National

Dramatic! Cati ani trebuie sa munceasca un roman pentru a CASTIGA salariul anual al unui britanic

Publicat: 12 aug. 2016
1
Un roman lucreaza 174 de zile pe an doar pentru a-si plati darile fata de statului, conform unui studiu al Institutului Economic Molinari despre taxele pe care pe platesc muncitorii din tarie UE. Romanii au printre cele mai mari taxe pe munca din UE, in timp ce suntem pe penultimul loc in ceea ce priveste salariul net. Un roman lucreaza 174 de zile pe an doar ca sa-si plateasca taxele la stat. Astfel, de la inceputul anului si pana in data de 23 iunie, teoretic, romanii lucreaza doar pentru a plati taxele si impozitele, arata studiul Institutului Economic Molinari. Romanii sunt printre ultimii europeni care “sarbatoresc” ziua “eliberarii de taxe” din cauza unei combinatii de impozitare crescuta a muncii si un TVA crescut, arata studiul, care a analizat pe de o parte impozitele pe munca din fiecare tara, dar si TVA-ul, avand in vedere faptul ca o mare parte din veniturile muncitorilor, in medie o treime, sunt cheltuite pe consum, care este, de asemenea, taxat.    
Cat ia statul din salariul angajatilor   
 Daca la romani “ziua eliberarii de taxe” vine in iunie, cipriotii o sarbatoresc pe 29 martie, irlandezii pe 30 aprilie si francezii pe 29 iulie. Nu mai putin de 16 tari ale UE sarbatoresc eliberarea de taxe in iunie. Totusi, studiul ia in considerare vechea taxa pe valoare adaugata de 24%, care, incepand din ianuarie 2016 a scazut la 20%, ceea ce inseamna ca “ziua eliberarii de taxe” a venit anul acesta mai repede, arata publicatia Romanian Insider. Cu toate acestea, Romania se afla pe locul 8 in topul celor mai mari impozite pe munca din UE, cu toate ca salariul mediu brut este pe penultimul loc al UE. 
Pentru fiecare euro pe care un angajat din Romania il primeste, la finalul lunii angajatorul trebuie sa plateasca 1.76 de euro, se arata in studiu. Diferenta de 0,76 de centi merge la asigurarile sociale si impozitul pe venit.    Un roman trebuie sa lucreze 5 ani pentru a obtine salariul net anual al unui spaniol (20.603 euro) sau al unui italian (21.246 de euro), sase ani si jumatate pentru a castiga salariul net anual al unui german (27.839 de euro) si mai bine de 9 ani pentru a castigat salariul unui britanic (37.122 de euro). Institutul Molinari Franta, campioana taxarii munciii:  „Doar 7 tari ale Uniunii Europene au taxe mai mari pentru munca decat Romania „. Franta este liderul european in acest domeniu, angajatorul trebuind sa plateasca 2.2 euro pentru fiecare 1 euro pe care angajatul il duce acasa. Pe locul doi este Belgia (2,16 euro), urmata de Austria (2.06 euro), Ungaria (1.99 euro) si Germania (1.97 euro), Grecia (1.91 euro) si Italia (1.86 de euro).
Cele mai mici taxe pe munca se inregistreaza in Cipru, unde un angajator cheltuieste 1.23 de euro pentru fiecare euro pe care angajatii il duc acasa. Urmeaza Malta (1.33 euro), Irlanda (1.37 de euro), Marea Britanie (1.44 de euro) si Bulgaria (1.5 euro).
 Vezi si:  GRESEALA sau RASISM!? Ce GAFA a facut, intr-o postare, Federatia Internationala de Spada! Iata reactia romanilor – FOTO
Doar bulgarii o duc mai rau    
Adevaratul salariu mediu brut in Romania, adica sume pe care angajatorii o platesc pentru fiecare dintre angajatii lor, este in jur de 7.175 de euro pe an, conform studiului. Singura tara din UE care are un salariu mediu brut mai mic decat Romania este Bulgaria, unde suma medie pe care angajatorii o platesc  pentru angajatii lor este cu 21% mai mica (5.927 de euro). Dupa ce statul pecepe taxele pe salarii, romanul obisnuit merge acasa cu circa 4.076 de euro la finalul anului, cu 118 euro (3%) mai mult decat un bulgar, care ramane cu 3.958 de euro. Acelasi studiu releva faptul ca un roman trebuie sa lucreze 5 ani pentru a obtine salariul net anual al unui spaniol (20.603 euro) sau al unui italian (21.246 de euro), sase ani si jumatate pentru a castiga salariul net anual al unui german (27.839 de euro) si mai bine de 9 ani pentru a castigat salariul unui britanic (37.122 de euro). 
Adauga un comentariu