International

Dreapta europeana se pregateste pentru a-l sanctiona pe Viktor Orban

Publicat: 20 mart. 2019
1

Dreapta europeana se reuneste miercuri pentru a-l sanctiona pe Viktor Orban, in urma derapajelor sale populiste impotriva Bruxellesului sau imigratiei, cu doua luni inaintea alegerilor parlamentare europene. Partidul popular european (PPE) – din care fac parte formatiuni de drepta din uniunea Europeana (UE) precum Uniunea Crestin Democrata (CDU) a cancelarului german Angela Merkel sau Les Républicains (LR, drespta, opozitie) in Franta – urmeaza sa se hotarasca cu privire la o suspendare sau o excludere definitiva a lui Orban si Fidesz, partidul sau.

O hotarate este asteptata miercuri seara, in urma unei reuniuni la Bruxelles.

12 partide din Parlamentul European cer excluderea Fidesz si a lui Viktor Orban

Unii se tem ca o excludere a ”copilului teribil” al PPE – o premiera in istoria acestei formatiuni, cea mai importanta in Parlamentul European (PE) – ar putea deschide calea unei sciziuni intre Estul si Vestul continentului. Ei sunt ingrijorati, totodata, sa-l vada aruncandu-se in bratele vicepremierului italian Matteo Salvini, ministru de Interne si totodata liderul Ligii (extrema dreapta). Acesta este motivul preferarii unei suspendari fata de o excludere. In dreapta conservatoare exista de mai multe luni disensiuni cu privire la cazul lui Orban, in varsta de 55 de ani, aflat la putere de aproape noua ani.

Insa, lansand o campanie de afisaj, la 19 februarie, impotriva presedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, membru ca el al PPE, premierul ungar a depasit limita. Sub sloganul ”Si voi aveti dreptul sa stiti ce pregateste Bruxellesul”, aceste afise il arata pe Juncker, ranjind, alaturi de miliardarul american evreu de origine ungara George Soros, si ii acuza de sustinerea imigratiei pe Vechiul Continent.

Furioase, 13 partide membre PPE, originare din zece tari, reunite in jurul unui nucleu dur constituit de tarile din Benelux si Scandinavia, au cerut la inceputul lui martie ”excluderea sau suspendarea” Fidesz.

Capul listei PPE in alegerile europene Manfred Weber a sporit, la randul sau, presiunile asupra lui Orban, intr-o vizita, saptamana trecuta, la budapesta. Orban a devenit o sursa de jena tot mai mare pentru german, care candideaza la succesiunea lui Juncker. Bavarezul a pus trei conditii in vederea pastrarii dialogului – si anume oprirea campaniei impotriva Bruxellesului, sa se prezinte scuze celorlalte partide membre PPE si pastrarea in Budapesta a Universitatii din Europa Centrala (CEU), fondata de catre George Soros.

COMPROMIS

De atunci, Orban si-a retars afisele controversate si a lansat onoua campanie, menita sa promoveze familia. El a prezentat, de asemenea, joi, scuze PPE, insa acestea au fost considerate ”insuficiente”, potrivit unei surse apropiate lui Weber. Insa, in privinta CEU, Orban nu a facut absolut nimic. Aceasta institutie de drept american, care se considera ”vanata” de premierul ungar, urmeaza sa-si mute esentialul activitatilor la Viena. Incepand din viitorul an universitar, doar o mica parte a CEU va ramane in capitala ungara.

Presedintele PPE Joseph Daul a anuntat sambata ca ”pregateste un compromis”. Potrivit mai multor surse, el ar urma sa pledeze in favoarea unei suspendari de ”mai multe luni” si prezntarea unor conditii in vederea reintegrarii.

In cazul unei suspendari – aceasta ar fi a doua in istoria partidului.

In 2000, partidul conservator austriac ÖVP al cancelarului Wolfgang Schüssel a fost suspendat din aprilie in iunie din instantele PPE, dupa ce a format o coalitie guvernamentala cu populistii din cadrul FPö al lui Jörg Haider. Hotararea urmeaza sa fie luata de catre Adunarea politica a PPE, din care fac parte presedintele Daul, cei zece vicepresedinti, presedintii de onoare, secretarul general si trezorierul, conducerea grupului parlamentar din PE si un reprezentant al ficarui partid membru.

Orban va putea sa-si apere pozitia in fata celor 261 de delegati, care se vor exprima prin vot cu buletin secret. este necesara o majoritate simpla.

In pofida faptului ca aceasta optiune pare putin probabila, o decizie ar putea sa fie, de asemenea, amanata la viitoarea adunare politica a PPE, in perioada 8-9 aprilie.

Adauga un comentariu