News Flash:

Dreptatea apei de ploaie

2 Decembrie 2006
1300 Vizualizari | 2 Comentarii
Titus Ceia
Motto: Chiar daca teoria spune altceva, au existat dintotdeauna mai multe moduri de a imparti dreptatea. Cheia problemei a reprezentat-o beneficiarul - dintr-o pledoarie a lui Istate Micescu V-ati cautat vreodata dreptatea prin salile de judecata? Daca da, de cate ori vi s-a intamplat sa o si gasiti? Exista desigur cazuri, si nu putine, in care solutia finala a instantelor a coincis cu dreptatea insasi. Cazuri in care spiritul si litera legii au iesit triumfatoare. Daca aruncam o privire mai atenta asupra acestor cazuri fericite, vom gasi insa si cateva similitudini interesante care le definesc intr-un perimetru exact. As cita aici trei dintre aceste similitudini: importanta materiala a cauzei, claritatea argumentelor juridice si, in sfarsit, relativul echilibru intre partile aflate in conflict - ma refer la echilibrul material, la cel social si la asa numitul echilibru de influenta. Cand acest sumuum de echilibre nu exista, intreaga poveste ia o alta turnura. Pentru ca toate sa fie mai clare inaintea stimatilor cititori, voi pune fata in fata doua actiuni in Justitie, avand acelasi scop, mai precis fiind de aceeasi speta, actiuni puse in scena de doi impricinati intre care exista o vadita disproportie, un evident dezechilibru atat pe plan material si social, dar mai ales ca influenta. Un pensionar si o Primarie. Pensionarul Aurel Ciornei s-a judecat ani de zile cu Regia Autonoma Judeteana de Apa si Canalizare Iasi, adica RAJAC. Motivul judecatii: plata taxei pe apa de ploaie. Proprietar al unei case cu gradina, situata in buricul targului, Aurel Ciornei s-a considerat lezat de catre RAJAC atunci cand regia a refuzat sa-i mai furnizeze apa daca nu accepta semnarea unui contract prin care sa se oblige sa plateasca si apa de ploaie. Asta si in caz ca ploua, si in caz ca nu ploua. Dupa o puzderie de termene, recursuri si nervi, pensionarul a pierdut procesul. L-a pierdut in ciuda argumentelor de bun simt pe care le-a adus in Instanta. Argumente printre care unul era extrem de graitor: daca intre un proprietar si RAJAC nu exista contractul de furnizare a apei potabile, poate sa cada ploaia cat o cadea, nimeni nu o plateste. Dupa ce Aurel Ciornei a pierdut procesul, n-a disperat. A ajuns sa se judece la CEDO pe acelasi caz. De doi ani asteapta, cu rabdare, un raspuns. Tot cu RAJAC Iasi s-a judecat pe aceeasi speta a apei de ploaie si Primaria Iasi. Primarie condusa azi de fostul director general al RAJAC. Omul care a instituit taxa pe apa de ploaie. Aceeasi persoana care a cerut, cu ani in urma, ca Primaria sa-si plateasca partea aferenta pentru apa de ploaie banuita ca ar cadea peste municipiu, s-a opus instantaneu respectivei plati din primul moment din care a devenit primar al Iasului. Ei bine, Primaria nu a ajuns la CEDO. Nu a avut nevoie, deoarece, cel putin deocamdata, a castigat procesul. N-ar mira pe nimeni daca l-ar castiga si mai departe. De undeva, de la dreapta Tatalui, zambind mucalit, Istate Micescu trimite bezele din varful degetelor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

Viorel  | #3166
FIR DIRECT
Instalatii in proprietate, dar nefolosite, pentru care se plateste intretinerea
Adriana Avasiloaei, Splai Bahlui, nr. 20A, Iasi: "Pe scara la care locuiesc sint apartamente racordate la CET, apartamente debransate total, fara alta sursa de incalzire, si apartamente cu centrale termice pe gaz. In luna octombrie a.c., in subsolul scarii a fost inlocuita o teava de transport a agentului termic. Contravaloarea acestei lucrari, in suma de 309,4 RON, a fost trecuta, de administratia asociatiei de proprietari, in sarcina exclusiva a apartamentelor racordate la CET. In alte asociatii, in situatii similare, costul a fost repartizat la toti proprietarii, pe considerentul ca subsolul, ca si terasa, sint proprietate comuna si reparatiile revin tuturor proprietarilor, indiferent de gradul de afectare al fiecarui proprietar de catre defectiunea respectiva. De aceea, va rog sa binevoiti a ma informa care este legea, cu articolele aferente, care stipuleaza repartizarea acestui gen de cheltuieli si, in mare, ce prevede ea".
Petrica Focsa, seful Serviciului Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Municipiului Iasi: "Deja i-am comunicat administratorului cum trebuie sa procedeze. Administratorul a facut un sondaj de opinie, pentru ca cei cu centrale nu voiau sa plateasca, dar la urmatoarea lista de plata va fi rezolvata problema. Conform Normelor Metodologice de aplicare a Legii 234, Hotaririi de Guvern 400 din 2003, modificata prin Hotarirea de Guvern 1386 din 2003, este foarte clar: daca proprietarul a renuntat la dreptul de folosinta a unei parti din instalatii, nu a renuntat si la dreptul de proprietate, el fiind in continuare proprietar al acelei parti si trebuie sa o intretina, chiar daca nu o foloseste".

Acestea sunt legile la noi,am citat din acest ziar.
Captivii CET sunt favorizati,in afara de ajutoare la caldura se dau masive subventii la combustibilii folositi la producerea ag. termic, plata pt. serviciile de termoficare este un dezastru (restante si penalitati imense ), retehnologizarea CET se face din bani publici (credite uriase cu dobanzi pe masura),bani platiti mai ales de cei ce nu beneficiaza de serviciile CET.
Daca un proprietar de centrala individuala nu-si plateste cv gazului,ramane imediat fara contoar si in frig,nu-l sposorizeaza bunul stat roman,el nu este cetatean al Romaniei si trebuie discriminat,nu primeste subventie la combustibili (45% + 10% sau mai mult ),dar trebuie sa contribuie la toate cheltuielile celorlalti protejati !
Quo vadis ?
cetatean  | #3167
ar trebui ca automat, in spiritul deciziei luate in acest caz sa s declare ilegala platirea taxei pe apa de ploaie.....asa ar fi drept si corect
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1483 (s) | 22 queries | Mysql time :0.039874 (s)