Titlurile zilei

Dramatic! Au pierdut sute de mii de euro în numai câteva secunde. Rafalele puternice de vânt le-au distrus munca de o viață – FOTO, VIDEO

Publicat: 27 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

„Nu a mai rămas aproape nimic. Ne gândim ce să facem, cum să le punem din nou pe picioare. Toți banii familiei erau investiți aici”, spune un legumicultor din comuna Butea. Aceștia speră că vor putea fi despăgubiți de instituțiile statului.

Situația este dramatică pentru acești legumicultori care au fost loviți de necazuri în ultimele zile. Rafalele puternice de vânt din urmă cu câteva zile le-au distrus complet solariile, iar acum nu știu de unde să scoată banii pentru a le ridica din nou.

Unul dintre producătorii afectați de această situație dezastruoasă este Cristian Ante, legumicultor din comuna Butea. Acesta spune că vântul i-a distrus complet solarul.

„Scheletul era din fier, solarul l-am construit anul trecut, pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați. Vântul a rupt folia, a reușit să îndoaie și chiar să rupă țevile și arcurile care susțineau folia. E dezastruos pentru noi, pentru că toți banii noștri, ai familiei, i-am investit aici. Anul trecut am vândut din efectivul de bovine și am construit acest solar. Noi, ani de zile, am fost zootehniști, avem încă ferma zootehnică, dar cu un efectiv mai mic. Nu am avut noroc nici cu zootehnia, pentru că laptele îl furnizam către Romlacta, firma a intrat în faliment anul trecut, și nu am mai primit banii ce ni se cuveneau. De aceea am decis să mai vindem din bovine și să ne apucăm de legumicultură. Acum am fost loviți din nou de natură”, spune legumicultorul.

„Nu aveam asigurare”

Din păcate, ieșeanul nu avea asigurare pentru solar, de aceea nu va recupera paguba suferită.

„Nu aveam asigurare pentru că nu ne-am gândit să ne luăm această măsură preventivă și nu știu încă dacă firmele de asigurări oferă această variantă de asigurare pentru solarii. Nu cred că obțineam o sumă suficientă care să ne acopere paguba dacă aveam asigurare. Noi ne vom interesa și de acest lucru și probabil vom căuta o măsură preventivă pentru a nu trece din nou prin această situație. Azi (n.r- ieri, 26 februarie 2020) a fost cineva de la Comisia de Urgență din primărie pentru a evalua pagubele produse. Vom vedea dacă vom fi despăgubiți”, a mai spus Cristian Ante.

Minim 30.000 de euro, costurile pentru refacerea solarului

Acesta este bucuros că nu plantase încă răsadurile. Intenționează să se înscrie și în acest an în programul „Tomata” pentru că reprezintă un ajutor, mai ales în această situație nefericită.

„Paguba probabil era mai mare dacă aveam răsadurile în solarii. Norocul nostru a fost că încă plantasem roșiile. Avem făcută comandă pentru răsaduri de la Matca și la începutul lunii martie urma să le plantăm”, mai spune Cristian Ante. Pentru a reface solariile, acesta are nevoie de o sumă destul de mare de bani. „Noi vom încerca să refacem solarul. Mai avem un solar pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, dar nu a fost afectat. Pentru cel distrus e nevoie de o sumă considerabilă. Un metru pătrat de solarii de construit este undeva la 10-12 euro”, mai spune legumicultorul.

Familie de agricultori

Tânărul legumicultor povestește că pasiunea pentru agricultură i-a fost insuflată încă de mic copil.

„Tatăl meu e agricultor de când îl știu, nu a vrut să renunțe așa ușor la ideea de a investi în acest solar. El are 50 și ceva de ani, e mai greu să își găsească un loc de muncă. Eu sunt inginer agronom, sunt tânăr, e mai ușor poate să îmi găsesc altceva să lucrez, dar tatăl meu, care iubește foarte mult agricultura, nu renunță la ideea de a fi în continuare agricultor. E greu în zilele noastre să mai reziști pe piață cu produse locale, să fii agricultor”, mai spune ieșeanul.

Pagube de sute de mii de euro

Zeci de legumicultori din județ au fost afectați de rafalele de vânt puternic de acum câteva zile.

„La noi în comună sunt două situații, doi legumicultori afectați”, susține Anton Anti, primarul comunei Butea. În orașul Târgu-Frumos, cea mai mare comunitate de legumicultori din Iași, există câțiva fermieri cărora le-au fost distruse complet sau parțial solariile. Una dintre aceste familii este Hoșliag. „Vântul ne-a cam pus speranțele pe pauză. Ne întoarcem la ale noastre cu speranța că vom reuși să acoperim pagubele. Mulțumim celor care încă mai cred în noi”, au spus Irina și Corneliu Hoșliag.

Adauga un comentariu