Eveniment-Social

Drepturile persoanelor cu tulburari psihice

Publicat: 26 nov. 2012
1

Orice persoana cu tulburari psihice are dreptul la cele mai bune servicii medicale si îngrijiri de sanatate mintala disponibile. Orice persoana care sufera de tulburari psihice sau care este îngrijita ca atare trebuie tratata cu omenie si în respectul demnitatii umane si sa fie aparata împotriva oricarei forme de exploatare economica, sexuala sau de alta natura, împotriva tratamentelor vatamatoare si degradante. Nu este admisa nici o discriminare bazata pe o tulburare psihica. Orice persoana care sufera de o tulburare psihica are dreptul sa exercite toate drepturile civile, politice, economice, sociale si culturale recunoscute în Declaratia Universala a Drepturilor Omului, precum si în alte conventii si tratate internationale în materie, la care România a aderat sau este parte, cu exceptia cazurilor prevazute de lege. Orice persoana care sufera de o tulburare psihica are dreptul, în masura posibilului, sa traiasca si sa lucreze în mijlocul societatii. Administratia publica locala, prin organismele competente, asigura integrarea sau reintegrarea în activitati profesionale corespunzatoare starii de sanatate si capacitatii de reinsertie sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari psihice. Orice persoana cu tulburare psihica are dreptul sa primeasca îngrijiri comunitare, în sensul definit de prezenta lege.
Orice pacient cu tulburari psihice are dreptul la: recunoasterea de drept ca persoana; viata particulara; libertatea de comunicare, în special cu alte persoane din unitatea de îngrijire, libertatea de a trimite si de a primi comunicari particulare fara nici un fel de cenzura, libertatea de a primi vizite particulare ale unui consilier ori ale unui reprezentant personal sau legal si, ori de câte ori este posibil, si ale altor vizitatori, libertatea de acces la serviciile postale si telefonice, precum si la ziare, la radio si la televiziune; libertatea religioasa sau de convingere. Mediul si conditiile de viata în serviciile de sanatate mintala trebuie sa fie pe cât posibil cât mai apropiate de viata normala a persoanelor de vârsta corespunzatoare. Pentru petrecerea timpului liber, orice pacient cu tulburari psihice are dreptul la: mijloace de educatie; posibilitati de a cumpara sau de a primi articolele necesare vietii zilnice, distractiilor sau comunicarii; mijloace care sa permita pacientului sa se consacre unor ocupatii active, adaptate mediului sau social si cultural, încurajari pentru folosirea acestor mijloace si masuri de readaptare profesionala de natura sa îi usureze reinsertia în societate.
Pacientul nu poate fi obligat sa presteze o munca fortata. Activitatea efectuata de catre un pacient într-un serviciu de sanatate mintala nu trebuie sa permita exploatarea fizica sau psihica a acestuia. Studiile clinice si tratamentele experimentale, psihochirurgia sau alte tratamente susceptibile sa provoace vatamari integritatii pacientului, cu consecinte ireversibile, nu se aplica unei persoane cu tulburari psihice decât cu consimtamântul acesteia, în cunostinta de cauza, si cu conditia aprobarii de catre comitetul de etica din cadrul unitatii de psihiatrie, care trebuie sa se declare convins ca pacientul si-a dat cu adevarat consimtamântul, în cunostinta de cauza, si ca acesta raspunde interesului pacientului. Din momentul admiterii într-un serviciu de sanatate mintala, fiecare pacient trebuie sa fie informat de îndata ce este posibil, într-o forma si într-un limbaj pe care sa poata sa le înteleaga, asupra drepturilor sale, în conformitate cu prevederile legii, iar aceasta informare va fi însotita de explicarea drepturilor si a mijloacelor de a le exercita. Daca pacientul nu este capabil sa înteleaga aceste informatii si atât timp cât aceasta incapacitate va dura, drepturile sale vor fi aduse la cunostinta reprezentantului sau personal sau legal. Pacientul care are capacitatea psihica pastrata are dreptul sa desemneze persoana care va fi
informata în numele sau, precum si persoana care va fi însarcinata sa îi reprezinte interesele pe lânga autoritatile serviciului. Persoanele care executa pedepse cu închisoarea sau care sunt detinute în cadrul unei urmariri sau al unei anchete penale si despre care s-a stabilit ca au o tulburare psihica, precum si persoanele internate în spitalul de psihiatrie ca urmare a aplicarii masurilor medicale de siguranta prevazute de Codul penal, primesc asistenta medicala si îngrijirile de sanatate mintala disponibile, conform prevederilor legii.

(www.ms.ro)

Comentarii
  • Daca ajungeti vreodata la sectia „fara clanta”…se poate scrie un articol frumooos de tot, si cu poze…chiar socheaza planeta cum n-a socat-o nici „revolutia romana in direct”

  • Am un membru din familie care a suferit o depresie si a fost internat in acest „minunat” spital.Am fost socata sa vad ce se intampla mancarea care era aduca in galeti era mai intai impartita intre asistenti,paznici si tot personalul,apoi ce mai ramanea le dadeau si bolnavilor.Acest membru al familiei cand a fost internta avea o greutate destul de mare,in * zile a slabit aproape 2* de kg datorita bunei alimentatii care este in spital.Pe langa asta el mai suferea de mai multe boli si asistentele au primit medicatia necesara de la noi dar binenteles ca nu i-au dat nimic.DUpa ce ii lasam mancarea in 2 secunde dupa ce plecam disparea tot el nu avea nimic.Tot ce i-am lasat toate au disparut.Acesta este sistemul nostru pentru care platim atatea contributii.Un sistem „foarte „bine pus la punct…

Adauga un comentariu