Actualitate

Dramatic! O decizie a UE va lasa fara locuri de munca mii de ieseni – FOTO

Publicat: 21 sept. 2012

@ Zeci de firme si organizatii din judet care gestioneaza programe pe bani europeni sunt in prag de faliment @ Sute de angajati ale caror salarii trebuiau platite din bani europeni nu au mai incasat niciun leu de peste o jumatate de an @ In aceasta situatie se afla ONG-urile si firmele iesene care au accesat finantari in cadrul Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) @ UE a suspendat platile in cadrul acestui program din cauza unor nereguli gasite in proiectele derulate in celelalte judete ale tarii @ Pe langa datoriile acumulate, firmele trebuie sa suporte si penalitatile catre bugetul de stat sau catre banci, care cresc de la o zi la alta @ Antreprenorii regreta ca s-au bagat in astfel de proiecte si spun ca nu au de gand sa mai faca nimic pana la recuperarea banilor

Decizia Comisiei Europene de a suspenda platile pentru proiectele accesate in Romania in cadrul Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) impinge catre faliment zeci de ONG-uri si societati comerciale din Iasi. Asta deoarece au facut un plan de actiune, bazandu-se pe o finantare continua din partea UE, iar acum sunt nevoiti sa sustina proiectele din propriile resurse financiare, care sunt foarte putine. De aceea multi dintre acestia au ajuns in situatia disperata de a nu-si putea continua activitatea din lipsa fondurilor. Au fost nevoiti sa-si concedieze oamenii iar unii se gandesc serios sa renunte la proiectele incepute. Intre timp, se acumuleaza credite uriase la banci, la care se adauga si penalitatile aferente. Inglodate in toate aceste datorii, firmele iesene care gestioneaza astfel de programe pe bani europeni nu stiu cum sa mai iasa din situatia disperata in care au ajuns. Dupa o serie de investitii lansate, persoane angajate, toate din cheltuiala proprie, firmele si organizatiile nonguvernamentale s-au trezit fara sprijinul promis. In prezent, in cadrul POSDRU nu se mai face nicio rambursare a platilor efectuate. „Majoritatea formatorilor care gestioneaza aceasta axa europeana se afla in colaps financiar din cauza lipsei de sustenabilitate a proiectului din punct de vedere financiar. Acestia fie au suspendat proiectul de tot, fie se mai taraie de azi pe maine. Cert este ca nu se mai aplica nicio deschidere de credite pentru aceasta axa”, a declarat Andrei Buiceag, directorul Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Iasi.

Colaps total

In prezent, beneficiarii spun ca nu mai au resurse sa sustina proiectele POSDRU si ca si-au suspendat activitatea din lipsa fondurilor. „Noi am suspendat activitatea. Nu mai facem fata, suntem in blocaj, de 7-8 luni nu s-au mai facut plati. Doar pe un singur proiect am acumulat aproximativ 200.000 lei, suma pe care trebuia sa o incasam. L-am suspendat pentru ca nu am avut cum sa-l mai sustinem. Am desfasurat cursuri de calificare pentru salariatii din domeniul socio-medical privat. Nu ne mai angajam in niciun proiect pana nu ne recuperam din datorii”, a declarat Anca Coroliuc, director si manager de proiect in cadrul SC Info Educatia SRL.

Teancuri de cereri de rambursare

Intre timp, beneficiarii POSDRU acumuleaza teancuri de cereri de rambursare pentru care, insa, nu au primit deocamdata niciun leu. Fiecare dintre beneficiarii din Iasi a reusit sa acumuleze cheltuieli de sute de mii de lei, bani pe care ar trebui sa-i recupereze de la UE. „Am doua cereri de rambursare. Pe lunile decembrie, ianuarie si februarie nu am incasat nimic. S-au adunat sute de mii de lei”, a declarat Anghel Ficu, manager de proiect al Development Training Consulting SRL.
Sperantele beneficiarilor si ale colaboratorilor stau in rambursarea de urgenta a platilor de catre Uniunea Europeana. Intre timp, acestia apeleaza la imprumuturi bancare. „Am facut credite, fac eforturi disperate ca sa sustin proiectul si sa platesc salariatii. Am deja datorii, sunt pe muchie. Ma rog sa dea drumul la plati”, a mai declarat Anghel Ficu.
Platile au fost suspendate din cauza unor nereguli semnalate de auditul european in modul de derulare a proiectelor. In urma acestora, mii de beneficiari, furnizori si parteneri au fost taiati de la plata.

