Titlurile zilei

Dramatic! A început să consume alcool de la 11 ani, iar după 10 ani s-a stins în mâna medicilor de la „Parhon”. Cum s-a ajuns la această situație halucinantă

Publicat: 22 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dramatic A început să consume alcool de la 11 ani iar după 10 ani s-a stins în mâna medicilor de la Parhon. Cum s-a ajuns la această situație halucinantă

Un tânăr care consuma băuturi alcoolice din copilărie a murit recent la Spitalul „C.I. Parhon”, sub privirile disperate ale părinților. Acesta a ajuns în ultimul stadiu al bolii și imediat după ce a aflat diagnosticul a intrat în comă și nu s-a mai trezit

Un tânăr în vârstă de 22 de ani a murit înainte de a apuca să-și ia rămas bun de la familie și prieteni. Acesta era consumator de băuturi alcoolice de la vârsta de 11 ani. A ajuns la spital din cauză că i se umflase burta. Medicii au constatat că era în ultimul stadiu al bolii. Tânărul a aflat că mai are puțin de trăit, dar până să conștientizeze, a intrat în comă și nu s-a mai trezit. În zadar familia acestuia a îngenunchiat în fața medicilor să-i implore să le salveze fiul. A fost prea târziu. Viciul care i-a marcat copilăria și adolescența l-a ucis. Sub privirile neputincioase ale personalului medical, acesta a fost deconectat de la aparate.

A murit la scurt timp de la internare

Un tânăr din Botoșani a petrecut ultimele sale momente din viață pe paturile Spitalului „C.I Parhon”. Acesta s-a prezentat la spital cu burta umflată, foarte slab și cu masa musculară topită. Părinții acestuia le-au explicat medicilor că băiatul era consumator de băuturi alcoolice de la vârsta de 11 ani. În zadar au încercat zeci de metode pentru a-l opri.

„Pacientul a fost diagnosticat cu sindrom hepato-renal. Această afecțiune apare la alcoolicii cronici. Acesta, fără a fi diagnosticat, suferea de câțiva ani, cel mai probabil, de ciroză hepatică. Din cauză că nu s-a tratat, pacientul a dezvoltat sindromul hepato-renal, o boală care ucide bolnavul în numai câteva săptămâni. Când medicii i-au explicat tânărului diagnosticul și faptul că nu mai are mult de trăit, nu a conștientizat. Familia acestuia a început să vadă gravitatea bolii în momentul în care tânărul a început să nu mai urineze, începuseră să i se umfle picioarele, burta, să se sufoce. Practic, organismul lui nu mai putea elimina apa, apa s-a adunat în plămâni și a intrat în comă”, spune dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „C.I. Parhon” Iași.

Nu a știut că era bolnav

Pentru pacienții care suferă de ciroză hepatică mai există o șansă, transplantul de ficat. Din păcate însă, această variantă nu este foarte accesibilă medicilor deoarece numărul de donatori este limitat. Pacientul diagnosticat cu ciroză hepatică se poate înscrie pe o listă de așteptare și poate fi amânat chiar și ani de zile. Dacă nu primește transplantul la timp, acesta moare.

„Ciroza hepatică poate fi asimptomatică ani de zile, așa cum a fost și în cazul tânărului decedat. De obicei, pacienții care suferă de această afecțiune pun simptomele pe seama consumului de alcool și ajung la spital în stadiul avansat al bolii. Primele simptome sunt scăderea în greutate, oboseala și anorexia. Manifestările întârziate pot include hipertensiunea portală, ascită și insuficiența hepatică. Diagnosticul este pus de medicul specialist în urma unei biopsii hepatice”, mai spune dr. Ionuț Nistor.

Problema se înrăutățește de la an la an

Din toate județele Moldovei, la Iași ajung săptămânal cel puțin doi pacienți diagnosticați cu alcoolism cronic. Medicii susțin că problema se înrăutățește de la an la an, iar cele mai multe victime sunt din rândul tinerilor. Etiliștii cronici sunt acele persoane care consumă băuturi alcoolice în fiecare zi mai mult decât o unitate de măsură.

„Etilismul cronic afectează pacienți tineri proveniți în mare parte din mediul rural. Sunt transferați la noi din toate județele Moldovei pentru diverse complicații ale rinichiului asociate cirozei hepatice. Peste această afecțiune pot apărea și alte afecțiuni ale rinichilor, motiv pentru care șansa lor de supraviețuire este foarte mică. Alcoolismul, denumit și etilism cronic, reprezintă o intoxicație cronică, o stare patologică ce apare în urma consumului excesiv de alcool. În timp, consumul de alcool poate cauza diverse afecțiuni ca bolile cardiovasculare, hipertensiune arterială, boli de ficat, accidente vasculare, litiaza biliară, pancreatită sau diferite tipuri de cancer”, încheie medicul ieșean.

Adauga un comentariu