Din lumea filmului

Drama superbei Vivien Leigh, actrita care a facut istorie cu replica „Si maine e o zi“

Publicat: 23 sept. 2019

Vivien Leigh a fost una dintre cele mai iubite si apreciate actrite de la Hollywood, insa soarta a fost cruda cu femeia cu ochii de smarald, care s-a stins din viata la varsta de 53 de ani, suferind de o boala fara leac, pe vremea aceea.

Vivien Leigh a ramas in mintea tuturor  drept Scarlet OHarra din pelicula „Pe aripile vantului”, eroina razboiului de secesiune american dintre Nord si Sud, cea care a dat glas celebrei replici „E si maine o zi!”

„Pe aripile vantului” a castigat 10 premii Oscar, inclusiv unul pentru Leigh – prima englezoaica ce a castigat Oscarul pentru cea mai buna actrita – si a devenit cel mai vizionat film din istorie, cu peste 35 de milioane de bilete vandute la cinema, potrivit life.ro.

Barristerul Herbert Leigh Holman i-a picat in vraja in timpul unui dans la un bal. S-au cunoscut cand el avea 31 de ani, iar ea numai 18 si s-au casatorit un an mai tarziu. Chiar daca au continuat sa se iubeasca si sa aiba grija unul de celalalt pentru tot restul vietii lui Leigh, relatia lor romantica a fost sortita esecului.

Vivien deja decisese ca vrea sa fie o mare actrita, asa ca a inceput sa urmeze cursurile RADA, Holman presupunand ca acesta e doar un capriciu  si ca in curand se va aseza la casa ei si isi va urma vocatia de sotie si mama. El i-a tolerat toate iesirile, job-urile de model si rolurile mici pe care insusi i le-a asigurat prin prieteni si cunostinte, chiar si dupa nasterea fiicei lor, Suzanne, in octombrie 1933. Insa nu era pregatit pentru ce avea sa vina peste noapte, doi ani mai tarziu, cand Vivien a primit primele recenzii ale piese in care jucase cu noul nume, The Mask of Virtue, scrie sursa citata.

In mai putin de un an, Leigh avea semnat un contract de 50 de mii de dolari cu regizorul de film Alexander Korda si se pregatea sa-si paraseasca sotul si copilul. „Imi iubesc copilul, asa cum o face orice mama insa, cu sinceritatea tineretii, voi spune ca nu-mi pot abandona toate gandurile legate de cariera. O anumita forta din mine nu poate refuza asta”, a declarat ea.

Leigh il vazuse pe scena pe frumosul Laurence Olivier si proiectase o introducere. Desi amandoi erau casatoriti, Vivien i-a spus unei prietene: „Intr-o buna zi ma voi casatori cu Laurence Olivier”.

Olivier a luat si el decizia dificila de a-si abandona sotia si fiul proaspat nascut si s-a mutat impreuna cu Vivien. S-au casatorit in 1940, in timp ce mergeau catre o filmare din America. Katherine Hepburn, cea care era cu ei, a oprit masina pentru o ceremonie de 3 minute in Santa Barbara, California.

Viata lui Oliviers a fost un vartej de turnee de teatru si decoruri de filme, pasaje couture si cocktailuri. Vivien se arunca numai la petreceri fastuoase si insista tot timpul ca oaspetii sa joace cricket dupa cina sau sa mearga la piscina inainte de micul dejun. Printre oaspetii ei se numarau numai personalitati precum Orson Welles, Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Bette Davis sau Judy Garland.

Intre timp, micuta Suzanne, fiica actritei, era crescuta de tatal ei si de bunica materna. Apoi a intrat la boarding school si si-a mai vazut mama doar ocazional, insa niciodata nu a parut sa-i poarte pica.
 loading...

Adauga un comentariu