Angajati neplatiti

Multi dintre beneficiari deja au intrerupt activitatile proiectelor din lipsa fondurilor. Cei care au mai avut ceva resurse, au continuat derularea proiectelor, insa au fost nevoiti sa mai apeleze la unele masuri disperate, precum contractarea de credite bancare. „Deocamdata derulam proiectele dar suntem cu datorii, acum facem voluntariat ca firma. Formatorii nostri nu sunt platiti in prezent”, a declarat Doina Platon, director general al firmei Eurofin Proiect SRL si coordonator de proiect.
Antreprenorii ieseni spun ca au ramas cu un gust amar si plini de datorii in urma POSDRU. Acestia cauta tot felul de solutii pentru a acoperi datoriile. „Nu numai ca nu am incasat nimic, dar am ramas si cu datorii. Acum mai avem de dat niste examene, lucram la partea de documente, intre timp ne si reorganizam, oferim servicii cu plata. Din ce vom incasa circa doi ani de acum incolo, va trebui sa platim ca sa acoperim datoriile”, a mai declarat Doina Platon.

Formarea profesionala la Iasi, blocata

In urma suspendarii programelor POSDRU, mii de beneficiari ieseni nu vor mai merge la cursuri de calificare. Probleme au aparut atat pe parcursul derularii acestor cursuri, cat si la finalizarea lor. Astfel, iesenii constata fie ca nu mai pot continua cursurile incepute, fie ca nu pot sustine examenele de final, din lipsa fondurilor necesare. Aceasta realitate este cu atat mai dramatica, cu cat activitatea de formare profesionala din judetul Iasi este in proportie covarsitoare sustinuta financiar de fondurile europene trimise prin POSDRU. „Ne confruntam cu un blocaj la nivelul cursurilor de calificare, beneficiarii nu pot finaliza cursurile, sunt dificultati in sustinerea examenelor de absolvire. Aproximativ 80 la suta din activitatea de formare profesionala la nivelul judetului Iasi se finanta exclusiv prin axa POSDRU. La nivel de judet sunt 3-4.000 de beneficiari”, a mai declarat Andrei Buiceag.

Comentarii
 • Corect, 9*% din aceste proiecte de „dezvoltare a resurselor umane” nu sunt decat niste vorbe goale si surse de imbogatire a unora cu relatii si pile pe la diverse autoritati ale statului. „Afacri” tipic romanesti! Nici de furat nu stiu sa fure! Ar fi bine sa vina cei de la UE sa le verifice si acolo unde sunt nereguli sa le recupereze din bunurile persoanele! Tara de amatori!

 • va urma un val de actiuni in instanta, impotriva sttului roman, reprezentat de incompetentii si coruptii care au condus si conduc AMPOSDRU…oamenii astia au semnat un contract de finantare, cu termene de implementare, de plata, cu indicatori stricti de respectat..banii s-au rambursat netransparent, esti pdlist, ai dat spaga, tine banii..fostul ministru al muncii, Botis, a aplicat pentru suma de *,5 milioane euro..azi a depus cererea, maine a primit banii..chiria uriasa platita era pentru spatiul din casa lui, nevasta era sefa proiectului, telefoanele personale decontate pe proiect, beneficiarii erau doar pe hartie…cand s-a aflat asta, el a demisionat, dar a ramas cu banii..prostii trag acum ponoasele..

 • Fondurile EU au fost, sunt si vor fi doar capcane de ingropare in datorii si obligatii fara sens.
  Din cei care au proiecte aprobate si derulate foarte putini au reusit, majoritatea au pus lacatul si au rams cu falimentu. Utati-va si la statele care au abosrbit inaintea noastra (Italia, Portugalia, Grecia) Scrie FALIMENT

 • Dle Albu, vorbiti din auzite probabil.
  Intr-adevar la POSDRU situatia e proasta dar alte programe gen FEADR ruleaza de ani buni, investitiile se fac pe bune, banii UE se recupereaza pe bune, parcul de utilaje agricole al tarii s-a imbunatatit substantial in ultimii ani, au aparut numeroase investitii in productie, turism etc etc. Toti beneficiarii sunt multumiti si ar mai dori. Nu este niciun fel de capcana.

