din istorie care sa îmbrace tricoul All Blacks, doborând un record vechi de aproape 100 de ani (al lui Edgar Wrigley, 1905). Un an mai târziu, Lomu a fost convocat la nationala pentru Campionatul Mondial din Africa de Sud si a reusit doua eseuri în chiar primul sau meci la competitia suprema: în partida terminata 43-19 în favoarea Noii Zeelande, cu Irlanda. În total, Lomu a jucat de 63 de ori pentru Noua Zeelanda, marcând 37 de eseuri. Marea nemultumire a carierei a fost – dincolo de retragerea prematura din activitate – ca nu a reusit sa câstige Campionatul Mondial cu All Blacks.

Mesajele de suport fata de familia lui Lomu si de regret în legatura cu disparitia sa „curg” în acest moment pe retelele de socializare. Unul dintre primii care a tinut sa îsi exprime tristetea fata de trecerea în nefiinta a fostului mare sportiv a fost Johnny Wilkinson, arhitectul titlului mondial cucerit de Anglia în 2003. „Sunt atât de devastat sa aud ca Johan Lomu nu mai e printre noi. Cel mai mare superstar si o persoana fabuloasa. Sunt profund întristat”, a scris englezul. Un singur lucru a iubit Lomu de-a lungul vietii mai mult decât rugby-ul: pe copiii sai Brayley (6 ani) si Dhyreylle (5 ani). Într-un interviu acordat în primavara pentru dailymail.co.uk, acesta simtea ca sfârsitul e aproape, dar nutrea speranta ca îsi va vedea baietii mari.

„Obiectivul meu e sa traiesc pâna împlinesc baietii mei 21 de ani. Nu am nicio garantie ca asa ceva este posibil, dar asta sper. Sper ca ei sa aiba parte de o viata normala, sa fie sanatosi. Tatal meu a murit foarte tânar, iar eu am problemele pe care le am”, declara Lomu. Introdus în Hall of Fame în 2007, Lomu detine recordul de eseuri la Campionatul Mondial de rugby (15). O alta legenda a sportului cu balonul oval, sud-africanul Bryan Habana a egalat în 2015 aceasta performanta.

Adauga un comentariu