  • Da vb. din cunostinta de cauza. Toti care fac proiecte (din categoria care banuiesc ca faceti parte) te edemenesc cu promisiuni fara acoperire. Si eu am fost interesat de mai multe variante de proiecte. Am facut provocare tuturor consultantilor/ proiectantilor la care le-am oferit **% din actiuninile firmei cu conditia sa faca si sa implementeze proiectul (fara contribuita mea baneasca). Cati credeti ca au prins din *2(doisprezece) contactati? ZERO.
   Si cunosc cazuri concrete unde „investitorii in programe” au devenit sclavii bancilor, camatarilor si chiar ai statului roman sau mai rau au dat faliment

 • Super corect…. Banii de la AMPOSDRU au fost gestionati de niste HOTI care au dat banii tot la HOTI…. Uitati-va pe proiectele derulate pana acum…. Patroni cu firme de apartament (cu un singur angajat) au obtinut proiecte POSDRU ptr scolarizarea tinerilor in diferite meserii pentru cel putin 2 firme de-a lui. Adica: in acelasi proiect au fost implicate cel putin 2 firme ale aceluias patron… iar firmele figurau cu acelasi angajat permanent :))… pot sa ne spuna cei de la AMPOSDRU cum vine acest lucru…????..Ne facem de ras… nu trebuia sa se intample asa ceva…De ce AMPOSDRU a acordat finantarea…??? Oare acel patron nu a intrat in conflict de interes..??? ANI ce a facut in acest caz???? De ce nu a luat masuri???

  • Multa dreptate ai *0*…:))… Uitate la la firma SC Psihotest SRL Piatra Neamt… * sg angajat, un manager psiholog, si firma este partenera la n-shpe proiecte europene… oare cate firme de genul acesta sunt in tara???? Oare nu aceste firme ar trebui sa dea banii inapoi???

 • S-a terminat cu hotia pe bani europeni. De acum la munca serioasa fratilor ca pina acum a-ti facut numai ilegalitati. Europa s-a saturat de minciunile voastre.

 • Cu hoti si prosti ca Ficu si Ostaficiuc era normal ca *** s ataie finantarile. Si-asa n-au ajutat la nimic decat a fost un loc de unde s-a putut fura. Treaba de DNA: Ostaficiuc si altu ca el,dupa ce-o incasat peste un miliard lei fiecare de la un ONG, ONGa falimentat. Ii clar ca so furat in draci. Sa verifice DNA-ul si sa-i bage oleaca la racoare.

 • Banii din proiecte europene intra in buzunarelecatorva persoane. Sunt folositi oameni de buna credinta pentrua primi cate o hartie de participare la diverse cursuri, iar banii intra in buzunarele asa zisilor formatori care nu-i invata nimic. Bani irositi aiurea. S-au prins cei care aproba acste proiecte ca totul este o hotie. Proiecte de perfectionare pe diferite domenii, iar lucrurile merg in continuare la fel de rau. Unde sunt specialistii formati? Unde sunt banii dati?

 • Lucrurile nu trebuie nici pe departe sa ramana asa. Cei de la UE trebuie sa vina clar cu toate exemplele in care banii au fost furati/deturnati/cheltuiti ilegal. Astfel cei care au facut magariile pot fi bagati in parnaie iar banii/activele firmelor care au beneficiat ilegal de acei bani pot fi confiscati. Dar in primul rand trebuie bagati la arest pentru a se linisti si cei care ar mai vrea sa faca asa ceva.

 • Datorită matrapazlâcurilor făcute de fostul ministru PDL Ioan Nelu Botiș și de către pupeza acestuia care șiau făcut sediul firmei cu care mulgeau fonduri europene, la el acasă.

 • ASA FRATE ! SA RAMANETI PE DRUMURI CU AM RAMAS SI EU SI MULTA LUME DIN CAUZA LUI BASESCU SI A GUVERNULUI ANTERIOR ! UDREA CARE ISI LUA FONDURI EUROPENE SI TOTI MAFIOTII IN SCOPURI PERSONALE. ROMANI NU SUNTETI IN STARE SA LUATI PUTEREA IN MAINI. VIN MOSNEGII SI TIPA PENTRU VOI SI PENTRU DREPTATEA VOASTRA. MARS ACASA STATI ACASA SOMERILOR !

 • DECI ACUMA BEAU IN CINSTEA LA ASTIA CARE AU RAMAS FARA LOC DE MUNCA. ASA VA TREBUIE FRATE SA VA VINA MINTEA LA CAP SI SA NU MAI RIDICATI IN SLAVI PE BASESCU SI PE NICI UN PARLAMENTAR GEN UDREA, BEJNAR,PONTA,BLAGA ETC SA IL MAI PUPATI PE BASESCU IN FUND MULT ! ALTFEL NU INTELEGETI DECAT ASA !

Adauga un comentariu